TEST: De beste jaktmobilene
Test

De beste jaktmobilene

Med høstjakta for døra dukker det årlige spørsmålet opp; finnes det en mobiltelefon som egner seg for ferdsel i skog og mark? Vel, den ultimate jaktmobilen finnes kanskje ikke, men enkelte mobiltelefoner takler utfordringen bedre enn andre.

Hardfør
Det er ganske greit å sette opp en liste over egenskaper en jaktmobil bør ha. Et minimumskrav må være at du kan ha den i lommen på en regntett jakke uten at den kveles. Den bør også tåle at du sneier borti en buskelegg eller to, i det du stormer frem for å ta kvelertak på skogens konge. Ja, aller helst burde den jo tåle både bukkeritt og ufrivillig plumping i lumske skogstjern.

Men jaktmobilen skal ikke bare være tøff. Den bør også ha batterikapasitet til å holde gjennom en dag eller tre uten tilgang til stikkontakter.

Moderne mobiltelefoner kan mye, men å fange elg er de nokså dårlige på. Nå er det faktisk mulig å bytte ut skingrende ringelyder med lokkebrølet fra en brunstig elgokse. Riktig nok hadde Nokia for noen år siden en mobil som så ut som ei lokkeand, og du kan muligens få lagt ned ei og anna rype med en Armani eller Prada-mobil. Men jakter du storvilt må det sterkere lut til.

IP-sertifisering
Den eneste mobiltelefonen som antakelig kunne overleve et vådeskudd, Ericsson R250, gikk ut av produksjon på slutten av forrige århundre. I dag er det bare et fåtall modeller som skryter på seg såkalt IP-sertifisering – beviset på at de skal være litt mer holdbare enn andre mobiltelefoner.

- Vi har ingen IP-sertifisert modell nå, men Nokia 3110 er bygget for å være ekstra robust, forteller informasjonssjef i Nokia, Oskar Södergren.

Sony Ericssons mest solide mobil er C702i, som er IP54-sertifisert. 5-tallet angir at telefonen er støvbeskyttet, men ikke støvtett. 4-tallet betyr at den skal tåle en lett dusj, men at den ikke er vanntett.

Samsung M110 er også IP54-sertifisert. Telefonen er gummiert, og skal tåle tøff bruk.

I dag er disse tre modellene de eneste standardmobilene som kommer inn i kategorien jaktmobiler.

Beskyttelse
Når det er sagt, så kan du putte en hvilken som helst mobiltelefon i en ren plastpose og oppnå minst like god beskyttelse mot støv og sprut som det disse tøffingene påberoper seg.

Om vi sammenligner de tre modellene, så er det en som skiller seg ut som en klar vinner: Sony Ericsson C702i. Her ser du hvorfor:

Sony Ericsson C702iSamsung M110

Nokia 3110 Classic


Sony Ericsson C702Innbygget GPS, europanavigasjon, sprut- og støvsikring, 3,2 megapiksler kamera, super-3G og Edge. A2DP, FM-radio og Active Sync. Forbedret brukergrensesnitt.


Litt stiv og smal volumtast. Ikke dokumentlesere for vedlegg. Svake øreplugger uten 3,5mm-overgang.

 

Samsung M110Tåler vann, støt og støv. Billig. FM-radio.


Dårlig skjerm, svært lite minne, elendig kamera, uegnet for mobilt internett.

Nokia 3110 ClassicSuverene taster. Mye teknologi. Gunstig pris


Skuffende kamera Kjedelig utseende Liten skjerm

 

- Den ideelle feriepartner, hele året, skrev vi om C702i. Hvorvidt høstjakta kan kalles ferie, er det sikkert delte meninger om.

 

Vi setter i hvert fall pris på at telefonen kan brukes i regnvær, ettersom det ikke er gitt at solen vil skinne hele jakta igjennom. Dessuten er dette den eneste av disse mobilene som kan hjelpe deg å finne veien ut av skogen.

 

Kameraet er bra, så her kan det bli både skrytevideo og bilder av nyskutt hest.

 

Et linsedeksel beskytter kameraet, der du åler deg gjennom myrlendt norsk skogbunn.

 

Ulempen er at C702i med sine mange underholdende funksjoner raskt kan stjele mye av oppmerksomheten din. Det er dumt å ikke oppdage elgen før den prikker deg på skulderen.

I vår test av M110 kom vi til å kalle den et får i ulveklær. Uansett kan man ikke skyte verken får eller ulv i den norske fauna uten å få enten bønder eller naturvernere på nakken.

 

Men dette er en mobiltelefon du godt kan ta med deg på jakt.

Innholdsmessig er den så kjedelig at du ikke vil falle for fristelsen til å fikle med mobilen i stedet for å være årvåken på post.

Innbygget FM-radio gjør at du får med deg værmeldinga, men ellers er funksjonaliteten svært begrenset.

 

Og skulle M110 ta ei kule, så gjør det ikke all verden. Du kommer nemlig ikke til å savne den.

Da vi testet 3110 Classic skrev vi at den er perfekt for bestemor.

Nå er det stadig flere bestemødre som slenger rifla på ryggen og legger ut på jakt, men det var helst de store og lettleste tastene vår anmelder hadde i tankene. Ideell for svaksynte, mente han.

 

Og når vi stadig hører om jegere som har felt både kuer, og jaktkamerater, så er det åpenbart at enkelte gjør det bedre på jaktprøva enn på synstesten.

 

Nokia 3110 Classic er ikke vann- eller støvsikret, men fremstår like vel som nokså robust. I regnvær kan det være greit å ha den i en pose.

Pris: Ca 3000,-

Pris: Ca 1500,-

Pris: Ca 1100,-

Vekt:  105 g

Vekt: 95 g

Vekt:  87 g

106x48x15,5 mm

109 x 48 x 17.9 mm

 109 x 46 x 16 mm

 300 timer standby

 400 timer standby

 370 timer standby

 7 timer tale

 8 timer tale

 4 timer tale

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen