– Datamaskiner vil en dag bli selvbevisste
(Bilde: carlos castilla/Shutterstock.com)

– Datamaskiner vil en dag bli selvbevisste

Google-futuristen Ray Kurtzweil med friske uttalelser.

Kunstig intelligens er som kjent et felt som er i sterk utvikling, og noe flere IT-giganter som Google og Facebook har investert store summer i et forsøk på å bidra til å drive teknologien fremover.

Genuint intelligente maskiner er imidlertid noe som fremdeles ligger langt frem i tid, og som vårt søsternettsted Teknofil rapporterte for en stund siden har forskere dessuten gitt uttrykk for at «tenkende» roboter er en matematisk umulighet.

På den andre siden finnes det andre forskere som fremdeles er svært optimistiske når det gjelder potensialet til teknologien. En av dem er oppfinneren og «futuristen» Ray Kurzweil, som jobber med å utvikle kunstig intelligens for Google.

Ray Kurzweil.
Ray Kurzweil.Foto: Wikipedia Commons

Blir skrittvis mer avansert

Som nettstedet GigaOM melder kom Kurzweil med noen ganske friske betraktninger under I/O-konferansen som nylig ble avholdt av Google i San Fransisco.

Ifølge Kurzweil er hovedutfordringen når det gjelder kunstig intelligens å få datamaskiner til å simulere de mest abstrakte delene av den menneskelige hjernen, det vil si de delene som for eksempel foretar etiske vurderinger.

Selv om kunstig intelligens i dag gjerne utvikles for spesifikke og «enklere» oppgaver, som for eksempel stemmegjenkjenning, mener Kurzweil likevel at hvert lite fremskritt bidrar til å gjøre teknologien generelt mer avansert, steg for steg.

– Vil bli selvbevisste

Ifølge den anerkjente Google-futuristen vil denne utviklingen føre til at datamaskiner på et eller annet tidspunkt kommer til å få en «opplevelse» av å være bevisste. Da vil den kunstige intelligensen ha tatt igjen, eller kanskje til og med dratt forbi, menneskelig intelligens.

Kuzweil peker på at en datamaskin må kunne håndtere minst hundre tusen milliarder utregninger per sekund for å tenke på samme nivå som et menneske, og at dette er noe som de kraftigste superdatamaskinene allerede er i stand til. Når vi eventuelt får se de «bevisste» maskinene er imidlertid ennå høyst uvisst.

Turingtesten er en måte å måle kunstig intelligens på: Noen påstod nylig feilaktig at denne testet ble bestått »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen