Dagens ord: Blåtann

Blåtann er en åpen standard for trådløs kommunikasjon som opprinnelig ble utviklet av Ericsson, men blir nå tatt hånd om av Bluetooth Special Interest Group, som stadig videreutvikler teknologien.

En av hovedtankene bak Blåtann var at man ville ha en billig teknologi som var lett å implementere i forskjellige elektroniske enheter. Det er et mål man trygt kan sies å ha oppnådd. En Blåtann-brikke er cirka samme lengde som en fyrstikk, og er i tillegg billig å produsere. Teknologien er dessuten meget gjerrig på strømforbruket, en Blåtann-brikke trekker knapt tre prosent av totalforbruket av strøm på en mobiltelefon når den ikke er i bruk.

En av de største ulempene ved bruk av teknologier som infrarød port (irDa) er at man kommuniserer via lys, og dermed er avhengig av fri sikt mellom de forskjellige enhetene. Det er ikke noe problem med Blåtann, siden man her bruker adskillig mer fleksible radiosignaler istedenfor lys.

En annen fordel med Blåtann er at teknologien er en universal standard, det vil si at alle de forskjellige innretningene som har Blåtann greier å kommunisere sammen uten ekstrautstyr, enten det er en mobiltelefon, laptop eller PDA. Dette gjør det mye enklere å bruke forskjellig utstyr sammen enn før, da man trengte en unik kabel til hvert enkelt formål.

Enheter som er utstyrt med Blåtann kan kommunisere uten problemer så lenge de holder seg innenfor en radius på rundt enten 10 eller 100 meter, alt etter hva slags Blåtann-brikke de baserer seg på. I praksis betyr dette rett og slett at du kan skru på datamaskinen din, aktivere Blåtannenheten, og overføre data fra telefonen din til datamaskinen og omvendt, uten engang å ta telefonen ut av lommen.

Blåtann bruker en global radiofrekvens som ligger på 2.45 GHz,en frekvens som hittil ikke har vært i bruk. Frekvensen har enkelte variasjoner i båndbredden, alt etter hvilket land du befinner deg i. Det er foreløpig en maksimal grense på syv enheter som kan kommunisere med hverandre samtidig via Blåtann.

For å unngå kommunikasjonsproblemer mellom Blåtann-enhetene i områder med mye datatrafikk, så er Blåtann-teknologien utstyrt med det man kaller frekvenshopping, noe som vil si at det byttes frekvens 1600 ganger i sekundet. Frekvenshoppingen sikrer motstandskraft mot støy og forstyrrelser, og muliggjør problemfri bruk av Blåtann også i områder med mye elektromagnetisk interferens.

Blåtann kommer antakelig til å finnes overalt i løpet av få år, for teknologien har virkelig begynt å spre seg som ild i tørt gress den siste tiden. Mens man tidligere kun fant Blåtann-støtte i mobiltelefoner, bruker man nå teknologien i alt fra trådløse mus til nettverkskobling av datamaskiner.

I nær framtid vil man trolig kunne gå inn på den lokale dagligvarebutikken med Blåtann-telefonen i lommen, for så å bli informert om de forskjellige tilbudsvarene. Denne informasjonen blir sendt til telefonen fra en liten Blåtann-brikke som er plassert strategisk i inngangspartiet.

Dette er bare et lite eksempel på hvordan Blåtann kan gjøre hverdagen enklere for oss, og det luftes hundrevis av nye idèer til bruksområder for den trådløse kommunikasjonsmetoden hver uke.

Man kan godt si at Blåtann er den virkelige begynnelsen på en trådløs hverdag.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen