Databrikker av nanorør kan komme innen år 2020
(Bilde: iStock, 13897130)

Databrikker av nanorør kan komme innen år 2020

Blir seks ganger raskere enn dagens brikker - med samme strømforbruk.

Som de fleste sikkert har fått med seg begynner det å haste litt med å finne en passende arvtaker til den silisiumbaserte datateknologien, som nå nærmer seg maksgrensen for hvor mange transistorer som kan stappes inn på det samme arealet.

Karbonstoffet grafén er i svært mange sammenhenger blitt hyllet som en god kandiat. Det finnes imidlertid også et annet og nært beslektet alternativ kalt nanorør, som i praksis er grafén «rullet» sammen i ørsmå rør.

Som vi meldte tilbake i 2012 har IBMs forskere allerede konstruert prototyper på databrikker av nanorør, og senere klarte andre forskere å bygge en primitiv «datamaskin» av det samme materialet.

Kommersiell brikke innen seks år

Siden den gang har utviklingen tydeligvis gått unna, for nå kan nettstedet Extremetech melde at IBM har kommet med en dristig spådom når det gjelder de lovende nanorørene.

Selskapet forventer nemlig at de første kommersielle brikkene laget med nanorør vil bli tilgjengelige innen år 2020, altså i løpet av seks års tid.

IBM har ikke oppgitt ett spesifikt fremskritt som grunnlag for spådommen, men har altså utviklet en langt mer effektv produksjonsprosess enn tidligere. Ifølge Extremetech bygger IBM nå nanorør-brikker hvor transistorene består av seks nanorør hver.

Supertynne

Rørene er 30 nanometer lange, 1,4 nanometer brede og er plassert med mellomrom på åtte nanometer. Én nanometer er det samme som én milliondels millimeter, så dette er rimelig små saker.

IBM skal ha beregnet at prosessorer bygget med nanorør kan bli opptil seks ganger raskere enn en tilsvarende, silisiumbasert prosessor, samtidig som den forbruker like mye strøm.

Et av problemene IBM ennå strever med er den høye ømfintligheten til materialet. Som vi tidligere har meldt finnes det imidlertid nå nye metoder for fremstilling av grafén som muligens kan være til hjelp.

Det finnes også andre kandidater:
Dette er «oppfølgeren» til grafén »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen