De andres liv

I en leilighet i Øst-Berlin få år før Berlinmurens fall bor samboerparet Georg Dreyman (Sebastian Koch) og Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck), som begge er anerkjente kulturpersonligheter i Øst-Tyskland. Dreyman er en idealistisk forfatter med en tiltagende kritisk holdning overfor det strenge, lukkede kommunistregimet, og Sieland er en attraktiv og begavet teaterskuespillerinne.

Hederlige ornitologer, eller Stasi-offiserer?
Hederlige ornitologer, eller Stasi-offiserer?

Splitte paret

Kulturministeren i landet, den skruppelløse Bruno Hempf, har fattet stor interesse for denne kvinnen. I et forsøk på å splitte paret, utnytter han sin myndighet ved å beordre konstant overvåking av leiligheten i håp å grave frem informasjon som kan sette Dreyman i fengsel, samt blidgjøre sine overordnede.

Den dedikerte, men ensomme Stasi-kapteinen (Stasi var navnet på den hemmelige øst-tyske etterretningstjenesten) Gerd Wiesler blir satt til å lede overvåkingen. Etter hvert som han følger Dreymans og Sielands dagligliv, viser det seg at parets hengivenhet til hverandre og til kunsten begynner å så tvil i Wieslers sterke tro på Stasi-regimets idealer og metoder, og hans samvittighet begynner å svekke parti-lojaliteten. Når forfatteren Dreyman, som ikke er klar over at leiligheten er overvåket, begynner å skrive samfunnskritiske tekster som kan true det øst-tyske regimet, havner Wiesler i en moralsk klemme. Tør han å unnlate å rapportere virksomheten til sin overordnede og dermed sette sin egen, og regimets, fremtid i fare?

Troverdig og jordnær

Regissør og manusforfatter av "De andres liv", en ung herre med det velklingende navnet Florian Henckel von Donnersmarck, debuterer faktisk med denne intelligente og velspilte beretningen om tilstanden i Øst-Tyskland. I stedet for å brette ut storpolitiske konflikter, gjør han et sjakktrekk ved å la handlingen utspille seg i et mikrokosmos av troverdige personskjebner som gjør fortellingen menneskelig og gripende.

Lite Hollywood-glasur på det visuelle.
Lite Hollywood-glasur på det visuelle.

Historien er strippet for hollywoodske overdramatiseringer, og er i stedet sobert og nøkternt fremstilt, med et lett pedagogisk tilsnitt og upretensiøs fortellerteknikk. Den har både følelsesmessig dynamikk og spennende intrige, ivaretatt av veldefinerte, naturlige rollefigurer og tidsriktige, stemningsfulle miljøskildringer.

Mennesket mot systemet

Det filmens tittel henviser til, er livet til de som lever utenfor det kalde og hensynsløse statsapparatet, de som går mot strømmen og prøver å leve normale og gode liv, her representert ved Sieland og Dreyman. Det er disse menneskene Gerd Wiesler, glitrende portrettert av Ulrich Mühe, observerer og etter hvert inspireres av i all sin desperate ensomhet og fremmedgjørelse. Selv bærer han nemlig på fortrengt godhet, og har, som mange andre, blitt ufrivillig korrumpert av Stasi-systemet, et identitetsfrarøvende system som tilfredsstiller maktbegjær og fremdyrker følelsesløshet.

De andres liv

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen