Det er bestemt at datalagringsdirektivet skal innføres i Norge. Nå skal EU vurdere om det er lovlig. (Bilde: Shutterstock, 135397196)

Datalagringsdirektivet kan bli annullert

Men Norge kan likevel beholde sin versjon.

Om alt går etter planen skal den norske varianten av datalagringsdirektivet innføres 1. januar 2015. I likhet med en rekke andre land i Europa er loven innført etter et pålegg fra EU.

Hele loven kan imidlertid møte på problemer. Aftenposten skriver at EU selv nå skal vurdere om datalagringen i det hele tatt er lovlig. 

Tre mulige utfall

EU-domstolen i Luxembourg.
EU-domstolen i Luxembourg. Foto: Court of Justice of the European Union

Det er EU-domstolen som denne uken satt seg ned for å vurdere om loven strider mot EUs grunnleggende rettigheter for personvern og ytringsfrihet. De skal vurdere om sikkerhetsnytten av loven er større enn inngrepet i personvernet og ytringsfriheten.

Til Aftenposten forteller domstolen at vurderingen kan ha tre forskjellige utfall: Direktivet kan bli beholdt slik det står i dag, det kan bli gitt små endringer, eller de kan velge å annullere hele direktivet. 

Om dommerne går for det siste alternativet vil direktivet bli gjort ugyldig i hele EU – men ikke i Norge.

Norge kan velge

Siden Norge har innført EU-direktivet som et EØS-land er det nemlig ikke noen automatikk i at vi blir fritatt: Norge må selv fjerne det fra lovverket i ettertid.

16. mai i år ble selve forskriften innført i det norske lovverket, og det er ventet at direktivet vil koste en halv milliard det første året lagringen er i drift. Da direktivet først ble vedtatt skal Høyre og Arbeiderpartiet ha blitt enige om at all informasjonen ikke skulle lagres på ett sted, for å kjøre systemet sikrere. Tidligere i år ble det klart at alle små operatører i Norge skal gå sammen om én stor felles lagringssentral, for å spare penger.

Med direktivet på plass skal brukeridentiteten til vedkommende som sitter bak datamaskinen lagres, sammen med IP-adressen og tilhørende adresse, tidspunkt og nøyaktig lokasjon. Dette skal lagres for hver enkelt handling du gjør når du kommuniserer via Internett og telefon – som når du sender SMS, e-post eller ringer.

Den østerrikske staten mener de kan vise til at direktivet har ført til 50 oppklaringer av kriminalsaker, mens danskene kaller direktivet direkte ubrukelig »

(Kilder: Aftenposten, Die Zeit)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen