Datamaskinene blir dyrere i år

At datamaskiner og -komponenter stadig blir billigere er nå blitt så selvsagt at det er vanskelig å forestille seg at det skal gå den andre veien. Joda, noen svingninger har vi hatt de siste årene, og da spesielt med tanke på at minneprisene har hatt en tendens til å svinge litt, men her har PC-produsentene stort sett jevnet ut dette for den vanlige datakjøper.

Den som har bygd datamaskinen selv har i større grad merket dette direkte på lommeboka.

Markedsanalysebyrået Gartner varsler nå at PC-prisene trolig vil gå opp senere i år, og det skal hovedsaklig være to grunner til dette. Den ene er finanskriserelatert - rett etter at det verdensomspennende finansielle krakket var en realitet ble ble produksjonen skalert ned og nye investeringer lagt på is. I flere tilfeller har dog fabrikantene kuttet litt vel mye, noe som har resultert i at produksjonen er lavere enn den økende etterspørselen.

Dette forsterkes igjen av problem nummer to: overgangen til ny teknologi. Her er det igjen minne som står i sentrum når større deler av industrien virkelig skal ta skrittet fra DDR2- til DDR3-minne. Men det er selvfølgelig ikke bare her det skjer - Intel legger jo om produksjonsteknikken, produsenter av optiske drev har en Blu-ray-boom å møte, LCD-paneler får bein å gå på med økt fokus på touch og nettbrett, og harddiskprodusentene legger mer ressurser i å utvikle SSD.Alt i alt kan dette utover bety et økende underskudd på datadeler, som igjen har en tendens til å gi utslag i høyere priser. For den som kjøper en bærbar eller ferdigbygd PC fra en produsent vil nok dette igjen til en viss grad glattes over med å ta litt mindre marginer (men her er det nokså skrapt fra før) og at det kan settes inn rimeligere komponenter - altså for eksempel mindre minne, harddisker med lavere kapasitet og svakere prosessorer. Du vil ganske enkelt totalt få litt mindre PC for pengene, mens de mer kresne PC-byggerne i hovedsak er dem som vil merke den relle stigningen i pris.

De gode nyhetene er at en slik prisstigning ikke vil vare evig - produksjonen vil etter hvert ta seg opp for i større grad å dekke etterspørselen. Men dette kan ta alt fra noen måneder opp til ett års tid.

Kilde: Ars TechnicaNorges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen