Test

Dealers

Michael "Little Man" McCarthy vet hva han vil; han vil ha penger, fin bil, fin dame og en mor uten rusproblemer. Problemet er bare at McCarthy har ingen av disse fire, og når det eneste talentet han har er å få sparken ser det dårlig ut for den målrettede unge mannen. Han er lei av å være en taper, og som en siste utvei begynner han og bestevennen Corey å selge dop. De begynner i det små med litt cannabis de får kjøpt av en venn, blir bitt av basillen og utvider stadig til større partier med dop, salg av tyngre rusmidler og alt som følger med på lasset. Dessverre får McCarthy erfare at frykt og rusavhengighet kan forvandle selv de mest lojale venner til ufrivillige tystere.

Damer er en del av livet som narkolanger.
Damer er en del av livet som narkolanger.

Andrenalin fra første øyeblikk

Et anslag skal sette seeren i riktig stemning, og det har skaperne av "Dealers" klart med glans. Det er kort, det er intensivt og interessant, slik gode anslag ofte er, og det fanger seeren fra første øyeblikk. To tomler opp for det.

Historien om McCarthy og hans venner er basert på den sanne historien om eks-narkolangeren Kevin Toolen, noe som gir seeren et litt annet perspektiv på handlingen enn om det hadde vært en oppdiktet historie. At skuespillerne spiller som om de virkelig kjente på kroppen hva pengetrøbbel, frykt, narkotikamisbruk, sorg og forelskelse gjør med et menneske, bidrar til å forsterke følelsen av at man får et innblikk i Kevin Toolens fortid. Foruten en dialog på seig, ensidig gangster-slang som enten er overdrevet ironisk eller rett og slett dårlig, er det ingen elementer ved språket eller skuespillet som trekker ned filmopplevelsen på noen måte.

Samspill på alle områder

Etterhvert som McCarthys problemer vokser, forandres også gradvis valg av lyd, bildeutsnitt og klippeteknikker. Resultatet blir en smakfull forsterking av den merkbare forandringen skuespiller Thomas Guiry får frem i sin karakter McCarthy. Sistnevnte blir stadig mer preget av situasjonens alvor, og mer beregnende og kald i sine beslutninger i takt med at risikoen øker. Forskjellene mellom Corey og McCarthy blir også mer utpreget jo større saker de to ungguttene roter seg opp i, særlig den bevisste bruken av kroppspråk imponerer. Samspillet mellom Thomas Guiry og Will Janowitz, som spiller Corey, er kort sagt strålende.

Av de utallige skikkelsene som titter innom skjermen er det i all hovedsak McCarthy selv (spilt av Thomas Guiry, kjent fra "Mystic River" og "Black Hawk Down"), hans venn Corey (Will Janowitz fra "The Sopranos") og den tilbakeholdne familiefaren Randy (Dean Winters fra "Oz" og "Rescue Me") man knytter et forhold til. Det velkjente konseptet med ufølsomme, kyniske politimenn står i kledelig kontrast til McCarthys smittsomme, lovløse tankegang. Det er fysisk umulig å sympatisere med lovens lange arm slik den fremstilles i "Dealers", og man tar seg selv gang på gang i å håpe at politimennene som etterforsker McCarthy er så dumme som de ser ut til.

Det er fysisk umulig å sympatisere med lovens lange arm slik den fremstilles i "Dealers".

Konklusjon

"Dealers" er en rørende historie om en ung mann med store fremtidsplaner. Filmen er en velbalansert blanding av noe vulgært, ironisk, alvorlig, skremmende, trist og menneskelig. Alt på én gang. Ekstramaterialet glimrer med sitt fravær, men feilfritt skuespill og sjeldent gode visuelle og aurale effekter veier opp for dette og trekker lett utgivelsen opp på en verdig karakter.

Dealers   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen