Dagens ord: Bluejacking

Bluejacking er et fenomen som har oppstått i sammenheng med at flere og flere kjøper seg mobiltelefoner med blåtann, som er en standard for trådløs overføring av data. De aller fleste blåtann-telefonene har per i dag en teoretisk rekkevidde på rundt ti meter, og kan dermed kommunisere med alle enheter med samme teknologi som befinner seg innenfor rekkevidde.

Bluejacking går enkelt og greit ut på å koble seg opp mot andre blåtann-enheter og sende anonyme bilder eller beskjeder til disse, helst uten å avsløre hvem du er. Det som er det mest underholdende med bluejackingen er å se hvordan folk reagerer på meldingene de får inn, noe som oftest kan observeres ettersom de må være innenfor en radius av ti meter for å motta meldingene.

De mest ideelle stedene for å bedrive denne aktiviteten er logisk nok der det ferdes mange mennesker. Stiller man seg opp og begynner å søke etter andre enheter på en fullstappet busstopp, utenfor en mobilforretning, i et kjøpesenter eller tilsvarende, er sannsynligheten stor for at man finner flere enheter med blåtann.

Man kan i utgangspunktet dele inn bluejacking i to hovedkategorier, etter hvilken måte man sender meldingen på. Den første og mest utbredte metoden er uautorisert bluejacking, som betyr at meldingen man sender vil dukke opp på skjermen til mottakeren uten noe forvarsel.

Måten man gjør dette på er å skrive inn budskapet og lagre det som en kontakt på telefonen. Grunnen til dette er at det eneste som kan sendes via blåtann uten autorisering er visittkort. Ved å lagre en kontakt med navnet "God Jul" kan man dermed spre julestemning ved å sende visittkortet til de blåtann-enhetene man måtte finne.

Autorisert bluejacking vil si at mottakeren av meldingene får opp et spørsmål om å godkjenne en innkommende blåtannforbindelse. Dette gjelder alle andre filer enn visittkort. Hvis man for eksempel skal sende et bilde til en enhet, vil eieren av denne få opp en melding på skjermen som spør om vedkommende vil godta tilkoblingen. Svarer personen ja, vil bildet bli sendt til telefonen. Er svaret nei, vil forbindelsen bli brutt.

Det florerer av historier på nettet, der det fortelles om bluejacking av alt fra mobiltelefoner til printere. Det er liten tvil om at dette er et fenomen som vil bli stadig større, hvis ikke spenningen forsvinner når telefonene etter hvert får blåtann med 100 meters rekkevidde og man dermed kan sende anonyme meldinger på trygg avstand.

Mer informasjon om bluejacking finnes blant annet på Bluejackq.com.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen