De feteste Linux-telefonene

Operativsystemet på en mobiltelefon er den grunnleggende programvaren som styrer telefonen, slik den styrer en PC. Det finnes en drøss av forskjellige systemer, men i de mer avanserte smarttelefonene er det tre platformer som markerer seg - Windows Mobile, Symbian OS og Palm OS.

Den dominerende av disse platformene er Symbian OS, som har over 60 % av markedet for smarttelefoner. Operativsystemet brukes blant annet eksklusivt i smarttelefonene til både Nokia, Siemens, Panasonic og Sony Ericsson. Windows Mobile har på sin side dukket opp i telefoner fra Motorola og Qtek, mens Palm OS er en platform vi kun har sett i telefoner fra Palm.

I denne sammenligningen er Linux kun en dråpe i havet. Kun enkelte mindre produsenter har laget telefoner basert på operativsystemet, med Motorola som hederlig unntak, og her til lands har vi enda til gode å se en telefon med Linux.

Hva er Linux?
Linux er et operativsystem mange er kjente med fra PC-verdenen. Operativsystemet er blitt kjent for sin høye ytelse, gode stabilitet og mektige grensesnitt. Det har også en unik evne til å skalere seg, noe som gjør at det kan brukes i alt fra mobiltelefoner til superdatamaskiner.

For fanatikere er Linux på mobiltelefonen synonymt med muligheter. Operativsystemet har alltid vært mulig å skreddersy ned til den minste detalj, noe som står i skarp kontrast til de fastlåste platformene som preger smarttelefoner i dag. Det finnes også et vell av programmer og verktøy for Linux-platformen, som åpner for å fylle opp telefonen med et stort utvalg av eksra bruksområder og funksjoner.

Selv om vi enda har til gode å se en Linux-telefon i Norge, finnes det allerede en rekke modeller å få kjøpe i andre deler av verden. Og om du skulle være i det utforskende hjørnet, er det ikke noe problem å få bestilt seg et eksemplar til Norge. La oss vise frem de mest interessante eksemplene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen