Apple-sjefen Tim Cook.
Apple-sjefen Tim Cook. (Bilde: Apple)

– De grafser til seg alt de kan om kundene og prøver å tjene penger på det

Apple-sjefen Tim Cook med knallhard kritikk av blant andre Google.

Sikkerhet og personvern er noe IT-selskapene har begynt å plassere høyt på agendaen, og de mange konkurrende aktørene går såvisst heller ikke av veien for å kritisere hverandre. Som nettstedet The Verge melder har Apple-sjefen Tim Cook nå rettet skarp skyts mot flere av Silicon Valley-gigantene.

Cook holdt nylig en tale under en middag i Washington DC i regi av den idelle organisasjonen Electronic Privacy Information Center (EPIC), som blant annet jobber med å beskytte personvern og ytringsfrihet. Under talen kritiserte han IT-selskapenes personvernpraksis i ganske harde ordelag.

Trolig rettet mot Google

– Jeg snakker til dere fra Silicon Valley, hvor noen av de mest suksessfulle selskapene har bygget seg opp ved å lulle kundene inn i en likegyldighet når det gjelder deres perosnlige opplysninger. De grafser til seg alt de kan om kundene sine og prøver å tjene penger på det. Vi mener dette er galt, og det er ikke slik Apple vil være, sa Cook i appellen sin.

Tim Cook kritiserte tilsynelatende Google, her ved sjefen Eric Schmidt, som Cook også tidligere har kranglet med.
Tim Cook kritiserte tilsynelatende Google, her ved sjefen Eric Schmidt, som Cook også tidligere har kranglet med. Foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.com

Apple-sjefen nevnte ingen spesifikke navn, men det er liten tvil om at kritikken er myntet på aktører som Facebook og Google, som Cook også tidligere har kritisert.

I fjor havnet Cook for eksempel i en ordkrig med Google-sjefen Eric Schmidt etter det store tyveriet av bilder fra iCloud. I sin kritikk den gangen hevdet Cook blant annet at Google gjør kundene til «produkter» ved å selge informasjon til annonsører.

Kritiserte gratistjenester

Under det nylige EPIC-arrangementetantydet Apple-sjefen også at kunder lett lar seg lure av de mange gratistjenestene som tilbys av de andre IT-aktørene, med det som tilsynelatende var et stikk til bildedelingstjenesten Google Photos.

– Du liker kanskje disse såkalte gratistjenestene, men vi synes ikke at disse gjør det verdt å få e-posten, søkehistorien og nå også familiebildene sine saumfart for data, som deretter selges for Gud vet hvilke reklameøyemed, sa Cook.

Apple-sjefen tror kundene snart vil «våkne opp» og innse realitetene rundt hva det faktisk er som foregår. Han rettet for øvrig også kritikk mot myndighetenes personvernpolitikk, spesielt de nylige forsøkene på å gjøre mobil kryptering mindre sikker, en sak vi rapporterte om i fjor høst.

Google gjør imidlertid stadig fremskritt når det gjelder sikkerhet: Nå har selskapet presentert en ny, snedig sikkerhetsløsning for mobiltelefoner »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen