Test

Death of a President

”Spinal Tap”, ”Man Bites Dog” og ”Forgotten Silver”. Mockumentary må vel sies å være den sjangeren med flest klassikere i forhold til antall filmer. Mens Peter Jackson og gutta bak ”Spinal Tap” snudde henholdsvis filmhistorien og rockemusikken på hodet, har skaperne bak ”Death of a President” forvrengt på den politiske virkeligheten vi opplever fra dag til dag. Det er en kompromissløs og råtøff idé, men utføringen er dessverre ikke helt vellykket.

Fyren på bildet er riktignok ikke Bush. Fint for ham.
Fyren på bildet er riktignok ikke Bush. Fint for ham.

Oppdiktet virkelighet

Premisset er genialt. Å sette en kule i panna til George W. Bush og presentere det som fakta. Ved å blande ekte arkivopptak med fiksjon setter filmskaperne her sammen en dokumentar der Bush blir myrdet og politiet og myndighetene tar opp jakten på morderen. Dette fiktive attentatet finner sted i Chicago år 2007.

Filmen er en blanding av selve attentatet samt intervjuer med så forskjellige mennesker som sikkerhetsvakter, politifolk, etterforskere, mistenkte og presidentens rådgivere. I kjølvannet venter selve drapsetterforskningen, der undersøkningen av alt fra fingeravtrykk og drapsmotiver spiller en viktig rolle. Alt sammen er skrevet og regissert av britiske Gabriel Range.

Attentat-light

Drap på presidenter har alltid hatt en mystisk, ja nesten «larger than life», aura over seg. Både drapet på John F. Kennedy i 1963 og Abraham Lincoln i 1865 har blitt en viktig del av den moderne historien, både for konspirasjonsteoretikere og oss andre normalt interesserte. Derfor blir forventningene himmelhøye i møte med et så tiltalende plott som i ”Death of a President”. Uttellingen er dessverre laber. Potensialet til et så potent tema ligger ubrukt, og de ventede hakkeslepp-scenene ser vi aldri noe til. Arkivmaterialet og fiksjonsklippene er kjedelig satt sammen og selve attentatet er blodfattige greier. Hvorfor ikke pushe det enda litt lengre? Regissør Range er sikkert på dødslista uansett.

Legene kommer med sjokkbeskjeden.
Legene kommer med sjokkbeskjeden.

Heldigvis er det andre sider ved filmen som er verdt billettprisen. Det mest interessante å se hvordan de forskjellige intervjuobjektene begynner å kaste ball mellom hverandre. Ulike synspunkter blir presentert og sympatien skifter side raskere enn Bush klarer å si «Now, watch this drive». Filmskaperne har klart å unngå den enkleste utveien ved å fornærme Bush uhemmet. Her får vi presentert både gode og mindre gode sider ved presidenten.

Uheldigvis går filmen bare overfladisk til verks når den kommenterer politikken som blir ført av den amerikanske regjeringen. Nei, USA fant aldri masseødeleggelsesvåpen, og det var teit å gå inn i Irak, men vi har hørt det før og blir ikke klokere av å høre den samme regla atter en gang.

Se trailer til filmen

Konklusjon

”Death of a President” har et premiss som slår. Det er synd å si, men selve filmen fungerer ikke like godt som vi hadde drømt om. Religiøs messing av billige politiske poenger er skikkelig partybrems og suget i magen uteblir. Det er også lagt altfor mye vekt på selve den tekniske drapsetterforskningen - som ikke er så spennende i seg selv.

Death of a President   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen