De fleste pensjonister har ikke mobiltelefon

En gang i blant hører vi om eldresentre som arrangerer PC-kurs, eller at en bestemor har blitt en kløpper på å sende SMS, men realiteten er at de fleste pensjonister verken bruker mobiltelefon eller PC. Dette til tross for at det finnes svært enkle mobiltelefoner på markedet som er beregnet på de eldre – blant annet fra mobilprodusentene Doro og Emporia – og at det er relativt lett å komme i gang med for eksempel internett og e-post, hvis man får litt hjelp og veiledning.
 
Flere studier viser at det teknologiske gapet mellom de yngste og eldste blir stadig større, først og fremst fordi de eldre ikke bruker mobiltelefoni og PC i hverdagen. Under halvparten av norske pensjonister bruker for eksempel mobiltelefon hver dag.
 
Går glipp av tjenester
En tysk undersøkelse som ble gjennomført av Bitkom – et selskap som representerer 1.200 bedrifter innen informasjonsteknologi og media – før sommeren viser at 58 prosent av de over 65 år har verken mobiltelefon eller PC. Til sammenligning synker tallet til 5 prosent i aldersgruppen 14 til 29, ifølge Earth Times.
 
- Det teknologiske skillet i samfunnet er nesten utelukkende et skille mellom gammel og ung, sier Administrerende direktør i Bitkom August-Wilhelm Scheer til Earth Times.
 
Frykten for å ta i bruk ny teknologi gjør at mange eldre går glipp av tjenester som er tilgjengelig via mobiltelefoni eller bruk av PC og internett. Scheer nevner netthandel, nettbank, e-post og muligheten til å bruke mobilen til nødanrop som tjenester folk med begrenset mobilitet vil kunne dra nytte av.
 
Godt nok tilrettelagt for eldre?
Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at bare 43 prosent av pensjonistene i Norge bruker mobiltelefon daglig. I gjennomsnitt sender norske pensjonister bare en tekstmelding om dagen, sammenlignet med 10-14 SMS per dag i aldersgruppen 13 til 24, ifølge rapporten Norsk mediebarometer 2007 fra SSB.
 
Telefon- og mobilprodusenten Doro har laget flere mobiltelefoner som er beregnet på eldre og svaksynte det siste året. Peter Skattenborg, produktsjef i Doro Norge, sier til Mobilen.no at han opplever at pensjonistene viser interesse for deres produkter.

Artikkelen fortsetter under bildet
Dette er eldremobilene til Doro
 
- Vi føler veldig sterkt at våre mobiler har blitt godt mottatt av pensjonistene. Markedet for eldremobiler har omtrent ikke har eksistert tidligere, men nå er det noen få produsenter som retter seg mot eldre, sier Skattenborg.
 
- Det er riktignok en del av pensjonistene som ikke har satt i gang med mobil ennå, legger han til, og sier at Doro vil komme med flere mobiler som er beregnet på eldre i tiden framover.
 
Seniornett.no
Tidligere i sommer ble det kjent at den 71-år gamle amerikanske presidentkandidaten John McCain ikke var særlig dyktig på PC eller flink til å finne fram på internett. Det var han imidlertid ikke alene om, ettersom bare 35 prosent av amerikanske pensjonister er på nett, ifølge Switched.
 
Til tross for at mange norske pensjonister ikke eier eller bruker PC og internett, finnes det en gruppe ivrige sjeler som har startet nettstedet Seniornett.no – et nettsted for, om og av seniorer – som blant annet driver kursing og arrangerer møter, og hjelper andre pensjonister å komme i gang med ny teknologi som mobiltelefoni og internett.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen