Foto: Kazunori Morikawa og Eri Ishii

Teknofil De 10 beste optiske illusjonenene i 2012

Foto: Kazunori Morikawa og Eri Ishii

De 10 beste optiske illusjonenene i 2012

Lar du deg lure?

Neural Correlate Society har avholdt en konkurranse om de beste optiske illusjonene i 2012. Lar du deg lure? Her følger listen over de ti finalistene, inkludert vinnerne:

1. Hånden som forsvinner


Dette er årets vinner ifølge dommerne, og systemet tar i bruk syn, berøring og vår sans for posisjonering for å skape illusjonen av at den ene hånden har forsvunnet. Ved hjelp av å be brukeren tilpasse posisjonene på hendene over tid, blir man etter hvert lurt når skjermen viser noe annet.

2. Vanlige folk blir plutselig stygge


Når du ser direkte på ansiktene i videoen, virker de helt normale. Men så fort du begynner å fokusere på krysset i midten, ser de plutselig ut som et galleri med troll, orker og andre skrekkelige monstre. Fenomenet ble oppdaget ved en tilfeldighet av en student som plutselig la merke til at deformerte ansikter så på ham i et prosjekt.

3. Fargehjul

I denne fancy illusjonen kan du stille inn rotasjonshastighet og bakgrunnsfarger på en serie med fargerike prikker som spinner rundt. Både mønster og hastighet endrer seg når du manipulerer bakgrunnen, og illusjonen er nok til å få følelsen av en skikkelig psykedelisk tripp.

Se fargehjulet i aksjon hos Neural Correlate Society.

4. Horisontale kuler

Denne må du nesten se selv for å forstå. Et par kuler beveger seg i helt rett, horisonalt linje fra høyre og venstre, mens bakgrunnen endrer seg. Hvis du derimot begynner å se litt vekk fra bildet, begynner plutselig kulene å følge mønsteret isteden.

Sjekk ut illusjonen hos Neural Correlate Society.

5. Ulike hodestørrelser?

Hvilken utgave av denne personen har størst hode? Den tykke personen ser ut til å ha det største hodet, men begge har nøyaktig samme størrelse. Forskjellen ligger derimot i hake, kjeve og hals. Interessant nok møter vi på denne illusjonen i dagliglivet, ettersom oppfattelsen av en persons kroppsdel blir påvirket av andre deler.

Fortsett over til neste side for å se flere illusjoner!

6. Flytende stjerne

Gammel klassiker i ny drakt. Et tilfeldig mønster rundt og på stjernen ser ut til å bevege seg når du ikke fokuserer på det. Nok en skikkelig syretripp.

7. «Eksorsist-illusjonen»


Denne småekle illusjonen tar navnet sitt fra skrekkfilmen Eksorsisten fra 1973 – hvor ei satanbefengt jente hadde en lei tendens til å vri hodet sitt rundt litt for mye. En innoverbøyd maske versus en utoverbøyd kropp skal gjøre at figuren ser ut til å vri nakken på en unaturlig måte når bakgrunnen den er festet på bevegelser seg.

8. «Peripheral Action Phantom»

I denne illusjonen skal du først se på krysset til venstre, mens figuren til høyre vandrer jovialt av sted. Men så fort du begynner å fokusere på selve figuren, skifter han plutselig retning!

Ta en nærmere titt på illusjonen hos Neural Correlate Society.

9. Fargerike sirkler i bevegelse

Denne illusjonen utnytter oppmerksomheten din og hvilken farge du ser. Fire halvgjennomsiktlige sirkler ligger over hverandre og danner nye farger etter hvert som de møtes. I midten er det for eksempel alltid grått, men så fort en av de fargede sirklene rører litt på seg ser vi på den som ensfarget.

Studer de fargerike sirklene nærmere hos Neural Correlate Society.

10. Umulig rom


Umulige rom eller objekter er mentale bilder av ting som ikke kan eksistere i et virkelig, tredimensjonalt miljø. Denne illusjonen er et fint tilskudd til denne gamle tradisjonen, og er kun lagd med riflet papir og isopor.

Har du noen flere tips til stilige illusjoner? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: 2012 Best Illusion of the Year Contest)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen