Data tas som gissel

En ny trussel er dukket opp på Internett, også i Norge. Med bruk av såkalt ransomware tas data som gissel og det kreves penger for å frigi datatilbake. Ransomware fungerer på lignende måte som spionprogrammer, de installeres via e-postvedlegg eller via nedlastbare programmer på Internett.

Ransomware krypterer data på din PC slik at du må ha en kode for å låse dem opp. Programmet etterlater så et utpressingsbrev der du får muligheten til å kjøpe koden mot et pengebeløp - normalt fra 100 - 1500 kroner.

De som krever løsepenger, har kontoer i land hvor man kan motta elektronisk betaling, men ikke risikerer å bli straffeforfulgt for slik virksommhet. Det gjelder land i Asia, Østen, Afrika, og Sør-Amerika.

Det snakkes om to typer ransomware - massespredning som rammer tilfeldig, og angrep mot spesifikke personer og selskaper. De som utsettes for et tilfeldig angrep blir ofte avkrevd for relativt små beløp - fra 20 til 200 amerikanske dollar. Blir du rammet av dette er det viktig å ikke la seg presse til å betale, sier Stein Møllerhaug fra sikkerhetsselskapet Symantec til Dagbladet.no.

Den beste måten å beskytte seg mot dette er å ta hyppige sikkerhetskopier av dine filer. Det er også lurt å holde antivirusprogrammet ditt oppdatert.

Kilde: dagbladet.no, crn.com, betanews.com

Kommentarer (17)

Norges beste mobilabonnement

Mars 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio FriBruk 5GB+EU


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen