Datatilsynet kritiske til politilekkasje

Som Teknofil tidligere har skrevet, har politiet og Høyesterett har sendt sensitiv informasjon over faks til feil nummer.

Datatilsynet går nå hardt ut mot norske rettsinnstansers forhold til personvern.

Les også:
Drapssak på villspor
.
Vil du bli overvåket?

Hold deg skjult på nett
.

Feilsendte sensitiv informasjon
Teknofil belyste i en lengre artikkel i går hvordan redaksjonen i Mediehuset Digital har mottatt flere fakser med sensitive opplysninger fra politiet og Høyesterett. Faksene var ment til advokatkontoret Feydt og Hamborgstrøm.

Problemet var at faksene var sendt til et faksnummer de hadde sagt opp.

Grunnlag for anmeldelse
Datatilsynet mener det er grunnlag for å anmelde saken, og forventer i det minste at Spesialenheten for politisaker ser på forholdet.

- Dette er mildt sagt ganske alvorlig og hvis situasjonen var annerledes ville vi vurdere å anmelde saken. Dette er et grovt brudd på taushetsplikten og vi forventer i det minste at Spesialenheten for politisaker se på forholdet, opplyser informasjonskonsulent hos Datatilsynet Guro Skåltveit til Teknofil.

Må vurdere rutiner
Hun er meget skeptisk til hva slags rutiner politiet har på sin behandling av sensitiv informasjon når sensitiv informasjon sendes til feil nummer.

- Politiet må her se på sine rutiner. Vi mener også at faks er et veldig uheldig medium å sende ut sensitiv informasjon på. Her bør det vurderes å bruke andre former for kommunikajson, sier Skåltveit.

Vil undersøke
Politiet selv ser heller ikke med blide øyne på tabben.

- Vi ser svært alvorlig på det faktum at det er sendt ut en faks herfra til et nummer som skiftet eier for fire måneder siden, understreker informasjonssjef Unni Grøndal ved Oslo politidistrikt. 

- Vi undersøker nå alle sider ved denne saken, og går gjennom våre rutiner. Vi har også involvert vårt IKT-kontor og den gjeldende seksjonen i dette arbeidet, for å forhindre at dette skal skje igjen.

Vurderer rettslige steg
Advokatkontoret Feydt og Hamborgstrøm, som egentlig skulle ha mottat faksene synes det er forferdelig at sensitive opplysninger om deres klienter kommer på avveie.

- Jeg skal se på faksene før jeg vurderer videre steg i denne saken, men jeg forventer absolutt at politiet selv tar tak i dette, sier advokat Feydt som har vært opptatt i retten i hele dag til Teknofil.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen