Dating-apper gjør stadig flere menn HIV-positive.
Dating-apper gjør stadig flere menn HIV-positive. (Bilde: Shutterstock/Grindr/Hornet/Tek.no, montasje)

– Dating-apper har startet en HIV-epidemi blant ungdom

FN-rapport med overraskende budskap.

Apper er stort sett ganske harmløse, men ifølge Engadget viser en ny rapport at noen slike kan gjøre mer skade enn man først skulle tro. Rapporten er skrevet av Unicef og UNAIDS, og legger mye av skylden for en pågående HIV-epidemi blant asiatisk og stillehavs-ungdom på den økende bruken av dating-apper.

Ifølge The Guardian – som først skrev om rapportens funn – er denne økningen alene i ferd med å snu den gode trenden vi har sett de siste 15 årene, og truer FNs mål om å stoppe den globale AIDS-krisen innen 1030.

Flere HIV-tilfeller flere steder

Forskerne bak rapporten bruker flere tall for å understøtte påstandene sine, og det er ikke lystig lesning sett fra en HIV-forskers standpunkt. Eksempelvis har andelen nye HIV-tilfeller i Filippinene blitt fordoblet i løpet av de siste fire årene, og i Bangkok, Thailands hovedstad, er omtrent 40 prosent av alle homofile menn mellom 23-29 år HIV-positive.

Hornet (til venstre) og Grindr (til høyre) er eksempler på apper som ifølge FN øker spredningen av HIV.
Hornet (til venstre) og Grindr (til høyre) er eksempler på apper som ifølge FN øker spredningen av HIV. Foto: Skjermdump fra Google Play/montasje

Ifølge FN skyldes økningen i stor grad spredningen av dating-apper for homofile, som for eksempel Hornet og Grindr. Dette lar homofile menn møtes for uforpliktende sex uten myndighetenes inngripen, men mennene er i mange tilfeller ikke klar over om de, eller sexpartneren deres, er smittet med HIV.

Dette kompliseres ytterligere av at mange land har forbud mot sex mellom likekjønnede. De HIV-positive, eller de som frykter at de er smittet, våger ikke å søke hjelp i frykt for å bli straffet for sin legning. Dette gjør dating-apper til den langt på vei eneste muligheten for disse mennene til å møte andre likesinnede, ifølge Wing-Sie Cheng, HIV- og AIDS-ekspert hos Unicef:

– Unge, homofile menn har selv konsekvent fortalt oss at de at de nå bruker dating-apper på mobiltelefonen for å møte andre og ha sex, og at de har mer uforpliktende sex med flere mennesker som et resultat. Vi vet at denne typen risikabel adferd øker spredningen av HIV. Vi er derfor overbevist om at det er en sammenheng, og at vi må jobbe tettere sammen med utviklerne bak disse appene for å få dem til å dele informasjon om HIV, og beskytte helsen til disse unge menneskene bedre.

– Brukerne ignorerer informasjonen

Svært få av de unge mennene tester seg, og svært mange av dem er positive.
Svært få av de unge mennene tester seg, og svært mange av dem er positive. Foto: Shutterstock

En del av problemet er også at brukerne av appene ignorer preventiv informasjon om HIV og AIDS. For eksempel så forsøkte man i Bangkok å servere brukerne av dating-apper pop-up-reklamer som tilbød informasjon om og tilbud på testing og behandling for HIV og AIDS, men til liten nytte. Undersøkelser viste nemlig at brukerne raskt lukket reklamen, og at svært få faktisk benyttet seg av tilbudet.

Dessuten var heller ikke selskapene bak appene særlig positive til prosjektet, og Jesse Krisintu, en av HIV-aktivistene bak kampanjen, sier at det strengt tatt ikke er så rart:

– Det er selskapenes eget anliggende. Hvis de reklamerer for mye for HIV- og AIDS-behandling, tror du folk faktisk vil fortsette å bruke tjenestene?

Det sier seg selv at dette er problematisk, noe Krisintu også påpeker:

– Appene er jo der mesteparten av den aktuelle befolkningsgruppen befinner seg, men ingen kommer til å lese pop-up-reklamen fordi målet med å bruke appene er å skaffe sex, ikke å skaffe kunnskap. Resultatene er ikke spesielt fordelaktige.

Som nevnt har økningen vi ser nå sitt utspring i Asia og stillehavsregionen, mens andelen HIV- og AIDS-tilfeller i Afrika har gått kraftig ned de siste 15 årene. Det ser dermed ut til at tyngdepunktet i problematikken er i ferd med å flytte seg østover.

Mobiltelefoner er ikke bare sykdomsfremkallende:
Slik kan telefonsamtaler hjelpe til med å fortutse epidemier »

(Kilde: EngadgetThe Guardian)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen