GUIDE: De spektakulære James Bond-mobilene
Guide
(Bilde: Skjermdump fra DVD, Metro Goldwyn Mayer )

De spektakulære James Bond-mobilene

Noen av spesialfunksjonene i James Bonds mobiler er nærmest blitt standard, men slett ikke alle.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Gadgets har spilt en sentral rolle i james Bond-filmene. Hva ville vel James Bond vært uten ubåt-bilen, rakettdressen eller laserklokka? I enkelte av filmene har de kuleste triksene vært utført med mobiltelefonen. Og Bond har hele tiden vært trofast mot ett mobilmerke.

La gå – James Bond har hatt de mobiltelefonene Q har gitt ham, og Q har gitt ham de mobiltelefonene filmprodusenten har bestemt at han skal ha. Det igjen, avhenger av hvilken mobilprodusent som betaler best for produktplassering i filmene. Eller nærmere bestemt Ericsson, som senere ble til Sony Ericsson, og til slutt bare Sony.

Neste film om James Bond heter «Spectre», og kommer på kino i november. Sist uke kom de første offisielle bildene fra filmproduksjonen. Vi har lett med lys og lykte, men kunne ikke se at James Bond hadde mobiltelefonen fremme på noen av opptakene som ble frigitt.

Uansett; her følger en oversikt over alle mobilene Bond har hatt til nå, og hvordan han har brukt dem.

Hadde mobiltelefon allerede i 1963

James Bonds første mobiltelefon var fastmontert i en Bentley.
James Bonds første mobiltelefon var fastmontert i en Bentley. Her i et lite mandig «slagsmål» med filmens Bond-pike, som synes mobiltelefonen får for mye oppmerksomhet. Det var i 1963. Ingen ny problemstilling, altså.Foto: Skjermdump fra DVD, Metro Goldwyn Mayer

Vi antar at han har mobiltelefon også i «Spectre», for siden James Bond i filmen «From Russia With Love» trakk et digert telefonrør med spiralledning opp av bagasjerommet på sin Bentley, har mobilen spilt en sentral rolle i flere av filmene.

I den første filmen hvor Bond har en mobiltelefon, har han også en personsøker. Denne piper selvfølgelig akkurat i det James Bond skal til å gjøre sånt som James Bond gjør med Bond-damer i Bond-filmer, og vi får se den forsmådde piken nappe telefonrøret ut av superagentens hender. Bond tar telefonen tilbake mens han gir piken en smekk på fingrene. Noen større rolle spiller mobiltelefonen ikke, og det hele ender med at piken får det hun vil ha. 

Lang tid før den første virkelige Bond-mobilen

Ingen Bond-mobil har hatt flere spesialfunksjoner enn Ericsson JB988.
Ingen Bond-mobil har hatt flere spesialfunksjoner enn Ericsson JB988. Den kan blant annet lese fingeravtrykk, og overføre dem til andre ID-scannere.Foto: Skjermdump fra DVD, Metro Goldwyn Mayer

Den første mobiltelefonen i en James Bond-film dukket altså opp allerede i 1963. Siden skulle det gå 24 år med tilsammen femten James Bond-filmer uten en eneste mobiltelefon. Hverken George Lazenby, Roger More eller Timothy Dalton fikk bruke mobiltelefon i sine Bond-roller.

Den håndholdte mobiltelefonen så vi først i «Tomorrow Never Dies» fra 1997, der mobiltelefonen også spilte en viktigere rolle enn i noen annen Bond-film. I denne filmen brukte James Bond konseptmobilen JB988 fra Ericsson. Telefonen så litt ut som en blanding av R320 og R380, men kunne åpnes på midten i lengderetningen slik at en ekstra skjerm kom til syne. Den hadde fingeravtrykkleser og fungerte som en elektrosjokkpistol som kunne kjøre 20 000 volt i den som måtte yppe seg. 

James Bonds mobiltelefon i «Tomorrow Never Dies» fungerte også som universalnøkkel.
James Bonds mobiltelefon i «Tomorrow Never Dies» fungerte også som universalnøkkel. Foto: Skjermdump fra DVD, Metro Goldwyn Mayer

I tillegg kunne JB988 brukes som elektronisk nøkkel. James Bond nappet av antennen (mobiltelefoner hadde utvendige antenner den gangen), og plasserte den i et nøkkelhull. Så trykket han på en knapp, og med det samme åpnet låsen seg.

Fra film til virkelighet

Enkelte av funksjonene fra James Bonds supermobil Ericsson JB988 har senere dukket opp i virkelighetens smartmobiler.

JB988 var ikke en mobil for el-overfølsomme.
Pass deg Gro; Ericsson JB988 kan gi et støt på 20000 volt, og er på ingen måte mobiltelefonen for de el-overfølsomme. Foto: Skjermdump fra DVD, Metro Goldwyn Mayer

Fingeravtrykkleser er ikke lenger noe særsyn, og det er heller ikke kamera. Men om noen i ettertid skulle ha fått elektrosjokk av telefonen sin, har det neppe vært tilsiktet slik det var med JB988. Med NFC er vi kommet litt nærmere å kunne låse opp dører med mobilen, men noen universaldirk er den fremdeles ikke.

Noen husker kanskje også at James Bond i denne filmen gjemte seg i sin BMW 750IL og styrte bilen ved hjelp av kamera og mobiltelefon. I dag er det mange som styrer droner på samme måte, selv om det nok ikke er helt vanlig at de selv er med i fartøyet.

James Bond lot til å være rimelig fornøyd med å kunne styre bilen sin ved hjelp av skjermberøringer på Ericsson JB988.
James Bond lot til å være rimelig fornøyd med å kunne styre bilen sin ved hjelp av skjermberøringer på Ericsson JB988. Foto: Skjermdump fra DVD, Metro Goldwyn Mayer

Kobles til bilen

Flere biler har også funksjoner som kan betjenes fra mobilen, men noe fullverdig verktøy for å styre bilen rundt i trafikken er mobiltelefonen ennå ikke. Teknologien finnes, men forbudet mot å holde i mobilen mens du kjører gjør øvelsen en smule upraktisk.

Å bruke mobilen for å avfyre raketter mot biler som sperrer veien, slik James Bond gjør inne i et parkeringshus, er i virkeligheten ikke riktig så uproblematisk som filmen kan gi inntrykk av.

Mindre fokus på gadgets

K800 så til forveksling ut som et kompaktkamera.
K800 så til forveksling ut som et kompaktkamera.

I senere filmer har mobilen hatt en mindre fremtredende rolle, men ofte med funksjoner som går litt utenpå det du normalt vil kunne forvente av telefonene som er benyttet.

I «Casino Royale» bruker James Bond en Ericsson K800. Telefonen har en GPS-applikasjon som ikke var å finne på salgsversjonen av K800, men ut over dette hadde den ingen spesielle Bond-funksjoner. Her ser det ut til at telefonens viktigste oppgave er å skaffe penger til filmproduksjonen, samtidig som K800 gir Bond den statusen en slik telefon kunne gi i 2006. På baksiden ser K800 ut som et kompaktkamera. Stilig, men kanskje ikke så smart om du er en spion og vil fotografere i smug.

K800 hadde et kamera med 3,2 megapiksler og blits. Den hadde også en beste bilde-funksjon, som lot Bond og oss andre ta 9 bilder i serie, for så å kunne beholde det beste. Den kunne også brukes med trådløse GPS-mottakere via Bluetooth. Bond har imidlertid ikke aktivert Bluetooth når han navigerer med sin K800.

James Bonds versjon hadde også GPS med kart.
James Bonds versjon hadde også GPS med kart. Foto: Skjermdump fra DVD, Metro Goldwyn Mayer

I filmen dukket det også opp en annen Ericsson-mobil. Den tilhørte Vesper Lynd – James Bonds flamme i filmen. Flynn viste seg å være en dobbeltagent som i utgangspunktet motarbeidet Bond. De to utviklet varme følelser for hverandre, og Flynn fikk moralske skrupler. Det endte med at hun tok sitt eget liv. Men først avslørte hun skurken White ved å plante en beskjed til Bond på sin kritthvite Ericsson M600i.

Superduperkamera i mobilen

Sony Ericsson gjorde sitt ytterste for å utnytte James Bond-effekten ved markedsføringen av C902.
Sony Ericsson gjorde sitt ytterste for å utnytte James Bond-effekten ved markedsføringen av C902.

I filmen «Quantum of Solace» er det en Sony Ericsson C902 som får æren av å være Bond-mobil. Bond fotograferer skurker med mobilen, og identifisere dem trådløst mot etterretningsorganisasjonens databaser.

Kameraet i Bonds C902 er nok litt mer imponerende enn det som satt i den virkelige C902. I en scene fotograferer Bond et møte i skurkeklubben Quantum. Bildene blir tatt fra betydelig avstand i en dunkelt belyst operasal, men blir likevel oppsiktsvekkende klare og høyoppløste.

Mobilen vises ofte, men har ikke så spektakulære finesser som vi kanskje hadde forventet av en James Bond-mobil. Vi snakker tross alt om mannen som kan kutte stål med laseren i arbåndsuret sitt, eller knuse skuddsikkert glass med ultralyd fra ringen han har på fingeren. 

Dårlig utnyttelse av smartmobilen i Skyfall-filmen

I Skyfall bruker Jamers Bond kameraet i mobilen. Her snikfotograferer han et hemmelig møte.
I Skyfall bruker Jamers Bond kameraet i mobilen. Her snikfotograferer han et hemmelig møte og får krystallklare nærbilder i dårlig lys. Prøv selv. Foto: Skjermdump fra DVD, Metro Goldwyn Mayer

Bond viderefører sitt valg av mobilmerke også til «Skyfall», som er den foreløpig siste Bond-filmen. Nå heter det riktig nok ikke Sony Ericsson, bare Sony. I denne filmen er helten utstyrt med en Sony Xperia T, og Bond får endelig en skikkelig smartmobil. 

James Bonds smartmobil hvalp ham å ta imot en SMS. Kanskje ikke så imponerende.
James Bonds smartmobil Sony Xperia T hjalp ham å ta imot en SMS. Kanskje ikke så imponerende. Foto: Skjermdump fra DVD, Metro Goldwyn Mayer

Så hva bruker han den til? Han mottar en tekstmelding som forteller hvilken flight leiemorderen «Patrice» har tatt til Shanghai.

Vi synes nok dette er en litt svak utnyttelse av potensialet i Bonds første Android-mobil. Patrice ender for øvrig sine dager da Bond mister ham fra taket på en høyblokk i Shanghai, uten at Bond poster så mye som en bitteliten kommentar på Facebook.

Mannen Bond kjempet mot i Shanghai ble spilt av Ola Rapace. Han var i ti år gift med Noomi Rapace, kjent som Lisbeth Salander fra «Menn som hater kvinner». I bøkene til Stig Larsson hacker hun datamaskiner via en Palm Tungsten T3. I filmen har hun derimot en Sony Ericsson Xperia X1 (digresjon slutt).

God nok for Bond, men ikke for Norge

James Bonds Xperia T kom aldri til Norge. Vi fikk i stedet Sony Ericsson Xperia V. Den hadde litt mindre skjerm, men støttet til gjengjeld 4G. En telefon uten 4G passet dårlig inn i de norske operatørenes strategi. God nok for James Bond, men altså ikke for det norske folk.

Her er Bondskuespiller Daniel Craig ute og lufter sin iPhone.
Her er Bondskuespiller Daniel Craig ute og lufter sin iPhone.

Filmen «Skyfall» kom i 2012, fem år etter at iPhone gjorde sitt inntog. Men James Bond har så langt vært trofast mot Ericsson og Sony. Det har ikke skuespilleren Daniel Craig, som spiller James Bond. Vi har kjørt bildesøk på Google, og funnet ut at mannen som spiller James Bond flere ganger dukker opp med en iPhone.

Hva nå, herr Mendes?

Nå er det et drøyt halvår til «Spectre» kommer på kino. Da får vi vite om James Bond nok en gang blir tilgodesett med en Sony Xperia. Mye tyder på det, ikke minst etter lekkasjene som fulgte i kjølvannet av at Sony Pictures ble hacket. Da får vi også vite om helten omsider har fått tak i ett nettbrett, eller om han har en smartklokke eller briller med noen fiffige finesser.

Regissøren er den samme som sist, Sam Mendes. Han later til å ha mer fokus på spektakulære stunt og drivende action, enn på elektronikkens finere finesser.

Manusforfatterne lider muligens av idétørke, men kanskje du kan gi noen tips om funksjoner eller apper som kan være kjekke å ha for en agent med lisens til å drepe? I så fall må du gjerne dele dem i kommentarfeltet.   

Les også: James bond ville elsket denne pennen >>

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen