Dagens Ord - GPS

GPS, eller Global Positioning System, er et verdensomspennende satelittbasert navigasjonssystem. GPS-teknologien er basert på 24 amerikanske satellitter som kontinuerlig sender radiosignaler ned til jorden. Hvis man har en enhet med GPS-mottaker, kan man via disse signalene få en så og si nøyaktig tilbakemelding på hvor du befinner deg på kloden. Det er forbehold om feilmarginer, men disse er sjelden mer enn 10 til 20 meter, noe som må sies å være akseptabelt hvis man tar i betraktning de massive landområdene GPS faktisk dekker.

Det finnes flere forskjellige måter å oppgi koordinater på. Er man på sjøen brukes grader, minutter og desimalminutter, da det er vanskelig å bedømme avstander målt i lengde. På land oppgis data som er mottatt i meter.

I tillegg til å få en temmelig nøyaktig posisjonsangivelse av der du måtte befinne deg, kan du også plotte inn andre stedsangivelser, for så å bruke GPS for å finne frem. Du kan da få opp kontinuerlig marsjretning, distanse til målet, og antatt tidsforbruk, som regnes ut av gjennomsnittsfarten. Hvilke data som er tilgjengelige avhenger av hvor avansert GPS-mottaker man har.

I fremtiden vil det bli mer og mer normalt å ha GPS integrert i mobiltelefoner og PDA'er. For eksempel har Motorolas to 3G-telefoner i A82x-serien denne funksjonen. Det er allerede utviklet en rekke GPS-baserte tjenester for telefoner med GPS, og vi har for eksempel tidligere skrevet om Hi3G's tjeneste i Storbritannia, der 3G-telefonene kan brukes til å lokalisere den beste resturanten eller den pub'en som ligger nærmest der du står, ved hjelp av GPS.

Av andre tjenester som er tilgjengelige kan vi nevne veikart som foreslår raske kjøreruter, samt muligheten for å lokalisere bekjente, forutsatt at også disse har GPS på telefonen. I tillegg kommer det kontinuerlig nye GPS-baserte tjenester rettet mot brukere av tredje generasjons telefoni. Kombinasjonen av 3G-produkter og GPS ser dermed ut til å kunne bli et interessant skritt i den teknologiske utviklingen.


iQue 3600 var den første PDA'en med GPS

Vi minner om at faren for å gå tom for batteri på slike enheter eksisterer, og at det derfor kan være en grei forhåndsregel å alltid ha med seg kart og kompass i tillegg. Ihvertfall hvis man har tenkt seg ut i villmarken.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen