Danskene, svenskene og islendingene er bedre på Internett enn oss

Danskene, svenskene og islendingene er bedre på Internett enn oss

Men det er et asiatisk land som troner på toppen.

ITU er kort for den den dørgende seriøse organisasjonen International Telecommunication Union, som i 1947 faktisk ble FNs spesialorgan for telekommunikasjon. En av ITUs sentrale oppgaver er å sørge for globale standarder innenfor sine fagområder.

Den internasjonale telekommunikasjonsunion, som de også kan kalles, har med sine 193 medlemsland og over 700 medlemmer i privat og akademisk sektor ganske god oversikt over hvordan ståa er i de fleste deler av verden innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Mange vil derfor finne at den nylig sluppede 2015-rapporten Measuring the Information Society er 230 sider stappet med spennende lesning.

Et greit sted å være

Nordmenn flest finner sin egen posisjon i verden spesielt interessant, og når vi klager som mest over treige nettverk kan det derfor være greit å huske på at vi tross alt bor i en ganske godt dekket del av verden. I utviklede land (i-land) har nemlig over åtti prosent av husholdningene tilgang på Internett, mot 46 prosent globalt.

Slik regner ITU ut IDI.
Slik regner ITU ut IDI. Foto: ITU

I de fattigere strøkene av kloden («least developed countries») gjelder det samme for kun 6,7 prosent av husholdningene.

Nordmenn liker også å være på toppen av seierspallen, men riktig så gildt er det ikke alltid i vårt langstrakte land. ITU har nemlig en målestokk kalt IDI som står for ICT Development Index, der ICT omtrent tilsvarer vårt hjemlige IKT-begrep.

IDI er da et tall som sier hvor langt IKT – og spesielt Internett – er integrert i et samfunn, og måles opp mot aksess/tilgang, bruk og kunnskap. Aksess er vektet 40 prosent, bruk er vektet 40 prosent og kunnskap er vektet 20 prosent.

Danmark, Island og Sverige foran

På toppen av de 167 landene som er listet ligger Sør-Korea, som for øvrig også skal ha verdens raskeste Internett. Blant de vi liker å sammenligne oss med mest ligger vår gamle venn Danmark på en andreplass, mens islendingene kan skryte av å være nummer tre på lista – det var de også for fem år siden.

Söta bror i øst ligger på femte etter Storbritannia, og først på en tiendeplass finner vi Norge.

En liten trøst kan være at vi ligger som en god nummer to bak Danmark dersom vi ser på underkategorien bruk (use), noe som betyr at vi er mer glad enn de fleste andre i å bruke Internett. Men for aksess (access) og kunnskap (skills) snakker vi om å henholdsvis ligge som nummer 17 og 18 på lista.

Da er det kanskje like greit å fokusere på den tiendeplassen totalt, med våre 8,49 poeng. Det laveste rangerte landet ble for øvrig Chad, med 1,17 poeng.

Kan satellitter kunne gi mer nett til alle?
Nå skal Samsung også levere Internett med satelitter >>>

(Kilde: The Independent)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen