De beste barnemobilene

Et av spørsmålene vi her i redaksjonen får oftest, er hvilken mobil folk skal velge til barna. De skal helst tåle litt, ikke koste for mye og se kule ut – ikke bare enkelt.

Vi har her lagt oss på et aldersnivå fra 9 til 14 år. Mange barn får mobil for første gang rundt 9-10-årsalderen, mens tenåringene kanskje ønsker seg sin andre. Undersøkelser viser at hvert tredje barn mellom seks og åtte startet skoleåret 2009 med egen telefon, og årsaken foreldrene oppgir er trygghet.

Hva med abonnement?
Men det holder ikke med bare en mobiltelefon. Barnet må også kunne bruke den til å ringe og eventuelt sende meldinger med. Derfor må du som forelder tegne et abonnement eller kjøpe en startpakke for kontantkort. Sistnevnte er i mange tilfeller det beste valget – utelukkende på grunn av at du har mer kontroll over barnets mobilutgifter. Noen operatører lar deg knytte kontantkortet til ”fri familie”-tjenester, dersom du allerede har det, og det kan være lønnsomt.

Når barna blir litt eldre og klarer å kontrollere bruken selv, vil det være billigere å tegne et abonnement (som regel er det lavere ringepriser og billigere SMS). Abonnement kan også tilknyttes ”fri familie”-tjenester hos de operatørene som tilbyr dette.

Sperr for innholdstjenester
Den kanskje største faren ved barns mobilbruk er at de kan la seg lure av innholdsleverandører som utrolig nok for lov til å operere på det norske markedet. Vi snakker da om de som med liten skrift opplyser på TV-skjermen at man binder seg til et ringetoneabonnement som koster over en femtilapp per uke. I så tilfelle ryker kontantkortet relativt kjapt.

Sett en effektiv stopper for alt som heter ringetoner, wallpapers, dyre mobilspill, animasjoner og lureri ved å sperre abonnementet eller kontantkortet for innholdstjenester. Det gjør du ved å ta kontakt med kundeservice hos din operatør. Da bør du samtidig registrere at nummeret brukes av en ”mindreårig bruker”, for da er du godt sikret dersom en tvist mellom deg og en innholdsoperatør skulle oppstå. Barn kan nemlig ikke pådra seg gjeld, etter norske lover. Du kan alternativt sette beløpsgrenser på innholdstjenester til 250, 500, eller 1 000 kroner per måned.

Les mer om hvordan du velger mobilabonnement til barnet her
.

Her er våre fem barnefavoritter:

Samsung Corby

Pris uten abonnement: Rundt 1 600 kroner
SAR-verdi: 0,69 W/kg


Denne trykkfølsomme telefonen er definitivt rettet mot ungdom – med et eget ”tegneseriegrensesnitt” og fargerike bakdeksler. Corby er en mobiltelefon med stor trykkfølsom skjerm og har Samsungs eget operativsystem med TouchWiz-grensesnitt, der du selv kan legge til eller trekke fra funksjoner ved å velge fra Samsungs utvalg av Widgets.

Og om du lurer på hva en Widget er, så er det et lite program som kan hente ulike typer informasjon enten fra mobiltelefonen, eller fra tjenester på Internett. Blant annet finnes det Widgets som minner deg på fødselsdager, viser aktiviteter på sosiale nettverk, henter værvarsel eller viser oppdaterte nyheter.

Dette er en enkel mobiltelefon uten 3G, så noe stor hastighet på surfingen får du ikke. Bakdekslene kommer i fire ulike farger; rosa, oransje, gul eller hvit, mens fronten på telefonen er sort.

Sony Ericsson T715
Pris uten abonnement: Rundt 2 000 kroner
SAR-verdi: 0,90 W/kg


Denne skyvemobilen er solid og kommer i en litt mer eksklusiv metallfinish og store taster og fonter. Dette er ikke blant de mest avanserte mobiltelefonene på markedet, men du får turbo-3G for kjapp nettilkobling, en skjerm på 2,2 tommer og et innebygd kamera med 3,2 megapiksler. Vi har telefonen inne til test i disse dager, og selv om vi ikke lar oss imponere av bildekvaliteten, holder det i alle fall til MMS-versjoner.

Telefonen er med sine gode taster og store skrift beregnet på deg som skriver mange meldinger, og T715 har også en funksjon for å se historikken i meldingsutvekslingene. Sony Ericsson har også fått plass til radio, trådløs overføring av stereolyd via Bluetooth og støtte for minnekort slik at du kan legge inn så mye musikk og bilder du måtte ønske. Telefonen kommer i rosa og sølv.


Sony Ericssons W508
Pris uten abonnement: Rundt 1 900 kroner
SAR-verdi: 0,85 W/kg


Dette er en rimelig Walkman-modell med flipplokk og utskiftbart toppdeksel, passende for den musikkinteresserte ungdommen. Kameraet på 3,2 megapiksler er ikke av de heftigste vi har sett på en Sony Ericsson-mobil, men i godt lys blir kvaliteten slett ikke så verst. Men uten fotolys eller autofokus blir bruksområdet noe snevert.

Telefonen er midt i blinken for den som er glad i grensesnittet til Sony Ericsson, og som ikke er så opptatt av å ha all verdens finesser på mobilen. Den er god å ringe med, med helt grei lyd. Her er musikkspiller med egne kontroller, og et kamera som er bra nok til det folk flest bruker mobilkameraet til, nemlig å spare bildene på mobilen for å vise dem til- eller dele dem med andre.

Og skulle det knipe kan du lese e-post, sende bilder eller kjøpe musikk, spill eller annet innhold direkte fra PlayNow Arena, nedlastet i høy hastighet via Turbo-3G. Du kan til og med surfe på nett med den, skjønt mobilsurferne er neppe målgruppa Sony Ericsson hadde i tankene da de utviklet W508.

Nokia 5530 XpressMusic
Pris uten abonnement: Rundt 2 200 kroner
SAR-verdi: 0,71 W/kg


Flere av Nokias musikkmobiler har slått an blant det norske folk, og 5530minner veldig om Nokia 5800 Xpress Music, ettersom den har trykkskjerm og relativt likt design. Denne utgaven er imidlertid først og fremst beregnet på ungdom og unge voksne, blant annet med enklere tilgang til sosiale nettverkstjenester og fem spreke farger å velge mellom rundt stålkantdesignet.

Kameraet på telefonen har 3,2 megapikslers oppløsning, og er utstyrt med autofokus og et fotolys. Bilder og annet kan du enkelt overføre via telefonens Micro-USB-tilkobling, eller via Bluetooth. Telefonen har også innebygget utgang for 3,5 mm minijack. Det vil si at du kan koble vanlige hodesett rett i telefonen uten å bruke overgang.


Sony Ericsson Yari
Pris uten abonnement: Rundt 2 500 kroner
SAR-verdi: 0,77 W/kg


Her er mobilen for spillentusiasten. Vi er fremdeles ikke i nærheten av å få en PlayStation-mobil, men Sony Ericsson jobber hardt for å ta mobile spill et steg videre. De fortsetter derfor med såkalte bevegelsesbaserte spill, slik at du i et tennisspill for eksempel kan bruke mobilen som en racket – litt som vi kjenner det fra Wii-konsollen.

For å legge enda større trykk på spillene har Yari også dedikerte spilltaster. Mobilen kommer også med en rekke spill som standard, og det er lagt inn en spillkarusell på mobilens skrivebord for enkel tilgang. Selvsagt har også denne mobilen kamera, her med fem megapiksler, og det meste du trenger av mobile funksjoner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen