De første Z97-hovedkortene er her

De første Z97-hovedkortene er her

Både Asus og EVGA har kastet seg på lasset.

Intel har ikke rukket å trekke Z97-brikksettet opp av flosshatten, men det hindrer ikke en rekke produsenter i å lansere hovedkort i store mengder. Det du skal speide etter denne gangen er først og fremst SATA Express og M.2.

Begge disse lagringsgrensesnittene gir deg en solid økning over SATA-grensesnittet, vi snakker om en økning fra dagens 6 Gbit/s og opp til 10 Gbit/s. Fra brikkesettet støttes maksimalt to slike porter.

Videre vil Z79 ha maksimalt 14 stykk USB 3.0 og seks SATA 6 Gbit/s-tilkoblinger. Den integrerte skjermkretsen støtter opptil tre uavhengige skjermer, med grensesnitt som HDMI, DVI, DP, eDP og vanlig VGA.

Asus starter showet

En av de som virkelig har slått på stortrommen denne gangen er Asus, som kan stille med et vanvittig utvalg – og lover enda flere når Computex-messen braker løs om en måneds tid.

Vi begynner med TUF Sabertooth-serien, Asus' serie med ekstra solide hovedkort. Her kommer det to ulike modeller, TUF Sabertooth Z97 Mark 1 og Sabertooth Z97 Mark 2. I tillegg kommer det to andre ekstra røffe hovedkort, nemlig Gryphon Z97 og Gryphon Z97 Armor Edition.

Asus Z97 PRO WiFi.
Asus Z97 PRO WiFi.Foto: Asus

Alle kortene er spesielt godt sammenskrudd, og komponentene er valgt ut med omhu for et lengst mulig hovedkortliv. Utover det er det ikke noe grensesprengende nytt, annet enn selve brikkesettet. Skjønt, det nye SATA Express-grensesnittet bør altså nevnes, og på Mark 1-kortet vil du kunne nyte godt av et grensesnitt med 10 Gbit/s SATA Express.

Oppgraderte spillkort

Asus har blitt rimelig kjente for sine spillvinklede hovedkort, og det mangler ikke på ROG-merkede hovedkort med Z97-brikkesett. Vi noterer oss Maximus VII Gene mATX, Maximus VII Hero ATX og Maximus VII Ranger ATX.

Blant ROG-nyhetene denne gang kommer blant annet en kraftig oppjustert nettverksløsning. Asus benytter seg av siste skrik fra Intel, som strengt tatt er bygget inn i brikkesettet, men som de i tillegg har fikset litt på selv. LANGuard skal sørge for både bedre båndbredde, og en høyere toleranse mot forstyrrelser.

I tillegg kommer det oppjusterte lydkretser på samtlige kort, for enda litt bedre lyd. Blant annet er skjermingen av signalene blitt bedre, noe som skal hindre støy.

Asus kommer også med en rekke forskjellige Z97- og H97-varianter for litt mer normal bruk, myntet på hvermannsen. Her blir det en rekke Pro- og Deluxe-varianter, med kun mindre forskjeller. Det store salgsargumentet blir uansett at vi her snakker om siste skrik på brikkesettfronten.

EVGA er også med på leken

EVGA sitt bidrag, Z97 Stinger.
EVGA sitt bidrag, Z97 Stinger.Foto: EVGA

Hovedkortprodusenten EVGA er så absolutt med på leken denne gangen, og kommer med tre ulike varianter nå i første omgang. Øverst på tronen finner vi Z97 Classified, som er i EATX-formatet og dermed har stappfult av spennende greier.

Et litt rimeligere og enklere kort blir Z97 FTW, ment som valget for spillere og overklokkere. Til slutt kommer de også med et kort for dem som liker det smått, nemlig Z97 Stinger. Dette er et mITX-kort, med det aller mest nødvendige for en kompakt spillrigg.

MSI Z97 Xpower AC.
MSI Z97 Xpower AC.Foto: MSI

MSI stiller med elleve kort

MSI er den siste av de store som har vist frem kortene sine, og de fordeler seg med åtte rene spillkort og tre overklokkingskort. Blant de mer kuriøse detaljene finner vi en trippelforgylling av spillportene, ment for mus med en høy polling rate.

En annen detalj er at MSI har isolert lydkretsen fra resten av hovedkortet. Denne skal da bli enda mer lik et dedikert lydkort, rent bortsett fra at det sitter fast på hovedkortet.

Vil du ha et hovedkort nå med en gang?
Da bør du sjekke testen vår av Asus Z87-A »

(Kilder: MSI, Asus, EVGA og Toms Hardware)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen