Dataprogram er smartere enn 96% av alle mennesker

Teknofil Dataprogram er smartere enn 96% av alle mennesker

Dataprogram er smartere enn 96% av alle mennesker

Og det er svensk!

En gjeng svenske forskere har klart å skape en kunstig intelligens som har en IQ på 150, det vil si høyere enn de aller fleste mennesker her på jordkloden.

Dataprogrammet er utviklet hos Institusjonen for filosofi, lingvistikk og vitenskapsteori ved Universitetet i Gøteborg, og sikter etter å fremme nye måter å tenke på.

Likner på menneskehjernen

IQ-scoren til dataprogrammet er basert på resultater fra en ikke-verbal test. Her er det spørsmål som er designet for å fjerne kulturelle og språkmessige skjevheter, og som stort sett går ut på å forutse neste form i et mønster eller å gjette det neste tallet i en sekvens.

Hurtigheten på å løse spørsmål teller ikke for scoren, og enkelte spørsmål er lagd for å være umulig å svare på for både biologiske og elektroniske hjerner. Programmet kombinere i tillegg gjenkjenning av mønstre med trekk fra menneskelig psykologi.

– Vi forsøker å lage programmer som kan oppdage samme typer mønstre som mennesker kan se, forklarer Claes Strannegård, en av forskerne bak prosjektet.

Ikke så flink til å spå været

Programmet blir heller ikke gitt flervalgsalternativer. Isteden tar det i bruk en psykologisk modell for mønstre og en god dose logikk for å komme frem til løsningene. Dette gjør programmet mindre egnet til å løse bildebaserte oppgaver, men scorer som et geni når det kommer til matematiske problemer.

Ettersom programmet gjør seg avhengig av menneskesinnet, har det sine begrensninger:

– Programmet vårt slår vanlige matteprogrammer fordi vi kombinerer matematikk og psykologi, sier Strannegård, som fortsetter:

– Metoden vår kan bli brukt til å gjenkjenne mønstre i alle former for data som har et psykologisk element, for eksempel finansdata. Men den er ikke så god til å finne mønstre i mer vitenskapelig data som vær, ettersom menneskelig psykologi ikke er involvert.

Forskningsteamet håper å videreutvikle programmet slik at det kan lære mennesker å tenke annerledes. Hvordan det går, gjenstår å se.

(Kilde: Gizmag)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen