Danskene får ubegrenset musikk

Den danske mobil- og bredbåndsoperatøren kaster seg med dette inn i kampen om digital musikk. Deres tjeneste Play gir selskapets mobil- og bredbåndskunder ubegrenset adgang til mer enn én million låter uten ekstrakostnader på sine pc-er og mobiltelefoner.

Tjenesten gikk live i natt, og med Play er TDC det første teleselskapet i verden som tilbyr ubegrenset nedlasting av musikk som en del av ditt vanlige bredbånds- eller mobilabonnement.

Tre av de fire store
Med på laget har TDC fått med tre av de store internasjonale plateselskapene, Emi, Sony BMG og Warner Music Group, samt flere danske selskap.

Helt enkelt har TDC likevel ikke gjort det for kundene, du er fortsatt belemret med de lite forbrukervennlige kopisperrene. Du trenger en TDC-innlogging eller digital signatur for å hente musikken via selskapets eksisterende musikkbutikk på nettet. Her ligger det rundt 1,8 millioner sanger, og rundt én million av disse er tilgjengelig via Play.

Den digitale signaturen gjør at du ikke kan brenne ut den nedlastede musikken din på en CD, og du kan heller ikke flytte musikken fra PC-en til mobilen eller MP3-spiller. Det er heller ikke alle abonnement som støtter tjenesten, blant disse er bedriftsabonnement.

Når du henter musikk via mobilen kan du kun hente én sang om gangen, men til gjengjeld må du ikke betale for datatrafikken når du laster den ned.

Kun for abonnenter
Musikken er som sagt underlagt en rekke kopisperrer. Selve formatet er AAC/AAC+ (48 kbit/s) til mobiltelefoner og WMA (192 kbit/s) til PC-en. Filerne er beskyttet lisenser og kopisperren som brukes er Windows Media DRM versjon 10.1 til PC-nedlastinger, mens mobiltjenesten bruker OMA DRM.

De noe kryptiske betegnelsene betyr for de danske brukerne at musikken kun kan spilles av fra mobilen eller PC-en din etter at du har hentet en lisens. TDC-kundene kan fornye disse lisensene så lenge de er abonnenter.

TDCs musikksatsning er gjort mulig fordi selskapet betaler plateselskapene og kunstnerne for innholdet. Dessuten har de inngått en avtale med Koda – en organisasjon tilsvarende Tono her hjemme – som representerer danske komponister.

Her hjemme er det Telenor som har kommet lengst med musikk på mobilen. Du må riktignok betale for musikken, men til gjengjeld slipper du alt av kopisperrer på rundt 60 prosent av musikken i deres butikk. De lar seg ikke skremme av TDCs gratisløsning.

- Når det gjelder løsninger for musikk, vurderer vi forskjellige modeller, men vi mener nå å ha en velfungerende løsning, sier Anders Krokan i Telenor til Mobilen.Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen