De fem beste 3G-mobilene

Det har skjedd mye siden Nokias første 3G-mobil dukket opp i norske butikkhyller for litt over et år siden. Stadig vekk kommer mobilprodusentene med nye, spennende 3G-modeller, med enda flere spennende funksjoner.

For et år siden var det svært få 3G-mobiler på markedet, og ikke mange visste hva forskjellen på 3G og ”vanlig” mobilbiltelefoner var. Det som kanskje skilte seg mest ut var at man med en 3G-mobil kunne se video av de man snakket med, og at det gikk raskere å surfe på nettet.

Nå blir det stadig vanligere med 3G-telefoner, og alle produsentene har minst en modell med 3G. Størrelsen er på vei ned, batteritiden på vei opp, og menysystemene slett ikke så ille som de var i begynnelsen.

Tjenester
Felles for alle 3G-mobilene på markedet er du kan surfe rundt på Internett i bredbåndshastighet – enten på selve mobilen, eller på en laptop med mobilen som modem.

I tillegg støtter alle modellene videotelefoni – heldigvis på tvers av merker og modeller. Dermed kan en Nokia uten problemer videoringe en Sony Ericsson. Praktisk!

Andre tjenester er mer produsentavhengige, deriblant nyttetjenester som online værmelding, RSS-leser (så du kan holde deg oppdatert på de siste nyhetene) og Mobilsøk 3G.

Men – hvilken 3G-telefon er det beste kjøpet?

Sony Ericsson W900 – musikkmobil med muskler
Vi begynner med femteplassen. Sony Ericsson W900 var en racer da den kom, og er fortsatt en av de beste 3G-telefonene på markedet. Med stor lagringskapasitet og en meget bra musikkspiller er W900 en svært interessant mobiltelefon.

Dessverre er det for mye som trekker ned til at W900 går av med seieren. Telefonen må lades svært ofte, og er i tillegg i største laget til å få plass i bukselomma.

Materialvalget kunne Sony Ericsson også vært heldigere med. W900 er laget i plast, plast og atter plast og ikke veldig pent å se på.

Videotelefoni fungerer utmerket med kamera både foran og bak, men modellen mangler EDGE og har en prislapp som får de fleste til å rynke på nesen.

Nokia N91 – den suverene musikkmobilen
Litt høyere opp på stigen, og dermed også hakket nærmere pallen finner vi Nokia N91. N91 kom nylig til norske butikker, og er noe av det råeste du kan få av en musikkmobil. I tillegg til 3G har den nemlig både 4GB harddisk og utsøkte musikkmenyer.

Men det er ikke musikk som er hovedkriteriet vårt i denne oversikten.

Som 3G-mobil klarer ikke N91 å karre seg helt til topps. Til det er den for stor, for tung og en real batterisluker.

Den får allikevel pluss for en usedvanlig god nettleser og svært god synkronisering mot Outlook.

Er du en ivrig videotelefonist er det også verdt å merke seg at N91 selv om den støtter videosamtaler ikke er en egnet videomobil. Kameraet sitter nemlig på baksiden, og du må derfor velge om du skal se han du snakker med – eller om han skal se deg.

Prislappen på over 5000 er heller ikke det beste argumentet for N91, men noter deg at den har både EDGE og WLAN i tillegg til 3G.

Nokia 6280 – trumfkort fra finnene
Et av de mest brukervennlige og raskeste alternativene finner vi i Nokia 6280. I bruk har den også langt bedre batterikapasitet enn flere av konkurrentene, noe som selvsagt trekker opp i denne sammenheng.

Men tilbake til hurtighet! Mens Nokias øvrige 3G-modeller har operativsystemet Series60 som byr på både venting og treig veksling mellom programmer, er 6280 utstyrt med det gamle og raskere Series40. Herlig rakst!

6280 er også enkel å bruke som modem, lettvint å synkronisere mot Outlook, og har en stor og god skjerm du kan surfe på i flere timer uten å få hodepine.

I tillegg egner Nokia 6280 seg utmerket som videomobil med kamera både forran og bak, og når du er utenfor 3G-dekning kan du fremdeles surfe i EDGE-hastighet.

Nokia 6280 er litt stor, men når prislappen er halvparten av N91 og batteriet varer mer enn dobbelt så lenge, velger vi å la 6280 krype inn på pallen.

BenQ-Siemens EF81 – slank og sprek 3G-mobil
Bare få poeng under førsteplassen finner vi 3G-nykommeren fra BenQ-Siemens. EF81 er en liten og lekker mobiltelefon fullstappet med avansert teknologi og brukervennlige tjenester vi setter stor pris på i en 3G-mobil.

Denne lekre telefonen har nemlig både online værmeldingstjeneste som gir deg satellittkart og god oversikt over hvordan været er (og blir) og en egen RSS-leser for nedlasting av nyheter.

Funksjonene er vel strengt talt ikke avhengige av 3G-tilkobling, men skal du få skikkelig glede av dem er det greit at du slipper å vente hele dagen før du finner ut om det regner ute.

Som nevnt er BenQ-Siemens EF81 liten – ja faktisk den minste 3G-telefonen vi tar med i denne testen. Med en tykkelse på knappe 16 millimeter og en vekt på 110 gram er dette en mobiltelefon de fleste har plass til.

Synkronisering mot Outlook fungerer bra, og du kan både laste ned og lese vedlegg på telefonen. Problemet er at den laster ned all mail fra serveren, slik at det kan ta litt tid før du får opp de nyeste dokumentene. Du kan heller ikke lukke igjen telefonen mens denne synkroniseringen pågår.

Prislappen ligger midt på treet, mens batterikapasiteten med fordel kunne vært mye bedre.

Nokia N70 – imponerende multimediemobil med bredbånd
På toppen av pallen finner vi nok en Nokia – den suverene 3G-mobilen N70. Rask surfing, glimrende synkroniseringsmuligheter og mulighet for å bruke en rekke gode 3G-tjenester gjør at Nokia N70 stikker av med seieren i vår 3G-test.

Vi har tidligere klaget litt på at Nokias Series60-modeller tidvis er treige, og det gjelder for så vidt for N70. Det tar litt tid å starte og å veksle mellom programmer, men dette til tross er N70 en meget god 3G-mobil.

Plusset med Series60 som operativsystem er at dette er en åpen plattform – noe som igjen åpner for bruk av en rekke gode programmer.

Både videotelefoni, mobil-TV og andre kjente 3G-tjenester fungerer som en drøm på N70.

I tillegg er den en av de få mobiltelefonene som hittil er kompatible med opplysningen 1881s Mobilsøk 3G. Dermed ser du hvem som ringer før du besvarer telefonsamtaler – kjekt ikke sant?

Nokia N70 mangler de store høydepunktene som god lagringskapasitet og ekstrem batterikapasitet, men scorer jevnt over svært godt på de fleste kriterier. N70 er den mest stabile og solide 3G-telefonen på markedet og kåres derfor til vinner i vår test.

Les komplette tester av disse og andre mobiltelefoner på http://www.mobilen.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen