Guide

De beste, billigste DVD-spillerne

I år vil blir det solgt 250.000 vanlige DVD-spillere i Norge, men bare 20.000 Blu-Ray-spillere. Folk flest er åpenbart fornøyd med vanlig DVD-kvalitet. Mange synes at HD-film på Blu-Ray-plater bare gir ubetydelig forbedring. Dessuten er utvalget av Blu-Ray-film foreløpig begrenset til drøyt 200 titler.

Ny spiller = bedre bilde
Med ny flatskjerm har du mye å vinne på å bytte den gamle DVD-spilleren med en som er ny og bedre. Med ny spiller blir bildet skarpere med større dybde og mer naturlige farger og bevegelser enn du er vant til. Dessuten har de nye spillerne mange praktiske funksjoner.

De beste budsjettspillerne
Det er likevel betydelige forskjeller i lyd- og bildekvalitet, og betjening. Teknofil har gjennomgått en rekke tester og plukket ut noen DVD-spillere som kommer godt ut i flere tester.

Vi har konsentrert oss om budsjettspillere til under 1.000 kroner. Da slipper du å kaste bort penger, og kan ha god samvittighet når du kjøper en Blu-ray-spiller om et år eller eller to.

Lavbudsjettkongen fra Samsung
Selv prøvde vi lavbudsjettkongen Samsung DVD-HD870 som til tross for prisen, både har HDMI, fremragende bildekvalitet og mange praktiske funksjoner. Det er ikke rart at denne DVD-spilleren har vunnet de fleste tester i budsjettprisklassen. HD870 avspiller både DVD-er, musikk-CD-er og hjemmebrente plater med MP3-, WMA- og JPEG-filer. Den strekker automatisk ut 4:3-bilder til widescreen, og har svartnivå-kontroll som faktisk forbedrer bildekvaliteten i mange filmer. Den innebygde oppskaleringen er likevel ikke fullt så god som hos dyrere konkurrenter.

Kjøp fra norske nettbutikker
Samsung DVD-HD870 koster bare 500 kroner pluss frakt i den norsk/franske nettbutikken Pixmania. Hvis du handler der, må du returnere spilleren til Frankrike hvis noe går galt i garantitiden. Det er bedre å handle i norske nettbutikker som tar 800-900 kroner pluss frakt.


Samsung DVD-HD870

Utfordreren fra Philips
Philips DVP5980 med HDMI til 700 kroner pluss frakt i de billigste nettbutikkene, er også et røverkjøp. Denne anvendelige DVD-spilleren har strålende bildekvalitet, og funksjoner som konkurrentene mangler. Her finner du for eksempel en foreldrekontroll kan hindre de små, håpefulle fra å avspille inntil 20 DVD-filmer med innhold som du vil skåne dem for. Den innebygde oppskaleringen kunne imidlertid ha vært bedre.


Philips DVP5980

Pioneer best på oppskalering
Sony DVP-NS78 til fra 950 kroner har HDMI og oppskalering som leverer knallgode bilder. Gjenoppta-funksjonen holder rede på de seks siste DVD-filmene du har brukt. Sony har også mer avanserte modeller med HDMI.
Pioneer DV-400V med HDMI til fra 1.000 kroner er sannsynligvis likevel det beste kjøpet du kan gjøre, hvis du trenger en billig DVD-spiller. Den innebygde oppskaleringen er nemlig i særklasse blant budsjettspillerne.


Pioneer DV-400V

For deg som ønsker det beste
Denon DVD-1740 til 1.700 kroner i Hi-Fi-klubben, er en litt dyrere testvinner. Også den har HDMI, fremragende oppskalerte bilder og leverer dessuten bedre lyd fra musikk-CD-er enn de fleste billigspillerne.
Denon DVD-1940 til 2.300 kroner er i følge mange den beste DVD-spilleren i sin prisklasse.
Pioneer DV-LX50 til 4.000 kroner leverer nydelige bilder fra vanlige DVD-plater, og er også veldig god på musikk. Dessverre er prisen på høyde med de rimeligste Blu-Ray-spillerne. Det fins selvfølgelig også endre bedre og dyrere DVD-spillere.


Pioneer DV-LX50

For deg som ønsker Blu-Ray
Panasonic DMP-BD30 er et sikkert valg hvis du likevel vil kjøpe Blu-Ray-spiller. Den får toppscore i en rekke tester. Prisen er 3.500 kroner i de billigste nettbutikkene som har den på lager. Det beste alternativet er Samsung BD-P1500 til ca 3.000 kroner som tidligere er testvinner i Teknofil.


Panasonic DMP-BD30

Greit å vite
•  Det er store forskjeller i bilde- og lydkvaliteten på de billige DVD-spillerne. Største svakhet er stereolyd fra CD-plater. Legg i litt ekstra penger hvis spilleren også skal brukes som CD-spiller.
•  Surround-lyd gir kinofølelse. DVD-spillerne har to slags digitale kontakter - koaksial eller optisk eller begge deler. Hvis du har hjemmekinoforsterker bør du kjøpe en spiller med samme slags kontakt.
•  Noen spillere har bokmerke-funksjon som gjør det enkelt å bla fram og tilbake i filmen.
•  Gjenoppta-funksjonen er praktisk. Hvis du ikke rekker å se ferdig en film, kan du senere fortsette automatisk fra der du slapp. Noen spillere holder bare orden på DVD-platen som ligger i spilleren, mens andre kan "huske" de 5-6 siste platene.
•  Mange DVD-spillerne kan håndtere DivX - et vanlig format på film som er lastet ned fra nett og brent på DVD-plater.
•  Svartnivå-kontroll som på Samsung-modellene, forbedrer bildekvaliteten.
•  Oppskalering forutsetter HDMI-tilkobling. Ved oppskalering blir det satt inn ekstra bildepunkter når DVD-signalet vises på en stor HD-skjerm. Dermed blir bildet skarpere.
•  Du kan selv velge om du vil sende videosignal fra spilleren med 576p-, 1080i- eller 1080p-oppløsning. Med en billig spiller blir resultatet best med 576p. Da overlater du nemlig oppskaleringsjobben til TV-skjermen som vanligvis er best utstyrt for oppgaven. Med kostbare DVD-spillere er det gjerne omvendt. Der bør du overlate oppskaleringen til spilleren ved å innstille den på 1080i eller 1080p. Prøv deg fram!

(Artikkelen er publisert i juni og oppdatert i juli 2008.)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen