Illustrasjonsfoto

Teknofil Datamaskin drives av krabber

Illustrasjonsfoto

Datamaskin drives av krabber

Ja, du leste riktig.

Du har sannsyligvis hørt om cloud computing, men hva med crab computing? En gjeng japanske forskere (selvfølgelig, hvem ellers?) har lykkes i å skape verdens første krabbedrevne datamaskin, ved å utnytte krabbenes naturlige oppførsel.

Forskerne tok i bruk svermementalitet fra soldatkrabber for å designe og konstruere såkalte logiske porter – den mest grunnleggende bestanddelen av en datamaskin.

I digital elektronikk brukes begrepet logiske porter om et enkelt elektronisk kretsløp med én utgang og to eller flere innganger. Disse kretsløpene danner de grunnleggende byggeelementene i all digital elektronikk, slik at det er mulig å foreta beregninger.

Skygger fra rovfugler

De logiske portene ble konstruert for å dra nytte av svermeoppførselen til soldatkrabber. Forskerne hevder at de demonstrerer at svermer av slike krabber kan implementere logiske porter når de blir plassert i et geometrisk avgrenset miljø.

Krabbene ble ledet gjennom tunnelene og kunne forme de logiske portene OG, ELLER og IKKE. Forskerne "gjetet" krabbene ved å ta i bruk skygger som lurte dem til å tro at det var rovfugler over dem.

– Det begynte her

Forskerne har foreløpig ingen planer om å lage en krabbedatamaskin i full skala, men påpeker at hvis sjømatkybernetikk tar av i fremtiden, så var det her det hele begynte.

Forskerne forsikrer at krabbene ble sluppet ut i deres naturlige miljø igjen etter at eksperimentet var fullført.

(Kilde: PhysOrg)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen