Test

De seks beste MP3-mobilene

Det er ikke lenge siden mp3-spiller på mobiltelefonen nærmest var en gimmick. De fleste telefoner kunne ikke utvide interminnet, manglet støtte for stereolyd, og å få tak i en overgang fra telefonens sære bunnkontakt til en vanlig 3,5 mm jackplugg var nær sagt umulig.

Dette har endret seg radikalt det siste året. I fjor begynte de fleste produsentene å komme med telefoner som kunne erstatte en separat mp3-spiller. Før dette fantes det bare en og annen telefon med skikkelig mp3-spiller. Vi minnes blant andre Nokia 3300 og den legendariske Siemens SL45i.

Det er liten tvil om at det i dag er Sony Ericsson og Nokia som rager høyest på listen over de beste mp3-telefonene. Sony Ericsson satt nærmest standarden for mp3-telefoner da de introduserte W800i, den første telefonen som ble markedsført som like mye mp3-spiller som mobiltelefon – Og som holdt hva reklamen lovte.

Kriterer

Vi har tatt utgangspunkt i mobiltelefoner vi har testet, som også markedsføres som musikkspillere. I tillegg er det viktig at telefonen har en god innebygget mp3-spiller som er enkel å bruke. Vi har også lagt vekt på tilleggsutstyret som følger med telefonene.

Men hvilken er best? Her er en liste over de telefonene vi i Amobil har testet, som vi mener puster iPod-en din tyngst i nakken.

 

6: Siemens S75


Siemens har virkelig lagt på latsiden når deg gjelder mp3-telefoner siden SL45i ble sluppet for mange år siden. Til gjengjeld slo de skikkelig på stortromma da de introduserte S75.

Da vi testet S75 mente vi at telefonen har en mp3-spiller som er enkel og oversiktlig. Den har de fleste funksjonene som er viktig i en musikkavspiller, men mangler innstillinger for å justere lydbildet.

Telefonen har likevel svært god lyd, og de medfølgende hodetelefonene holder god kvalitet.

Internminnet til S75 er ikke større enn på 20 MB. Derfor er det bra at telefonen har støtte for minnekort av typen RS-MMC, og at det følger med et kort på 128 MB.

Det finnes offisiellt ingen overgang fra telefonens bunnplugg til vanlig 3,5 mm jackplugg, så en slik må du enten lage selv eller kjøpe fra en nettbutikk som selger uoriginalt utstyr. En liste over butikker finner du her. Om du ikke vil styre med overganger, støtter telefonen A2DP, som gjør at du kan overføre musikk trådløst til et stereo blåtannhodesett.

Alt i alt gjør S75 jobben som mp3-spiller på en tilfredsstillende måte, men er nok ikke den sterkeste mp3-telefonen på markedet.

Mer om Siemens S75:

5: Sony Ericsson W550i


W550i er en liten mp3-telefon som stiller med god lyd og masse ekstrautstyr.

Da vi testet W550i var vi godt fornøyd med den innebygde mp3-spilleren.Menyene er bygget opp på samme måte som mp3-spillere som iPod og Creatives Zen-serie.

Alle funksjonene du forventer å finne på en vanlig mp3-spiller er på plass: Du kan sortere musikk etter artist og album og du kan justere lydbildet ved hjelp av equalizeren.

Dessuten gir de medfølgende ørepluggene veldig god lyd. Om du vil bruke et annet sett, er det bare å plugge hodesettet ut av håndfriløsningen og sette i dine egne.

Den store, altoverskyggende ulempen med W550i, er at du ikke kan utvide minnet på telefonen. Du er begrenset til 256 MB, som på toppen av det hele må deles med bilder, MMS, og alt annet du lagrer på telefonen din.

Det innebygde minnet holder ikke til mer enn drøyt 30 til 40 sanger, så W550i burde ikke gi Creative eller Apple antydning til ståpels i nakken.

Dermed passer ikke denne telefonen til deg som vil kaste den separate mp3-spilleren en gang for alle, men den duger fint om du bare vil høre på litt musikk i ny og ne.

Mer om Sony Ericsson W550i:

4: i-Mate SP5m / Qtek 8300


Om du vil ha deg en skikkelig smart mobiltelefon som også er en mp3-spiller, bør du ta en titt på i-Mate SP5m, eller Qtek 8310 som den også selges som.

Da vi testet SP5, som er samme telefon som SP5m, bare uten snarveier til mp3-spilleren, var vi godt fornøyd med mp3-spilleren i telefonen.

SP5m er basert på operativsystemet Windows Mobile, og er følgelig utstyrt med Microsofts favorittmediaspiller, Windows Media Player. Lommeversjonen av denne fungerer vel så bra som de beste mobile mp3-løsningene på markedet.

Du kan sortere musikken din i bibliotek, og det er et pluss at telefonen sømløst kan synkroniseres mot Windows Media Player på PC-en din hjemme.

Siden telefonen har Wi-Fi innebygget, er det en smal sak å laste inn ny musikk fra PC-en din hjemme. SP5m kan nemlig koble seg til hjemmenettverket ditt og hente sanger rett fra PC-en din, uten kabler og trøblete programvare.

Om du ikke er så glad i Windows Media Player, kan du uansett laste ned mange andre og bedre avspillingsprogrammer. Det finnes nemlig et vell av programmer til disse telefonene.

Lyden i telefonen er godkjent, men de medfølgende hodetelefonene gir ikke akkurat den beste lyden det er mulig å oppdrive. Det er også et minus at det ikke følger med overgang fra telefonens 2,5 mm jackplugg til en standard 3,5 mm jackplugg. Dette er likevel mulig å oppdrive, og du kan finne en overgang ved å gå til din nærmeste lydbutikk.

SP5m støtter minnekort av typen miniSD, som kan fås i størrelser på opp til 2 GB.

Alt i alt er SP5m en god mp3-telefon, men mange vil kanskje avskrekkes av at telefonen ellers kan virke litt tungvin å bruke om du ikke er vant til Windows Mobile-systemet.

Mer om i-Mate SP5m:

3: Sony Ericsson W800i / W810i


Selv om Sony Ericsson W800i og W810i i utgangspunktet er to forskjellige mobiltelefoner, er mp3-spillerfunksjonene på de to telefonene så godt som prikk like. Om det først og fremst er en mp3-spiller du er ute etter, er derfor begge disse telefonene et like gode valg.

Da vi testet W800i, som er Sony Ericssons første Walkman-telefon, ble vi imponert over menysystemet til mp3-spilleren. Om du har brukt iPod, Zen eller andre kjente mp3-spillere, vil du ikke ha problemer med å lære deg å navigere deg rundt.

Musikken er oversiktlig organisert, og sorteres etter artist, spor og spilleliste. I tillegg kan du justere lydbildet med en equalizer.

W800i byr på svært god lydkvalitet, takket være en kominasjon av god maskinvare og gode medfølgende øreplugger. I tillegg følger det med en overgang til vanlige hodesett om du heller vil bruke dine egne.

Det er heller ingen ulempe at du får med et minnekort på 512 MB. Dette er fortsatt mye mindre enn du får i for eksempel en iPod, men du kan kjøpe Memory Stick Duo-minnekort i størrelser opp til 4 GB, og snart hele 8 GB. Det er nok til omtrent henholdsvis 1000 og 2000 sanger.

Alt i alt er det ikke mye negativt å si om W800i og W810i som mp3-spillere. Telefonene er små og nette, og du får med alt du trenger av ekstrautstyr for å bli en mobil mp3-lytter.

Mer om Sony Ericsson W800i og W810i:

  • Finn beste pris og alle spesifikasjoner i prisguiden: W800i, W810i
  • Les vår test av W800i og W810i

2: Sony Ericsson W900i


Det kommer ikke som noen stor overraskelse at Sony Ericsson tar nok en plass på listen. W900i sin mp3-spiller er i all hovedsak lik den du finner i de andre Walkman-telefonene. Derfor byr den ikke på de store overraskelsene, og i vår test var vi godt fornøyd med den.

W900i har i likhet med de andre Walkman-telefonene den samme gode menyen i mp3-spilleren, og de samme mulighetene for å justere lydbildet på mp3-ene dine.

Den største forskjellen mellom W900i og andre mp3-telefoner ligger i minnet og ekstrautstyret. Mens de andre mp3-telefonene enten har lite internminne eller ikke har mulighet for å bygge ut med minnekort, gir W900i deg begge mulighetene.

Med 470 MB innebygget minne har du et godt utgangspunkt, og om du setter i et minnekort på 8 GB, som snart er mulig å kjøpe, har du et skikkelig musikkbibliotek i lomma.

Du får også med en overgang til vanlig 3,5 mm jackplugg. Overgangen har også en fjernkontroll til mp3-spilleren, slik at du ikke trenger å fiske frem telefonen for å bytte sang.

Vi kan oppsummere W900i som et svært godt valg for deg som vil bytte ut mp3-spilleren din. Likevel er det to ting som står i veien for høyeste pallplassering for W900i: Telefonen er veldig stor, og den er ganske dyr. Men om du ikke skremmes av pris og størrelse, er W900i er bra valg.

Mer om Sony Ericsson W900i:

1: Nokia 3250


3250 er den eneste Nokia-telefonen på listen vår. Til gjengjeld går telefonen hjem med seieren.

Da vi hadde 3250 på testbenken, ble vi imponert over den svært brukervennlige men samtidig avanserte menyen i mp3-spilleren. Her kan du sortere musikk etter artist, sjanger, spilleliste og mye annet. I tillegg har du et smart system med dedikerte musikktaster.

Du kan også gjøre mange innstillinger i lydbildet ved hjelp av den innebygde equalizeren. Denne er imidlertid såpass avansert at du fort kan justere deg frem til dårligere lyd, så du bør ta deg tid til å finne frem til den lyden du liker best.

Lydkvaliteten i 3250 er den beste vi har hørt fra en telefon. Punktum. Vi sier ikke at Sony Ericssons Walkman-serie har dårlig lyd i forhold, men 3250 er enda litt bedre.

Vi ser også med blide øyne på at 3250 kan spille av Windows-formatet WMA, en egenskap telefonen bare deler med i-Mate SP5m.

Det medfølgende tilbehøret setter to streker under Nokias musikksatsing. Du får med et minnekort på 512 MB, overgang til 3,5 mm jackplugg, som også fungerer som fjernkontroll, og som på de andre telefonene, med unntak av Siemens S75, en datakabel.

Om vi skal nevne noe negativt, må det være at minnekorttypen 3250 benytter seg av ikke kommer i de største størrelsene. Hittil får du bare kjøpt microSD-kort på 1 GB.

3250 er heller ikke den minste mp3-telefonen du får kjøpt. Om du skremmes av størrelsen, anbefaler vi heller at du tar en titt på W800i eller W810i.

Likevel: 3250 får du til en hyggelig pris, og summen av det hele blir at dette er et knallgodt kjøp om du ser etter en skikkelig god mp3-telefon.

Mer om Nokia 3250:

i-mate SP5m med abonnement

Sony Ericsson W810i med abonnement

i-mate SP5m

Nokia 3250 med abonnement

Sony Ericsson W810i

Siemens S75 med abonnement

Nokia 3250

Sony Ericsson W900i med abonnement

Siemens S75

Sony Ericsson W550i med abonnement

Sony Ericsson W900i

Sony Ericsson W550i

Qtek 8300 med abonnement

Qtek 8300

Sony Ericsson W800i med abonnement

Sony Ericsson W800i

i-mate SP5m med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson W810i med abonnement   Les mer »

i-mate SP5m   Les mer »

Nokia 3250 med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson W810i   Les mer »

Siemens S75 med abonnement   Les mer »

Nokia 3250   Les mer »

Sony Ericsson W900i med abonnement   Les mer »

Siemens S75   Les mer »

Sony Ericsson W550i med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson W900i   Les mer »

Sony Ericsson W550i   Les mer »

Qtek 8300 med abonnement   Les mer »

Qtek 8300   Les mer »

Sony Ericsson W800i med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson W800i   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen