Analytikere har hevdet at Samsung er misfornøyde med Galaxy S4-salget. Hvor fornøyde de er vet vi ikke, men de har iallfall solgt 10 millioner flere enheter på de første seks månedene enn forrige toppmodell gjorde. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no)

Dagens seks Samsung-nyheter

Selger i bøtter og spann, men blir dømt for urent trav i Taiwan.

I en nyhetsredaksjon går deler av tiden med til å orientere seg i hva som har skjedd det siste døgnet. For vår del innebærer det nesten alltid en Samsung-nyhet eller to, men det siste døgnet har mobilprodusenten overgått seg selv, og havnet i søkelyset for en rekke forskjellige ting.

Selger Galaxy S4 i bøtter og spann

Vi starter med Galaxy S4-salget. Analytikere har den siste tiden hevdet at Samsung ikke har solgt nok til å møte sine egne mål for modellen. Ifølge 9to5google.com har nå selskapet lettet på sløret, og fortalt hvor mange Galaxy S4-modeller som er solgt siden lanseringen for et halvt års tid siden.

Den heftige smarttelefonen skal ha solgt hele 40 millioner enheter på verdensbasis. Det er foreløpig litt uklart om dette er rene salg, eller forsendelser til distributører og forhandlere.

Til tross for spekulasjonene om svakt salg, har altså Samsung sendt avgårde ti millioner fler enheter av sin nye toppmodell, enn de gjorde av forrige modell, Galaxy S3. Den solgte "bare" 30 millioner i løpet av samme periode.

Les også: Test av Samsung Galaxy S4

Samsungs toppsjef, JK Shin, fortalte nylig at selskapet har solgt hele 40 millioner av Galaxy S4 på seks måneder.
Samsungs toppsjef, JK Shin, fortalte nylig at selskapet har solgt hele 40 millioner av Galaxy S4 på seks måneder.Foto: Amobil.no

Rekordprofitt

Med såpass friskt salg er det kanskje ikke så overraskende at Samsung igjen rapporterer om rekordoverskudd for siste kvartal. Selskapet tjente hele 9,56 milliarder dollar, eller 56 milliarder kroner i årets tredje kvartal. Det er en oppgang på 7 prosent fra forrige kvartal, og en oppgang på hele 26 prosent fra samme kvartal i fjor.

Tallene representerer hele selskapet, som driver med alt fra mikrobølgeovner til skipsindustri, men mobildivisjonen skal stå for en vesentlig andel av denne profitten. Økningen skal i stor grad komme fra selskapets billigere modeller, mens salget av toppmodellene ikke har endret seg stort sammenliknet med forrige kvartal.

Enklere enn Apple

Enda en gladnyhet for selskapet er at Samsung nå, for første gang, har passert Apple på oversikten kjent som Global Brand Simplicity Index for 2013. Apple har tidligere vært den dominerende smarttelefonleverandøren på denne listen, med en 7. plass i fjor, der Samsung ikke var med i topp 10-oversikten.

I år har imidlertid Apple sunket til en 19. plass på listen, mens Samsung har rykket opp til 8. plass. Analytikerne bak oversikten, selskapet Siegel & Gale, begrunner hoppet med at Galaxy S4 har stjålet markedsandeler fra Apples iPhone-modeller ved å være svært enkel å bruke, og å ha en elegant design.

Undersøkelsen har hele 10 000 respondenter i sju forskjellige land.

Les også: Test av Apple iPhone 5S

Dømt for urent trav i Taiwan

Det er ikke bare gladnyheter som har dominert i mediebildet rundt Samsung. Nyheten om at mobilprodusenten har fått en bot på 340 000 dollar, eller to millioner kroner, i Taiwan har også fått stor oppmerksomhet.

Samsung var beskyldt for å ha opptrått ufint overfor konkurrenten HTC. Gjennom sine PR-byråer skal Samsung ha fått bloggere og forumbrukere til å poste innlegg, uten tydelig avsender, som snakker ned HTC, og anbefaler Samsung i stedet.

Boten er ikke kjempestor, sett i forhold til den enorme pengemaskinen Samsung er. Boten kunne i utgangspunktet blitt på nærmere 5 millioner kroner, men landet altså på under det halve. Til sammenlikning ble Samsung i fjor dømt til å betale Apple hele 1 milliard dollar for patentbrudd.

Et populært internettrykte, som ikke er riktig, ville ha det til at Samsung alt har forsøkt å betale Apple – med flere lastebiler fulle av 5 cent-mynter. Boten er, såvidt vi kjenner til, foreløpig ikke forfalt.

Les også: Vil Samsung kverke tredjeparts ladere?

Også Galaxy Note-serien har skapt trøbbel i Kina.
Også Galaxy Note-serien har skapt trøbbel i Kina.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Galaxy-problemer i Kina

Galaxy S4 har allerede skapt en del trøbbel for Samsung i Tyskland, der batteriene i mange telefoner har sluttet å fungere. Nå skaper forgjengeren, Galaxy S3, trøbbel i Kina, men av helt andre årsaker.

Det er nemlig den interne lagringsplassen som skal ha fått mange telefoner til å låse seg og slutte å fungere. Problemet skal også gjelde Galaxy Note 2.

Etter at problemene ble avslørt av den største statlige TV-kanalen i Kina, CCTV, har Samsung lagt seg flate. En unnskyldning til kundene er lagt ut på Samsungs kinesiske nettside, og selskapet har lovet å reparere alle telefonene som er rammet av problemet, samt refundere utlegg for kunder som allerede har fått telefonene sine reparert.

Har de stjålet strøm?

En annen nyhet som ikke er gledelig for Samsung, eller konkurrentene i LG, er spekulasjonene rundt et mulig strømtyveri. En ny rapport hevder nemlig at de to industrigigantene har stjålet strøm fra det Sør-koreanske nettet hele veien tilbake til 2004.

Landet har regulerte strømpriser for kraftkrevende industri, men det er ulovlig å benytte denne energien til noe som helst annet. Rapporten beskylder de to selskapene for også å ha brukt strømmen på kontorer og forskningslaboratorier.

Foreløpig er ingen av selskapene dømt for denne praksisen, og det gjenstår å få brakt frem detaljer om hva som faktisk har foregått. Skulle det vise seg at rapportens innhold er riktig, kan imidlertid både Samsung og LG regne med å måtte betale dobbel pris for strømmen de har forbrukt utenfor de rene produksjonslokalene.

Les også: Test av Samsung Galaxy Note 3

(Kilder: 9to5google.com, gsmarena.com, bgr.com, appleinsider.com, bgr.com, phonearena.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen