TEST: De beste og dårligste Xperia X1-panelene
Test

De beste og dårligste Xperia X1-panelene

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Sony Ericssons Xperia X1 er den første mobiltelefonen der du har en egen knapp for valg av ulike skins, eller paneler, som Sony Ericson har valgt å kalle dem. Et panel er i praksis et eget brukergrensesnitt, tilpasset din bruk av mobilotelefonen. Du kan for eksempel ha et eget panel for musikk, og et annet for nyheter. Panelet blir liggende som åpningsmeny på telefonen, og kan i praksis overta det meste av brukergrensesnittet på mobiltelefonen.

Men kvaliteten på de eksisterende panelene varierer. Mens enkelte innholder lenker til egne programmer som er knyttet til panelet, eller dynamisk innhold som oppdaterte nyheter eller vær, så er andre paneler bare rene lenkesider til mer eller mindre tilrettelagte nettsider.

Vi har kikket på de ulike panelene, i et forsøk på å skille klinten fra hveten.

Sony Ericsson kan kjøre 9 paneler direkte. Av disse er ett låst. Her er de 8 vi ville valgt på de ledige plassene


SPB Mobile Shell

Dette er et panel som gir deg et nytt og raskere brukergrensesnitt på din Sony Ericsson Xperia X1. Panelet har tre hovedfaner. En for lenker til de viktigste programmene, en ”hjemmeskjerm” med informasjon om tid, avtaler, meldinger osv, og en med snarveier til favorittkontakter.

Panelet gjør det langt enklere å betjene telefonen med fingrene. Du kan gjøre mange tilpasninger i forhold til hvordan menyene skal se ut. Ikonene er pene, og 3D-overgangene er raske. SPB Mobile Shell gjør det rett og slett enklere å finne frem til funksjonene vi leter etter.


FM Radio

Dette panelet er for deg som liker å høre på radio i mobilen. Uten dette panelet finner du nemlig ikke noen FM-radio i X1. Radioen ligger ikke i listen over programmer i telefonens originalmeny! Dette panelet er derfor et ”must”.

Evernote

Dette er ett av de nyere panelene til Sony Ericsson Xperia X1. Panelet gjør det enkelt å laste opp tekstnotater, håndskrevne notater, bilder, taleopptak og andre filer til en nett-tjeneste. Senere kan du logge deg på denne nettsiden fra en PC eller med mobiltelefonen, og behandle filer og notater som du måtte ønske.

Tjenesten kan knyttes til telefonens GPS, så du kan se hvor du var da notatet (eller bildet) ble lastet opp.

On the Road

Dette programmet er som navnet tilsier et program som skal gjøre det enklere å betjene mobiltelefonen mens du kjører bil. Panelet har tre funksjoner – navigasjon med logg, musikkavspilling, og fingervennlig mobiltastatur for oppringninger.

Du velger selv hvilken navigasjonsløsning du vil bruke (om du har flere). Har du ikke lagt inn navigasjon vil Googlemaps bli benyttet.

Facebook

Om du er fjesbokavhengig kommer du ikke utenom denne applikasjopnen, som gir deg tilgang til Facebook fra telefonens hvileskjerm. Applikasjonen har en del begrensninger i forhold til nettversjonen fra Facebook, men du får i alle fall med deg oppdateringer fra vennene dine, du kan se på bilder og du kan legge inn den berømmelige ”hva-jeg-gjør-nå” linjen.Dash Wire

DashWire gir deg automatisk lagring på nett av innhold du har på mobiltelefonen. Det gjelder bilder, videoer, kontakter, samtalelogg og SMS. Men MMS tar den ikke. Når du er koblet til Dashwire via mobilen kan du logge deg på din egen ”hjemmeside” på nett og sende SMS fra PC-en. Du kan også velge en åpen profil der du legger bilder og video som du synes det er greit å dele med andre. Av en eller anven grunn er panelversjonen supplert med en egen applikasjon som kjører Dashwire fra programmenyen. Det er denne, og ikke panelversjonen, som gir tilgang til filene du har synkronisert.118 Mobil

Dette er en abonnementstjeneste, men du skal ikke gjøre mange oppslag før du har spart inn hva det koster å ringe en opplysningstjeneste via mobilnettet. Når panelet er installert kan du slå opp direkte fra anropslisten i telefonen. Dermed ser du hvem som har forsøkt å ringe deg, også om vedkommende ikke er registrert i adresseboka di.

Forutsetningen er at det aktuelle telefonnummeret ikke er hemmelig, eller av andre grunner ikke vises ved katalogoppslag.


Googlepanel

Googlepanel er et standardpanel som allerede er installert når du kjøper Xperia X1. Bruk panelet om du er ute etter å finne svar på noe i en fart. Her finner du også lenker som lar deg sjekke avtaler i din Google-kalender, se bilder, eller sjekke om du har fått e-post på en Gmail-konto.

Panelet gir raskere tilgang til tjenestene, men tilfører ellers ikke noe nytt.


I tillegg kan du vurdere om du vil bytte ut ett eller flere med noen av disse panelene:

VG

Oppdaterte nyheter på forsiden, men bare tre saker stående format, og en (!) i breddeformat. Lenker til flere aktualiteter.

Media Xperience

Snarveier til musikk og videoklipp. Minner om grensesnittet på standardmobiler fra Sony Ericsson, men er enklere. Lar deg riktig nok opprette spillellister.

Skype

Klient for ”gratis” telefoni via Skype. Fungerer brukbart.

MS Phrase Oxford

En samling bøker med oversettelser fra Engelsk til ti andre språk (ett språk per versjon). Kan være nyttig om du reiser til land med fremmede språk.

Ordbøkene koster penger.


Her er panelene du ikke skal kaste bort tiden på:

Telenorpanel

Telenor vil kanskje vise frem logoen sin? Ut over dette finner du i dette panelet tre knapper som peker til ulike tjenester på Telenors wap-portal. Her er ingen dynamisk informasjon, kun pekere til nyheter, musikkbutikk og ”Mine sider” hos Telenor. Du kan bare ha åtte selvvalgte panel liggende klare på X1. La ikke denne ta opp verdifull plass.


Netcompanel

Netcoms Xperia-panel skiller seg ikke vesentlig fra Telenor sitt, men noe bedre er det. Også her er det snakk om å lenke til selskapets egne WAP-sider. Hvorfor vi får en lenke til vær og nyheter, fremfor en oversikt over de siste nyhetene og oppdaterte værvarsel vet vi ikke, men vi får inntrykk av at det er viktigere å være på banen med et panel, enn egentlig å tilby merverdi. Men Netcom har i det minste lagt inn et søkefelt fra Sesam på sitt panel.Og her er flere paneler du trygt kan styre unna:

3D Fish

Fisk svømmer rundt på skjermen din. Fargene indikerer om du har fått mail, e-post osv. I tillegg er det en klokke på slkjermen. Du kan få fiskene til å svømme mort et punkt ved hjelp av et trykk, eller du kan skremme dem ved å klikke på skjermen. Gjeeeeeeeesp.


Cool Hunting

Hjemmeside som skal hjelpe deg å finne ut hva som er trendy

SE Panel 1

Et Sony Ericsson-panel der du må stille klokke og geografisk informasjon uavhengig av settingene i Windows Mobile. Treg respons og mer til forvirring enn til nytte. Dropp dette panelet.

Slideshow Panel

Gjør telefonen til en elektronisk bilderamme. Viser alle bildene du har tatt, og eier ikke blygsel for å vise selv dine mest private bilder uten at du har mulighet for å hoppe over dem.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen