Test
Disse telefonene finner frem for deg. (Bilde: Marius Valle)

De beste GPS-mobilene

Takk til Elprice for lån av Samsung I780

Det blir stadig mer populært å bruke GPS til å finne frem når man skal finne frem, enten man kjører bil eller går til fots. De siste årene har teknologien også begynt å dukke opp i mobiltelefonen, og nye modeller har sprettet frem som paddehatter.

Med GPS kan du fastslå posisjonen din ned til et par meters nøyaktighet. Mobilen kan lede deg til en adresse, tipse deg om restauranter eller severdigheter i nærheten, og kringkaste din egen posisjon til andre om du ønsker det. I det hele tatt er dette en teknologi du raskt blir avhengig av.

Mens de første GPS-telefonene var klumpete og trege, har  teknologien kommet mye lenger i dag. Telefonene er både lettere, mer utholdende og mye mer brukervennlige enn før. I det hele tatt begynner de å bli ekte konkurrenter til enkeltstående GPS-enheter.

I denne testen har vi sammenlignet fire toppmodeller fra Sony Ericsson, Samsung, Nokia og HTC.

Testvinneren: HTC Touch Cruise

HTC Touch Cruise er en svært god GPS-mobil.
HTC Touch Cruise er en svært god GPS-mobil.

Alt i alt syns vi det er HTC som har satt sammen den beste pakken. Touch Cruise er den mest brukervennlige og raske telefonen i testen.

Touch Cruise bruker navigasjonsprogramvare fra Tomtom, som er kjent for å lage utmerkede bilnavigasjons-GPS-er. Konseptet fungerer like bra på mobiltelefonen.

Å sette opp kjøreruter en enkelt, og presentasjonen av kart, veivalg og stemmeveiledningen er ryddig og lett forståelig.

Touch Cruise har i tillegg en rekke ekstrafunksjoner, som fotoboksvarsling, værmelding og mulighet til å se hvor andre Tomtom-brukere du kjenner befinner seg.

Telefonen kommer med ett gratis bykart over en valgfri by, og det er enkelt å bygge ut med flere kart.

Touch Cruise gjør seg også bra som turguide i ukjente byer. Her får du raskt oversikt over interessepunkter, og det er superenkelt å bla i kartet.

Touch Cruise er ikke testens billigste, men kombinasjonen stor trykkskjerm og god og enkel navigasjon gjør den til en vinner.

Les også vår test av HTC Touch Cruise »

Mest for pengene: Sony Ericsson P1i

Sony Ericsson P1i gir deg mye for pengene.
Sony Ericsson P1i gir deg mye for pengene.

Sony Ericsson P1i er på mange måter en outsider i denne testen. Den leveres nemlig med en ekstern GPS, noe som gjør at du har to enheter du må passe på å ha med deg og å lade.

Likevel bør ikke dette skremme deg. P1i gir deg nemlig suverent mest for pengene. Sammen med telefonen får du nemlig ett års lisens på GPS-navigasjon, noe som sammen med en pris på litt over 3000 kroner gjør dette til en billig og god løsning.

GPS-programmet er enkelt å bruke, og det fungerer utmerket som bilnavigasjon. Wayfinder-programmet kan settes opp til å bare vise deg ikoner underveis, og det har en utmerket stemmeveiledning.

Skal du primært ha bilnavigasjon kan GPS-mottakeren monteres i bilen. Da slipper du å tenke på å ta med deg mottakeren.

Les også vår test av Sony Ericsson P1i »

Nokia N95 8GB og Samsung I780

Nokias og Samsungs testdeltakere er også gode GPS-telefoner. Samsung I780 er veldig enkel å bruke, og har mange praktiske ekstrafunksjoner. Denne telefonen puster testvinneren tungt i nakken.

Les også:
Test av Nokia N95 8GB »
Test av Samsung I780 »

Nokia N95 8GB mangler trykkskjerm, noe som gjør det litt upraktisk å bla i kart. Dessuten er GPS-programmet litt ulogisk lagt opp i forhold til de andre. I tillegg er totalprisen den høyeste: over 5700 kroner. Det er likevel verdt å nevne at telefonen er svært god til bilnavigasjon, og gir gode anvisninger underveis, så noe dårlig valg er telefonen ikke.

På de neste sidene kan du lese hele samletesten av de fire telefonene »

Testkandidatene

Spesifikasjoner

SE P1i

Nok N95 8GB

Sam I780

HTC TC

Skjerm

2,6" trykkskjerm 2,8" 2,5" trykkskjerm 2,8" trykkskjerm

Teknologi

3G, Wi-fi Super-3G, Edge, Wi-fi Super-3G, Edge, Wi-fi Super-3G, Edge, Wi-fi

Kartdata

Tele Atlas Tele Atlas, Navteq Navteq Tele Atlas

Programvare

Wayfinder Navigator 7 Nokia Maps Samsung
Garmin Mobile TX
Tomtom Navigator

Pris

ca 3200 kr ca 5000 kr ca 4500 kr ca 4400 kr

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen