Databruk endrer hjemmet

  • Endret
Vi jobber på hjemme-pc, vi erstatter fotoalbum med bilder på harddisken, og bruker pc-en som cd-spiller og video. En ny undersøkelse fra IKT-Norge viser dessuten at norske barn ligger i europatoppen når det gjelder bruk av internett til hjemmelekser.

-Vi ser tydelig at den teknologiske utviklingen endrer måten vi innreder og bruker hjemmet på, sier Knut Skoe i Møbelrådet. -Nå har hjemme-pc-en blitt hele familiens arbeidsverktøy. De færreste har en datamaskin til hvert familiemedlem, og dermed blir datarommet nærmest et nytt allrom, sier han.

Siste reis for skrivebordet
I dag selges det dessuten knapt et skrivebord uten at det er tilpasset jobbing med datamaskin.

- Salget av skrivebord har tverrsnudd det siste året. Tidligere var de store leksepultene nærmest enerådende på ungdomsrommet, men nå har de enkle databordene overtatt markedet fullstendig. Og ungdom vil ha stål og glass, sier Monica Rostad, sortimentsutvikler hos møbelkjeden Bohus.

Også Skeidar har merket datarevolusjon. Møbelkjeden selger nesten utelukkende databord, eller skrivebord med tilbehør som gjør bordet egnet til databruk.

Mister hedersplassen
Hos Møbelringen har produktsjef Cathrine Palm Spange merket en endring i forbrukernes holdning til hjemme-pc-en.
-Datamaskinen er et verktøy som hele familien skal ha tilgang til, men den er i ferd med å miste verdien som statussymbol, og den skal ikke lenger stå i stua og ta stor plass. Vi ser en økning i salget av små databord, og en voksende interesse for store skap som kan romme både skrivebord og datamaskin. Disse skapene kan lukkes når maskinen ikke er i bruk, og dermed blir ikke maskinen like fremtredende i interiøret, sier hun.

Fra radiokabinett til bærbar
I dag er det datamaskinen hele familien flokker seg rundt, men den er langt fra den første tekniske nyvinningen som har endret omgivelsene våre. Fjernsynet troner allerede som et alter i de fleste stuer landet over, men det er ikke mer enn noen tiår siden titteboksen kom og gjorde krav på hedersplassen. Og en gang i nær fortid var det radiokabinettet som krevde tilsvarende andel av boarealet og oppmerksomheten.

- Stasjonære pc-er tar mye plass, og de signalene vi får tyder på at den på sikt vil bli byttet ut med bærbare varianter som kan flyttes rundt i hjemmet, mener Palm Spange hos Møbelringen.

Artikkelen er skrevet av Pressekontoret.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen