Dataåret 2005: Et langt gjesp?

Detaljer som Samsungs planer for DDR2-minne, eller hva som skjuler seg bak Intels kodeord "Sandow", lar Business Week (BW) ligge. Det er de store linjene sett med finansielle øyne publikasjonen tar for seg.

Etter at bransjen tidligere har opplevd både oppturer og nedturer er vi ifølge BW nå inne i "hundedagene". Mens databransjen selv har vent seg til 9 prosent årlig vekst tror derimot BW at veksten vil ligge på mellom 3-5 prosent neste år. Ifølge tidsskriftet holder konsumentmarkedet stand med forventet 10 prosent økning i PC-salget. Årsaken til den reduserte veksten ligger først og fremst i at investeringslysten i næringslivet internasjonalt er relativt laber.

Multimedia
Noen lyspunkter finnes det imidlertid. Markedet for "video on demand" og andre nettbaserte videotjenester ventes å komme i siget etter hvert som den nødvendige infrastrukturen bygges ut. Med 3. generasjon Windows XP Media Center, som Microsoft slipper i løpet av høsten, ventes det at forbrukerne virkelig får øynene opp for PC-en som multimediesentral. Dette vil i så fall passe Intel godt. Selskapet legger ned store ressurser i å utvikle datamaskinen til et multimediasenter, noe både høstens og tidligere IDF (Intel Developer Forum) bærer preg av.

Også bærbare videospillere som Creative Zen Portable Media Center kan få sitt gjennombrudd neste år. Selskaper som Apple vil neppe sitte på gjerdet å se på at deres iPod skyves ut i kulden til fordel for mer avanserte bærbare multimediabokser. Det kan derfor bli spennende å følge utviklingen på dette markedet fremover.

Trådløst
Innenfor trådløs teknologi ventes det en reduksjon i salget av mobiltelefoner. BW tror ikke at den årlige veksten på 22 prosent vil fortsette, men reduseres til omlag 4 prosent. Innenfor databransjen er det antakelig lysere utsikter for trådløs teknologi, i og med at dette finner veien til stadig nye bruksområder.

Ifølge analyseselskapet Gartner vil brikkeprodusentene plages med overkapasitet de neste årene, men med stadig økende behov for datateknologi innenfor bilindustrien og medisinsk utstyr, ventes dette å bedre seg i 2007/2008.

For investorer i databransjen er det altså ingen grunn til å ta "bølgen" ut fra forventningene neste år. For oss vanlige brukere dukker det derimot stadig opp nye ting av interesse. Det er i så måte ingen grunn til at 2005 vil være noe unntak.

(Kilde: Business Week)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen