Gramohorn starter på i overkant av 10 000 kroner, men dette er utgaven i rustfritt stål. Den koster fem ganger mer.

Dagens Dings wolterdesigns Gramohorn II

Gramohorn starter på i overkant av 10 000 kroner, men dette er utgaven i rustfritt stål. Den koster fem ganger mer. (Bilde: Gramohorn)

Dette er de merkeligste høyttalerne vi har sett

Skal det være et «mobilhorn» til ti tusen kroner?

Det er svært sannsynlig at du har alt, hvis over ti tusen kroner for to 3D-printede horn fortoner seg som en fornuftig investering. Men, har du alt, har du naturligvis også et eksemplar av HTCs flaggskip, One, som du kan feste hornene på.

Konseptet som må kunne kalles både steindyrt, og mer enn litt sprøtt, drar nytte av et av HTC Ones viktigste fortrinn, nemlig de kraftige BoomSound-høyttalerne som er montert i fronten av mobilen. Hornet har hverken batterier eller mekaniske deler, men fungerer enkelt og greit som en akustisk forsterker, på samme måte som du kanskje kjenner fra gamle gramofoner.

Les også: Logitech UE Boom: Stor lyd i en liten pakke

10 130 kroner dyrere

Vi har sett en rekke slike tilbehør tidligere, men det hører med til sjeldenhetene at enkelheten kombineres med en størrelse, utførelse og prislapp som har særlig til felles med Gramohorn-produktene.

Som oftest er denne typen produkter små, myke gummiklosser som du kan plante en iPhone i, for å få noe høyere lyd ut av den. Produkter som den kinesiske nettbutikken Dealextreme gladelig selger deg for 10-20 kroner.

Dersom vi skulle testet produktet, ville det ikke falt oss inn å spille noe annet enn hornmusikk og jodling. På dette pressebildet ser det ut til å være et ordinært konsertopptak som avspilles.
Dersom vi skulle testet produktet, ville det ikke falt oss inn å spille noe annet enn hornmusikk og jodling. På dette pressebildet ser det ut til å være et ordinært konsertopptak som avspilles.Foto: Gramohorn

For et påslag som starter på voksne 10 130 kroner, får du altså en ganske massiv utgave av det enkle konseptet. Hvis du føler på deg at et besøk av hvite menn i frakk er nært forestående, kan du også vurdere modellen som koster fem ganger så mye, og ser nesten lik ut, bare med metall som byggemateriale.

All den stund prislappen også vil imponere tollvesenet, må du regne med å betale 25 prosent merverdiavgift til staten for stasen.

For 50 000 får du rustfritt stål

Hvorfor bruke over 50 000 kroner på utgaven i rustfritt stål? Jo, «billigmodellen» er nemlig laget i det som beskrives som et komposittmateriale med gips, og på nettsidene sine advarer Gramohorn om at den ikke tåler så mye. Dermed kan det være like greit å gå for toppmodellen, først som sist.

Lydforsterkingen skal være på inntil 50 prosent, og med HTC One som er en bråkebøtte i utgangspunktet, kan vi tenke oss at lyden blir relativt voksen med et sett av disse hornene. Vi regner likevel med at ordinære høyttalere, til en fornuftig pris, ganske enkelt overdøver Gramohorn.

Brukskunst

Gramohorn blir neppe allemannseie, men produktet markedsføres heller ikke som en løsning for folk flest.

Her handler det meste om formspråk og en finpuss som er tatt for hånd. Dette er altså en dings som balanserer hårfint på kanten mellom tradisjonelt mobiltilbehør, og påkostet brukskunst.

Du kan lese mer om Gramohorn på produsentens egne nettsider.

Hvis du ønsker kan du be om prisvarsling i Prisguide-boksen under saken, i tilfelle Gramohorn noensinne dukker opp i norske butikker. Vi tviler.

På vår samleside kan du lese om enda flere dingser 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen