Til vanlig er objektivet lukket, men du må åpne det under bruk.

Dagens Dings Peek-i

Til vanlig er objektivet lukket, men du må åpne det under bruk. (Bilde: Peek-i)

Periskop til mobiltelefonen gjør braksuksess

Speilobjektivet lar deg nemlig ta bilder i all hemmelighet.

Et nytt prosjekt på spleiseportalen Indiegogo.com tar sikte på å lage en kameralinse med speil. Hensikten er at du skal kunne ta bilder av motiver uten å peke mobilen i samme retning. Altså enten om du vil smugfotografere, eller hvis du vil ta bilder i en retning du ikke har fysisk anledning til å holde telefonen.

Linsen heter Peek-i, og av et forholdsvis beskjedent krav på 1000 dollar, har prosjektet i skrivende stund fått inn 21 000 dollar, eller rundt 126 000 kroner. Det er fortsatt nitten dager igjen av kampanjeperioden. Det virker åpenbart at det er mange som har lyst til å fotografere, uten å peke telefonen direkte mot motivet.

Les også: DJI Phantom 2 Vision er et kvadrokopter til 9000 kroner

Magnetisk feste

Kameraet festes ved hjelp av en magnet foran kameralinsen på telefonen. Har ikke telefonen magnetisk materiale å feste Peek-i på, får du med en liten metallring som limes rundt mobilens kameralinse.

Dingsen kommer i flere ulike design, men ser grunnleggende ut som en liten ring, med et speil som kan vippes ut, og vris rundt. Dermed kan du ta bilder i 90 graders vinkel ut fra telefonen.

Prisen på dingsen i kampanjeperioden er 15 dollar, eller omtrent 90 kroner. For ytterligere fem dollar får du et sett klistremerker til å sette på utsiden av det uvanlige objektivet. Det er også mulig å kjøpe Peek-i-objektiver til venneflokken. Du får fem stykker for 60 dollar, eller 360 kroner. For 100 dollar, eller omtrent 600 kroner, får du ti objektiver.

Slik ser Peek-i-objektivet ut når det er festet på en Apple iPhone.
Slik ser Peek-i-objektivet ut når det er festet på en Apple iPhone.Foto: Peek-i

Utfordrer privatlivet?

I disse dager går diskusjonen heftig rundt vern av privatlivet i møte med nye dingser, så som Google Glass, eller smartklokker med kamera på. Produsenten markedsfører Peek-i som spionkamera, samtidig som de hevder at tilbehøret skal være nyttig for å fange fantastiske bilder, uten å distrahere motivet for fotograferingen.

Les også: Snooperscope gjør mobilen din til en nattkikkert

Det er ingen tvil om at ektheten i enkelte situasjoner kan bevares bedre ved at fotograferingen foregår i det skjulte. Hvem har ikke forsøkt å holde på et stivt smil, mens de venter på at fotografen skal bli ferdig med å tukle med kamerainnstillingene sine. Samtidig kan nok «spionkamera»-siden av dette tilbehøret bidra til å heve temperaturen i diskusjoner rundt privatlivets fred enda noen hakk.

Les mer om Peek-i-prosjektet på Indiegogo.com

Les om flere spennende dingser på samlesiden vår »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen