Death Note 1

Ren og pen strek.
Ren og pen strek.

Light Yagami er en eksepsjonelt smart, men ellers normal japansk elev på videregående. I ukene gjør han lekser, i helgene går han på date. Så en dag finner han en notisbok, men med notisboka følger det også med uventet bagasje: Alle man skriver opp i boken, dør.

Annerledes superhelt

Light utnytter dette til fulle, og gjør seg til de kriminelles nemesis. Unggutten går løs på alle forbryterne som dukker opp på TV, og etterhvert dør kriminelle over hele verden som fluer.

“Death Note” er en av de mest populære mangaseriene gjennom tidene, og leser man første bok i serien, som nå foreligger på norsk, forstår man fort hvorfor. Serien er nemlig enormt spennende. Mange mangaserier er veldig actionfokuserte, der store øyne, ville kampscener og overdimensjonerte våpen dominerer. "Death Note" har fokusert på én ting: historien. "Death Note" er ikke skrevet for å vise frem de fantastiske tegnekunstene til Takeshi Obata, selv om streken i og for seg er god, nei, her er det Tsugumi Obahs fortellerkunst som styrer kjerra.

Sammen med Lights notisbok følger det også en japansk dødsgud, som opprinnelig er bokens eier. Han er det kun de som har rørt ved boken som kan se, og denne dødsguden introduserer stadig nye regler for hva boken kan gjøre, noe som hele tiden utfordrer Light til å drive ting hakket lenger. Det som dog virkelig setter historien i høygir, er introduksjonen av figuren L. Denne mystiske politietterforskeren blir hyret inn av Interpol til å finne ut hvem det er som dreper alle de kriminelle uten rettferdig rettergang, og hvordan. L tar det som en utfordring å løse mysteriet, samtidig som Light ser en verdig motstander i ham. Hvordan kan han, ved hjelp av sin egen kløkt og dødsboken, finne ut hvem L er, og kvitte seg med ham?

Den visuelle stilen krasjer mellom den virkelige verden og dødsriket.
Den visuelle stilen krasjer mellom den virkelige verden og dødsriket.

Kamp på begge sider

Ved å vise oss både Light og Ls tanker, følger vi jakten fra begge sider, og leseren ligger hele tiden hakket foran hovedpersonene i å vite hva som egentlig skjer. Allikevel er historien skrevet og fortalt slik at det hele tiden kommer nye vrier og detaljer til historien som fornyer den og gjør fortellingen spennende. Det er klisjé å si det, men "Death Note" er rett og slett vanskelig å legge fra seg. Den ene trykksvertetunge siden etter den andre fyker forbi.

Det er likevel noen ting som kan kritiseres ved "Death Note", og det er hvordan dødsguden Ryuk fremstilles. Han ser rett og slett tåpelig ut. Serien er jevnt over tegnet i en sober og neddempet stil, men Ryuk ser jevnt over bare dum ut. Han har en grei funksjon i seriens første bok som «comic relief» og sidekick til Light, men han står fram som en verkebyll i den ellers flotte sammenhengen. Også scenene fra dødsriket, hvor Ryuk er fra, skiller seg ut i negativ forstand. De er rett og slett rotete, noe som godt mulig er poenget, men det blir for mye av det gode.

Konklusjon

"Death Note" har en spennende historie, og er trolig en god innfallsvinkel for folk som er ukjente med japanske tegneserier. Boken tar et steg bort fra actionpreget man ofte finner i mangabøker, og legger alle de kreative kreftene i å lage en fryktelig spennende og fascinerende historie. Dødsnotisboken som historieverktøy utnyttes til fulle, og resultatet er virkelig nervepirrende bra.

Egmont Serieforlaget AS Death Note 1

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen