Forsvarsminister Nick Harvey.
Teknofil
Forsvarsminister Nick Harvey. (Bilde: Keith Edkins, CC-NonCommercial-ShareAlike)

– Datavirus er siviliserte våpen

Forebyggende nettangrep er fremtidens krig, mener britisk minister.

Det ser ut til at digital krigføring blir mer og mer utbredt, og i det siste har verden blant annet vært vitne til et massivt cyberangrep i Midtøsten, forårsaket av en aggressiv dataorm med kallenavnet Flame.

I sist uke ble det kjent at den amerikanske presidenten Barack Obama personlig hadde beordret et malware-angrep mot erkefienden Iran, men dette er ikke offisielt bekreftet av myndighetene.

Heller ikke den britiske regjeringen har kommentert saken, men forsvarsminister Nick Harvey er positivt innstilt over tanken om å bruke datavirus som våpen:

– Jeg vil si at en regjering som har kommet frem til en konklusjon om at det er behov for, ut i fra nasjonale interesser og sikkerhet, å skape en viss effekt mot en motstander, da er dette det mest siviliserte alternativet, sa Harvey på en sikkerhetskonferanse i Singapore.

Harvey tilføyer at han ikke kjenner detaljene om Stuxnet-angrepet og heller ikke kan uttale seg om opplysningene som har kommet frem i boken «Confront and Conceal: Obama's Secret Wars and Surprising Use of American Power».

Digitalt våpenkappløp

Storbritannias standpunkt mottok støtte fra den canadiske forsvarsministeren Peter Gordon MacKay, som sammenliknet et forebyggende cyberangrep med en «forsikring» og understreket behovet for å være forberedt.

Malaysias forsvarsminister, Ahmad Zahid Hamidi, kunne fortelle at et cybervåpenkappløp allerede er i gang. Han oppfordret medlemmer av Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) til å forberede seg på å takle stadig mer komplekse angrep over nett.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

– Det som er skummelt er at cyberkrigføring ikke nødvendigvis må bli ført av statlige organisasjoner, men kan bli utført av ikke-statlige grupper eller til og med individer med den hensikt å forårsake forstyrrelser i staten, sa Hamidi.

(Kilde: AFP)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen