SMARTING: Stephen Hawking (70) er en av vår tids største hjerner. Han er særlig kjent for sine arbeider om sorte hull og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken.

Teknofil De hacker hjernen hans

SMARTING: Stephen Hawking (70) er en av vår tids største hjerner. Han er særlig kjent for sine arbeider om sorte hull og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken. (Bilde: Discovery.com)

Nå hacker de hjernen til Stephen Hawking

Ny teknologi skal lese hjerneaktiviteten til en av vår tids største vitenskapelige tenkere.

Den verdenskjente forskeren, matematikeren og fysikeren Stephen Hawking har i flere tiår forsøkt å løse universets gåter. Han ble i ung alder diagnostisert med sykdommen amyotrofisk lateralsklerose, og ble dermed spådd et kort liv.

Hawking trosset alle odds, og rundet i januar 70 leveår. Men Hawking har et stadig større problem med å kommunisere, som følge av at ansiktsmusklene stadig blir svakere.

Frem til 2005 brukte Hawking en peker på en spesialmaskin for å snakke med sin karakteristiske metallstemme. Men for syv år siden ble musklene for svake, og han gikk over til å bruke nervene i kinnbeina til å kommunisere ord via en sensor til en talemaskin.

Ett ord per minutt

Men nedbrytningen i ansiktsmusklene har ført til at han nå bare kan si ett ord per minutt ved hjelp av den metalliske talemaskinen, som har fulgt med ham i 35 år.

Det betyr at en motvillig Hawking trolig må benytte seg av en annen teknologi dersom han skal fortsette å kommunisere sine briljante ideer.

- Talen hans har blitt treigere og treigere, og på en dårlig dag klarer han bare å si ett ord i minuttet, sier Hawkings personlige assistent, Judith Croasdell.

- Vi tror dette skyldes nedbrytingen i kjevemusklene, sier hun.

- Vi forsøker å gjøre situasjonen bedre, og han må forsøke en ny teknologi.

MOROKLUMP: Ved hjelp av NASA fikk Stephen Hawkings kjenne hvordan det er å sveve i det universet han oftest har hjernen.
MOROKLUMP: Ved hjelp av NASA fikk Stephen Hawkings kjenne hvordan det er å sveve i det universet han oftest har hjernen.Foto: NASA (Wikimedia Commons)

iBrain

Én av disse teknologiene kalles iBrain, et system som registrerer den verdensberømte fysikerens hjerneaktivitet, og sender den til en datamaskin for analyse. På den måten mener forskere at de skal klare å «hacke» hjernen og hjelpe Hawking med å kommunisere lettere.

IBRAIN: Ved å registrere Hawkings hjerneaktivitet for helt spesielle oppgaver, tror forskerne bak iBrain-teknologien at de skal kunne klare å hacke hjernen hans, og dermed hjelpe fysikeren med å kommunisere bedre.
IBRAIN: Ved å registrere Hawkings hjerneaktivitet for helt spesielle oppgaver, tror forskerne bak iBrain-teknologien at de skal kunne klare å hacke hjernen hans, og dermed hjelpe fysikeren med å kommunisere bedre.Foto: Wikimedia Commons

Med elektroder koblet til hodet fikk Hawking beskjed om å tenke på å skvise en ball med sin høyre hånd. Foskerne fanget opp et mønster i dataene fra hjernen de håper å kunne oversette til bokstaver, ord og setninger, skriver avisen Daily Mail.

Teknologien er utviklet av professor Philip Low ved Stanford-universitetet i USA. Selve enheten er på størrelse med en fyrstikkeske, og skal ikke veie mer enn at det er uproblematisk for Hawking å ha enheten på hodet.

- Vi vil gjerne finne en måte å omgå kroppens hans, og mer eller mindre hacke hjernen hans, sier Low.

- Dette er veldig spennende fordi det gir et vindu inn i hjernen. Vi utvikler teknologi som gir oss tilgang på den menneskelige hjernen for første gang.

Professoren skal legge frem resultatene av testene sine på en konferanse ved Cambridge-universitetet i juli.

Hawking er fortsatt ansatt som professor ved Universitetet i Cambridge. Personer som blir diagnostisert med amyotrofisk lateralsklerose, blir forespeilt en forventet levetid på ti år. Hawking har imidlertid levd med sykdommen i nesten 50 år.

Les også: 11-åring løste vitenskapelig gåte

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen