Dagens elektronikkpriser minner om 80-tallet

Dagens elektronikkpriser minner om 80-tallet

Noe som naturligvis betyr at ting er langt rimeligere nå.

Prisene på forbrukerelektronikk er de samme som for 30 år siden, melder Elektronikkbransjen. Det betyr naturlig nok at ting stadig vekk har blitt rimeligere – i rene kroner og øre tilsvarer 3 000 kroner i 1984 ganske nøyaktig 7 000 kroner i dag, ifølge SSBs priskalkulator.

– Det står samme tallet på prislappen i 2015 som på 80-tallet. I realiteten betyr det at elektroprodukter er langt billigere nå enn før. Dersom man går ut fra lønnsveksten de siste 30 årene, har prisene gått kraftig nedover, sier administrerende direktør Jan A. Røsholm i Elektronikkbransjen.

Administrerende direktør Jan A. Røsholm i Elektronikkbransjen.
Administrerende direktør Jan A. Røsholm i Elektronikkbransjen. Foto: Elektronikkbransjen

Samtidig har kvaliteten – og i visse tilfeller størrelsen – stort sett gått oppover. Det gjelder spesielt på TV-fronten, der LED-teknologien har gitt oss langt bedre og større fjernsynsapparater. Det du måtte ut med for å få en 26-tommers farge TV på begynnelsen av 80-tallet, får du minst en 50-tommer for i dag.

Tjener mer, kjøper mer

Samtidig som forbrukerelektronikk er blitt rimeligere, har vi også blitt rikere. Gjennomsnittslønna i Norge har steget fra knapt hundre tusen kroner i 1980 til nærmere en halv million i 2015 – som med like priser betyr at vi kun trenger å bruke en femtedel av lønna på tilsvarende elektronikk.

TV-er er langt bedre, rimeligere og større enn før.
TV-er er langt bedre, rimeligere og større enn før. Foto: Tooykrub, Shutterstock

Men selv om ikke trenger å spinke og spare for å få råd til en en ny vaskemaskin eller TV i dag, er det også langt mer vi nå «må ha» – å fungere i dagens samfunn er ikke like enkelt uten elektroniske hjelpemidler som datamaskiner, nettbrett og smartmobiler. Dette er ting som ikke fantes eller ikke akkurat var allemannseie på 80-tallet.

Svakere krone gir høyere priser

Men den stadig pågående elektrokjøpefesten har fått en liten kalddusj etter at synkende oljepriser har ført til at den norske kronen har svekket seg mot utenlandsk valuta. En smakebit på hva som kan skje fikk vi nå på nyåret da Apple satt opp prisene på mange av sine produkter.

Kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt i Elkjøp.
Kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt i Elkjøp. Foto: Elkjøp/Joakim Mangen

Aktører som Elkjøp og Komplett ser også for seg at prisene vil stige:

– I likhet med alle andre som kjøper varer fra utlandet blir også vi i Elkjøp påvirket av valutaforhold og utviklingen her. De siste ukene og månedene har kronen fått kraftig juling, noe som fører til at varene vi kjøper inn blir dyrere. Derfor vil man nok kunne se at prisene på enkelte av våre varer kan bli høyere fremover, uttalte kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt i Elkjøp til Tek.no tidligere denne måneden.

Men det skal ikke nødvendigvis bety at vi må klare oss med fjorårets mobil i år.

– Jeg tror vi vil se gode priser også fremover. Norske butikker må konkurrere mer med utenlandske nettbutikker, og konkurransen mellom kjedene i Norge ser ikke ut til å endre seg radikalt, uttaler Røsholm i Elektronikkbransjen.

Opptatt av priser?
I fjor høst kåret vi Norges billigste nettbutikk >>>

(Kilde: Newswire)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen