De store filmtabbene

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Epler med prislapper. Arr som skifter plassering, klær som er alt annet enn tidsriktige og mye, mye mer kan gå galt på film. Som regel sniker slike feil seg forbi netthinnen uten at flesteparten av publikum blir oppmerksomme på dem. Som regel....

Da "Mannen som elsket Yngve" gikk på kino, kunne enkelte observante publikummere i én scene se Yngve være ikledd en skjorte som ikke eksisterte på 80-tallet.

Over 12.000 tabber

Jon Sandys var mannen som for moro skyld opprettet en hjemmeside hvor han samlet alle rapporter om filmtabber som han kom over eller overværet. Samtidig skapte han en ny hobby som siden er gått som en farsott over hele verden, nemlig feilspotting.

I
I "LOTR: The Return of the King" har Frodo et arr som hopper fra den ene siden av ansiktet til den andre undreveis. (Bilde: moviemistakes.com)


Bare i løpet av en enkelt dag har nettsiden hans, www.moviemistakes.com, opplevd å ha hatt besøk av intet mindre enn 57.000 nettsurfere, og i arkivet som stadig vokser finner man nå mer enn 12.000 tabber fordelt på mer enn 1.900 filmer. Og med DVD-teknologien er det blitt langt lettere å finne feil mens man ser en film, eller en TV-serie. Så la oss se ta en nærmere titt på noen av de mest populære tabbene:

Jo større de er…

Når en mann blir angrepet i
Når en mann blir angrepet i "Jaws", er han barføtt. Men når det avrevne benet synker mot bunnen har det fått både sko og sokk.

Jo større filmene er jo flere er ofte flausene og tabbene som inntreffer underveis og som i mange tilfeller klarer å snike seg med i det ferdige resultatet. En av filmene som har flest feil, er Steven Spielbergs dinosaurfilm "Jurassic Park", fra 1993 som er listet med hele 115 feil.

Blant de mest iøynefallende er scenen hvor tyrannosauren angriper bilen med de to barna innenfor, og når den store kjøtteteren slår seg gjennom biltaket, faller vinduet ned over dem. I det ene øyeblikket er taket intakt, før rovøglen kommer og knuser det med tennene sine. I neste øyeblikk er taket igjen helt.

Mot slutten av filmen blir menneskene jaget av en velociraptor gjennom et datalaboratorium og de flykter opp i en takluke. Øglen hopper så opp på et bord og stikker hodet opp etter dem, men når Sam Neill sparker den i øyet så den faller ned er det ikke lenger noe bord der.

"Titanic" fra 1997 er listet opp med intet mindre enn 165 feil fordelt på litt over tre timer med film. Blant disse er scenen hvor Lenardo DiCaprio forteller Kate Winslet om den gangen han gikk gjennom isen på det som jo er kjent som en kunstig innsjø mens han var på fisketur med faren. Området var fortsatt en åker da Titanic gikk på grunn i 1912, først i 1918 ble den omgjort til innsjø.

Star Wars

Man kunne skrevet en egen bok om alle glippene som kom med på filmrullene under arbeidet med "Star Wars"-filmene. Den mest populære feilen finner du i den første filmen, i scenen hvor stormtroppene rykker inn i kontrollrommet hvor R2-D2 og C3PO skjuler seg. Hvis du tar en titt mot høyre så vil du se at den ene av soldatene nesten stanger seg selv bevisstløs når han slår hodet mot dørkarmen i det han stormer inn.

En av de mest populære feilene: En stormtropp-soldat skaller i døråpningen. Dette er digitalt fjernet i nyere DVD-utgivelser. (Bilde: moviemistakes.com)
En av de mest populære feilene: En stormtropp-soldat skaller i døråpningen. Dette er digitalt fjernet i nyere DVD-utgivelser. (Bilde: moviemistakes.com)


Når prinsesse Leia skyter et hull i veggen slik at de kan flykte gjennom det så er det tydelig at det ikke er stort nok. Men likevel ser vi dem alle hoppe – gjennom et hull som brått er blitt større! Og når Darth Vader mot slutten har drept Obi-Wan så glemte filmskaperne å fargelegge lyssverdet til Darth Vader under etterarbeidet med special effects på den opprinnelige versjonen av filmen.

Og bare så det er sagt: Jar-Jar teller dessverre ikke som en glipp, selv om 99,9 % av fansen mener det!

Feil århundre

”Gone with the Wind” finner sted under den amerikanske borgerkrigen hvor gatelys og lyspærer ikke var oppfunnet ennå. I en scene griper en av skuespillerne etter en lampe mens hun følger etter sin skadde mann inn på soverommet. Her kan man tydelig se strømledningen som henger ut fra lampen – hun prøver å skjule den bak armen.
”Gone with the Wind” finner sted under den amerikanske borgerkrigen hvor gatelys og lyspærer ikke var oppfunnet ennå. I en scene griper en av skuespillerne etter en lampe mens hun følger etter sin skadde mann inn på soverommet. Her kan man tydelig se strømledningen som henger ut fra lampen – hun prøver å skjule den bak armen.

I de klassiske Hollywood-filmene er det også mer enn nok for en tabbejeger å finne, som i "Casablanca" fra 1942. I en scene har Bogart stått i øsende regnvær mens han har fått det knusende brevet fra Ingrid Bergman, men når han like etter har kommet seg på toget så er frakken knusktørr!

I filmen "Zulu" kan man ved mange anledninger se de armbåndsurene zulukrigerne fikk som betaling for å være med som statister, sitte trygt og godt omkring håndleddene. De hører ikke hjemme i den tidsepoken!

Selv ikke filmen som skal være den beste som er laget, "Citizen Kane", er feilfri. Ved flere anledninger kan man faktisk se enten filmcrew eller kamera. Du ser skyggen fra kamera mot flere av dørene i Thatcher-biblioteket, og under festen hvor Kane danser med jentene så ser vi kamera gang på gang i speilene.

Norske flauser

Men hva med norsk film? Er vi skånet for tabber? Langt ifra, men det har ikke være noen utbredt hobby å spotte feil i de norske filmene her til lands. Men noen feil har da likevel funnet veien til nettsiden. Her skal du få et lite utvalg:

I en av "Olsenbanden"-filmene er det en scene hvor tre politimenn kaster seg inn i en bil og kjører fra punkt A til punkt B. Når de kommer frem så er det fem menn som løper ut av bilen. I "Herman", filmen om den lille gutten som mister håret, er det en scene hvor vi følger ham mens han går gjennom parken. Der kan vi se en anselig flokk med kanadagjess. På 60-tallet fantes det ikke kanadagjess i Oslo’s parker.

Svært få filmer er feilfrie, og norske produksjoner er intet unntak. Det bør skjule seg mange godbiter i de i alt 14 filmene om Olsenbanden.
Svært få filmer er feilfrie, og norske produksjoner er intet unntak. Det bør skjule seg mange godbiter i de i alt 14 filmene om Olsenbanden.


Under en avskjedsscene nede på kaien i filmen "Song of Norway" så kan man angivelig se en dame i rød kjole som vinker til seg selv! Med andre ord: Hun befinner seg både på kaien og på båten som legger fra. Det er takket være den røde kjolen hun stikker seg frem.

Så neste gang du sitter og ser en film for tredje gang så kan du jo se om du legger merke til noen glipper, bare den første filmen i "Ringenes Herre"-trilogien alene har 144 feil. Og skulle du ha inngått et kompromiss med kjæresten og må se en film du overhode ikke har interesse av så er feilspotting absolutt en måte å gjøre selv den døveste film underholdende på.

Har du noen personlige favoritter? Del de i vårt diskusjonsforum her på Kulturo.no

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen