Data skal bli mer brukervennlig

Forskere ved Carnegie Mellon University driver med utvikling av et nytt program som skal forbedre prosessen ved å feilsøke datasystemer. Det nye programmet heter Whyline og er en forkortelse for "Helping You Link Instructions to Numbers and Events". Programmet er ment for alle typer utviklere, alt fra profesjonelle programmerere til hjemmebrukere som lager hjemmesider på hobbybasis.

Whyline gjør at brukeren kan stille direkte spørsmål (på engelsk) og programmet bruker spørsmålet som basis for forslag til en løsning. For eksempel: "Why didn't a program behave as expected?"

Utviklingen av programmet Whyline har fått en stipend på 1.2 million dollar fra the National Science Foundation, og er en del av et større amerikansk prosjekt som kalles "End Users Shaping Effective Software" (EUSES). Hensikten med hele prosjektet er å gjøre datamaskiner mer brukervennlige, ikke minst for vanlige brukere.

Mange kjenner sikkert til blåskjermer med kryptiske meldinger, men slike meldinger er egentlig ment for teknikere og ikke for "vanlige" hjemmebrukere. Whyline-programmet er ment å forenkle feilsøkeprosessen slik at en sluttbruker kan få hjelp der og da. Når en bruker stiller programmet et spørsmål, vises relevant tekst i et eget vindu på skjermen. Det kan være deler av en kildekode, en prosess eller annet som kan være til hjelp for brukeren som stiller spørsmålet.

Programmet er ikke ferdigutviklet men skal være testet av studenter med forskjellig utdanningsnivå, og det viser seg at programmet bidrar til at problemer blir løst raskere enn ellers.

Whyline er foreløpig kun brukt med det forholdsvis enkle programmeringsspråket Alice. Jo mer kompleks et program og jo mer spesifikke spørsmålene blit jo vanskeligere er det for Whyline å svare korrekt. Det blir en utfordring å tilpasse Whyline til mer komplekse programmeringsspråk som for eksempel Java.

(Kilde: cnn.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen