De beste trykkskjermmobilene

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Om testen

Følgende telefoner er testet: Apple Iphone, HTC Touch Pro, HTC Touch Diamond, LG KU990 Viewty og Samsung I900 Omnia.
Designen er ofte et veldig viktig punkt for de som kjøper en trykkskjermtelefon. At telefonen ikke er for stor, at den føles solid og har et rent og pent utseende er alle punkter som spiller inn her.
I bruk: En trykkskjermtelefon ment for bruk med fingertuppene er ikke noe å samle på dersom brukervennligheten ikke er på stell. Vi har sett på menysystem, ikonstørrelse, respons og andre ting som er avgjørende for hvordan en trykkskjermtelefon fungerer i praksis.
Multimedia: Når mesteparten av telefonens front består av skjerm, burde det være duket for både videotitting og spill av den avanserte typen. I denne kategorien har vi sammenlignet skjermstørrelse, oppløsning og hvor bra skjermbildet blir i praksis. Vi har også lagt vekt på hvor mange multimedieformater som støttes, og om du kan bruke ditt eget hodesett.
Teknologi: Ettersom du gjerne vil bruke telefoner med store skjermer til internettsurfing, har vi lagt vekt på hvilke internettegenskaper telefonene har å by på. Vi har sett på hvilke hastigheter som støttes gjennom mobilnettet, og om telefonene kan bruke vanlige trådløse hjemmenettverk. Om telefonen har GPS har også spillt inn her.
Prisen er også et viktig moment, som har spilt inn på vurderingen av de ulike modellene.

Telefoner med trykkskjermer er en hurtig økende trend på mobilfronten i dag. Disse telefonene skal helst ha færrest mulig fysiske taster og størst mulig skjerm, samtidig som det skal være mulig å navigere seg rundt i menyene med fingertuppene – altså uten bruk av pekepenn.

Den mest kjente telefonen i sjangeren er nok Apples Iphone 3G, men de fleste andre produsentene har fullgode alternativer å by på.

Vi har sett nærmere på fem forskjellige trykkskjermtelefoner som er verdt en nærmere titt.

Apple Iphone 3G

Iphone 3G er Apples andre mobiltelefon, og har fått ros i tester verden over. Dette er det god grunn til.

Apple Iphone

Størrelse: 11,55 x 6,21 x 1,23 cm
Vekt: 133 gram
Medieutganger: 3,5mm minijack
Skjermstørrelse: 3,5 tommer
Skjermoppløsning:
480 x 320 bildepunkter
Minnekapasitet: 8 eller 16 GB
Minnekortstøtte: Nei

Design: God
I bruk: Svært god
Multimedia: Svært god
Teknologi: God

Design

Sammenlignet med mange andre telefoner er Iphone 3G rimelig stor og klumpete, og du merker også vekten på 133 gram.

Designen er likevel ikke noe som bør skremme deg. Telefonen er solid, og har et utseende som egner seg like bra til dress som i fritidsklær. Den flate formen gjør også at den passer fint ned e de fleste lommer.

I bruk

Det er når det kommer til brukervennlighet at Iphone virkelig briljerer. En mer brukervennlig telefon enn dette er rett og slett vanskelig å finne.

Det er en smal sak å treffe de store ikonene med fingrene, og menysystemet er generelt sett svært responsivt og enkelt å jobbe med. Du finner stort sett funksjonene du leter etter der du forventer å finne dem, og alt er logisk lagt opp.

Vi har også sansen for Apples "multitouch"-teknologi, som gjør at skjermen registrerer når du bruker mer enn én finger. Dette gjør at du for eksempel kan zoome inn og ut på bilder ved å dra to fingre i hver sin retning på skjermen.

Iphone 3G har ellers fått bevegelsessensor, slik at den merker hvilken vei den holdes, og snur skjermen deretter. Dette er praktisk både når du surfer på nett, leser e-post eller ser film på mobilen.

Alt i alt er det en sann glede å navigere seg rundt i menysystemet på Iphone, og savnet etter fysiske taster er ikke-eksisterende.

Multimedia

Ettersom Iphone 3G på mange måter er Ipod Touch med telefonfunksjonalitet, er det ikke overraskende at den leverer varene på multimediefronten. Dersom du er ute etter en skikkelig multimediatelefon, bør Iphone 3G definitivt være på listen over gode kandidater.

Den store skjermen gjør at telefonen egner seg bra til titting på både bilder og video, samtidig som lydkvaliteten er svært god. De medfølgende ørepluggene er også helt greie, og har du et skikkelig hodesett kan du bruke dette gjennom 3,5 mm-utgangen.

Minnekapasiteten på henholdsvis 8 og eller 16 GB er også svært solid. Du kan imidlertid ikke utvide minnet ved hjelp av minnekort.

Et stort minus med Iphone er at den er veldig kresen på filformater når det kommer til musikk og video. Den klarer for eksempel ikke å lese WMA og WMV. Om du har filer i slike formater, må du forberede deg på å konvertere dem for å spille dem av på Iphone, noe som selvsagt går utover kvaliteten. Et annet viktig moment her er at du ikke får spilt av WMA-filer med DRM-beskyttelse, ettersom du ikke kan gjøre endringer på disse.

Til tross for at den har sine svakheter, er Iphone 3G en svært god multimedietelefon i dag, og kan konkurrere med alle andre telefoner på markedet på de fleste punkter som har med lyd og bilde å gjøre.

Teknologi

Iphone 3G har, som navnet antyder, fått støtte for 3G. Den støtter i tillegg super-3G, slik at du kan surfe enda raskere der det er støtte for denne teknologien. Du finner ellers både GPS og Wifi, slik at du både finner frem kronglete steder og kan surfe gratis på nett via et trådløst hjemmenettverk.

Pris: 900 - 3900*

*Iphone 3G selges utelukkende med 12 måneders bindingstid til Netcom, så totalprisen vil variere etter abonnementstype og forbruk.

HTC Touch Pro

HTC Touch Pro

Størrelse: 10,2 x 5,1 x 1,8 cm
Vekt: 165 gram
Medieutganger: Bruker Mini-USB
Skjermstørrelse: 2,5 tommer
Skjermoppløsning:
640 x 480 bildepunkter
Minnekapasitet: 320 MB
Minnekortstøtte: MicroSDHC

Design: God
I bruk: Svært god
Multimedia: Svært god
Teknologi; Svært god

HTC er en produsent som virkelig har vist muskler de siste to årene, blant annet med denne modellen.

Design

I motsetning til de andre telefonene i denne artikkelen, har Touch Pro fått et fulltastatur i tillegg til trykkskjerm.

Dette gjør at telefonen er merkbart større og mer klumpete enn de andre modellene, og med en vekt på 165 gram merker du godt at du har den i lommen.

Kvalitetsfølelsen er imidlertid ikke noe å klage på, og telefonen føles både eksklusiv og solid.

I bruk

Touch Pro er testens mest avanserte mobiltelefon, og gir deg alt du kan drømme om av proffunksjoner og teknologi. Uttrykket "profftelefon" kan fort skremme uerfarne mobilbrukere, men frykten er ofte grunnløs.

Det tar riktignok et par dager ekstra å sette seg skikkelig inn i et avansert menysystem, men når det først sitter i fingrene skal du se at saker og ting går like fort – om ikke fortere – unna enn før.

Operativsystemet i Touch Pro er Windows Mobile, men HTC har maskert dette under sitt eget menysystem: Touch Flo 3D. Dette grensesnittet er utviklet for at du skal kunne bruke fingrene istedenfor pekepenn, noe som fungerer ypperlig.

Touch Pro har i likhet med Iphone 3G fått bevegelsessensor, noe som gjør at skjermbildet i en rekke programmer snus automatisk etter hvilken vei du holder telefonen.

Telefonen reagerer raskt når du trykker på ikonene, og menyene er logisk lagt opp. Riktignok vil du oppleve et par sekunders forsinkelse når du starter enkelte programmer, men dette er noe du alltid kan regne med når du bruker en smarttelefon.

Multimedia

Med en skjermoppløsning på 640 x 480 bildepunkter fordelt over en flate på 2,5 tommer, gir skjermen i Touch Pro det skarpeste skjermbildet vi har sett noensinne. Dette gjør telefonen svært egnet til visning av bilder og video.

Touch Pro har for øvrig nærmest uendelig med underholdningsmuligheter. Den kan spille video, nettradio og en rekke musikkformater. Om noe ikke er innebygget kan du lett installere et program som åpner nye dører, til for eksempel Divx-video.

Dessverre har ikke Touch Pro utgang for 3,5 mm minijack, så du kan ikke bruke ditt eget hodesett uten å bruke adapter. Dette gjør at du er bundet til de medfølgende ørepluggene, som er ubehagelige å ha i ørene over lengre tid.

Telefonen har ellers ikke mer internminne enn 320 MB tilgjengelig. Heldigvis har du støtte for minnekort av typen Micro-SDHC, slik at du kan utvide minnet.

Teknologi:

HTC Touch Pro har alt du trenger av teknologi. Her finner du både den raskeste super-3G-standarden, den har GPS-mottaker og den har støtte for trådløse hjemmenettverk.

Pris: Ca 5300,-

HTC Touch Diamond

HTC Touch Diamond

Størrelse: 10,2 x 5,2 x 1,15 cm
Vekt: 110 gram
Medieutganger: Bruker Mini-USB
Skjermstørrelse: 2,5 tommer
Skjermoppløsning:
640 x 480 bildepunkter
Minnekapasitet: 4 GB
Minnekortstøtte: Nei

Design: Svært god
I bruk: God
Multimedia: God
Teknologi: Svært god

Touch Diamond har fått massiv oppmerksomhet, mye fordi den har en sylskarp skjerm, alt av teknologi og er knøttliten. Dette er på mange måter lillebroren til Touch Pro, og er i grunn samme telefonen bare uten tastatur.

Design

Touch Diamond er derfor et bra alternativ for deg som ikke trenger et fullt tastatur, eller som ikke vil ha en tjukk telefon

Diamond er en av de desidert slankeste og mest elegante smarttelefonene du får tak i i dag, og har en ganske så beskjeden størrelse.

Kvalitetsmessig er det ingenting å utsette på denne telefonen. Den er bygget i solide materialer, er fri for knirkelyder, og føles generelt svært solid.

I bruk

Touch Diamond har fått det samme intiutive grensesnitett som storebror Pro, altså Touch Flo 3D. Den er imidlertid noe tregere i avsparket.

HTC har løst denne tregheten ved å animere blaing i kategoriene, slik at du ikke føler at du sitter og venter.

Du må også belage deg på å lade Diamond oftere, da telefonens batteri ikke er noen maratonløper.

Multimedia

Touch Diamond har den samme skjermen som Pro. Den er med andre ord sylskarp, og egner seg svært bra for bilder og video. Den har dessverre også mangel på 3,5 mm-utgang, slik at du ikke kan bruke ditt eget hodesett.

Telefonen er likevel en habil multimedietelefon med god musikkspiller og bra lydkvalitet.

Internminnet er på 4 GB, noe som holder til en del musikk og film. Dersom du skulle bruke opp minnet har du imidlertid et problem, ettersom telefonen ikke støtter minnekort.

Teknologi

Touch Diamond har fått en like fyldig liste over teknologier som Touch Pro. Det vil si at du finner den raskeste internetthastigheten som er tilgjengelig i mobilnettet, du har GPS-mottaker og du kan koble deg opp mot trådløse nettverk via Wi-fi.

Pris: Ca 4200,-

LG KU990 Viewty

LG KU990

Størrelse: 10,35 x 5,44 x 1,48 cm
Vekt: 112 gram
Medieutganger: 3,5 mm minijack (medfølgende adapter)
Skjermstørrelse: 3 tommer
Skjermoppløsning:
240 x 400 bildepunkter
Minnekapasitet: 100 MB
Minnekortstøtte: Micro-SD

Design: God
I bruk: God
Multimedia: Middels
Teknologi: MIddels

Det er rundt et år siden LGs kameraflaggskip KU990 ble sluppet løs på markedet, men telefonen holder seg godt den dag i dag.

Design

KU990 minner ved første øyekast en hel del om Prada-telefonen, men føles dessverre ikke like eksklusiv. KU990 er både større og tyngre, noe man nesten må forvente når det er såpass mye teknologi under skallet.

Det er imidlertid ikke mye å klage på når det kommer til kvalitetsfølelse. KU990 er kompakt og godt sammenskrudd, og du føler aldri at det er en billig plasttelefon du har i hendene.

I bruk

Menyene i KU990 ryddige, og det er både enkelt og morsomt å navigere seg rundt på telefonen. Vi liker også at telefonen vibrerer når du trykker på skjermtastene, noe som gir deg følelsen av å bruke "ekte" taster.

Det er heller ikke den store faren for å trykke feil. Når du skal velge en funksjon i menyene holder du enkelt og greit fingeren på ikonet for å markere det, og dersom du ser at du har bommet, er det bare å flytte fingeren over til riktig sted. Funksjonene starter nemlig ikke før du løfter fingeren fra skjermflaten.

Du har ellers støtte for å kjøre flere programmer samtidig, selv om KU990 ikke er en smarttelefon. Dette betyr at du for eksempel kan legge meldingsleseren i bakgrunnen mens du starter nettleseren og lignende.

Multimedia

Med en skjermstørrelse på 3 tommer og en oppløsning på 240 x 400 bildepunkter, er KU990 blant telefonene med lavest bildeoppløsning . Dette gjør at bildet ikke blir like skarpt som på de andre modellene, uten at det er den helt store krisen. Bildet er nemlig ikke dårlig.

I likhet med HTCs telefoner mangler KU990 utgang for 3,5 mm minijack, slik at du ikke kan plugge ditt eget hodesett direkte inn i telefonen. Det følger imidlertid med en overgang til 3,5 mm minijack-utgang , noe som er en grei reserveløsning. Alt for å slippe de medfølgende ørepluggene, sier nå vi.

Telefonen har ellers bra lydkvalitet, selv om den insisterer på å guffe opp bassen i meste laget, noe du ikke kan justere manuelt.

KU990 har også støtte for DIVX-filer når den leveres, noe som gjør at du kan spille av filmer med .avi-endelse.

I tillegg til en stor skjerm og gode musikk- og videomuligheter, har KU990 også et fem megapiksels kamera med autofokus og bildestabilisator. Du kan med andre ord ta ganske så gode bilder med denne modellen. En ekstra pluss i margen for videofunksjonen, som både filmer i VGA-oppløsning og kan registrere 120 bilder i sekundet. Sistnevnte gir en "slow motion"-effekt i videoklippene dine, og åpner for mange morsomme snutter.

Teknologi

KU990 har ikke allverdens trådløs teknologi å by på, men har fått støtte for super-3G inntil 3600 kbps. Den har verken GPS eller tråsløst nettverk.

Pris: Ca 2200,-

Samsung I900 Omnia

Samsung I900 Omnia

Størrelse: 11,2 x 5,69 x 1,25 cm
Vekt: 120 gram
Medieutganger: Proprietær
Skjermstørrelse: 3,2 tommer
Skjermoppløsning:
240 x 400 bildepunkter
Minnekapasitet: 8GB/16GB MB
Minnekortstøtte: Micro-SDHC

Design: God
I bruk: Svært god
Multimedia: Middels
Teknologi: God

Omnia er den første smarttelefonen fra Samsung som skal konkurrere mot telefoner som HTC Touch Diamond og Apple Iphone. Den har en stor trykkskjerm, og mange fordeler konkurrentene ikke har.

Design

Størrelsen er ikke en av disse. I900 er nemlig rimelig stor, faktisk nesten like stor som Iphone. Dette gjør at den ikke føles liten og nett som HTC Touch Diamond. Telefonen er dessuten laget utelukkende i plast.

Den føles imidlertid ikke lite solid ut av den grunn. I900 er fri for alt som heter ulyder og slark i designen, og vi syns den alt i alt har en vellykket design.

I bruk

Mange Windows-telefoner kan føles litt vanskelige å bruke for oss vanlige dødlige mobilbrukere. Det har Samsung heldigvis tatt på alvor, og utstyrt telefonen med skikkelig lettbrukte menyer. Vi overdriver ikke når vi sier at dette muligens er den mest brukervennlige Windows-telefonen som noen gang er laget.

Det aller meste kan styres med en finger, så den medfølgende pekepennen trenger du stort sett bare å ta frem i nødstilfeller. Alt er veldig logisk lagt opp, og du trenger ikke være en dreven smarttelefonbruker for å få glede av telefonen. Men litt øvelse må nok til før du er helt komfortabel med alle funksjonene.

I900 har fått en bevegelsessensor som automatisk snur skjermbildet slik at det vises den veien du holder telefonen. Når du skriver meldinger, surfer eller gjør andre ting er dette en praktisk funksjon.

Telefonen har i tillegg en rekke småprogrammer, såkalte widgets, i startskjermen. Disse lar deg utføre enkle oppgaver uten at du trenger å åpne hovedmenyen. Det er for eksempel svært lett å koble til og fra trådløse nettverk med en widget.

Multimedia

I900 er utstyrt med rikelig med minne, 8 eller 16 GB for å være nøyaktig. Dette er de samme kapasitetene som Iphone leveres med, men I900 har et ess i ermet: Støtte for Micro-SDHC-minnekort.

Dette betyr i praksis at du kan utstyre telefonen med voldsomt mye minne, slik at du får plass til tusenvis av sanger, hundrevis av videoer eller et lass med bilder. Eller en fin miks av disse.

Den store skjermen på tre tommer gjør det i tillegg lett å bruke telefonen som musikk- og videospiller, og du kan enkelt bla igjennom bilder, surfe på nett eller høre på radio. Vi syns imidlertid at skjermen har litt for lav oppløsning i forhold til størrelsen, slik at bildet kan bli litt kornete. Skjermen er likt spesifisert som LG KU900 sin.

Et annet minus er at Samsung ikke har utstyrt telefonen med utgang for 3,5 mm minijack. Det betyr at du må bruke en overgang for å koble til dine egne høretelefoner.

Til tross for svakhetene er I900 en solid multimediatelefon som er kjapp i responsen og morsom å bruke. Dette er valget for deg som vil ha en telefon som er god på underholdning, men likevel ikke vil være begrenset av få muligheter.

Teknologi

I900 har mer å by på enn et enkelt menysystem og mye minne. Super-3G med støtte for inntil 7200 kbps gjør at du kan surfe på internett gjennommobilnettet i de høyeste hastighetene som er tilgjengelig, GPS-mottakeren gjør at du kan finne frem uten å ha retningssans, mens WiFi-støtten gjør at du kan koble deg opp mot trådløse nettverk.

Pris: ca 5500 kroner (16 GB)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen