Minnepinnen fra Kingston har vanlig USB i ene enden, og Micro-USB i andre enden. Et deksel beskytter den minste pluggen.

Dagens Dings OTG-minnepinner

Minnepinnen fra Kingston har vanlig USB i ene enden, og Micro-USB i andre enden. Et deksel beskytter den minste pluggen. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Denne USB-pinnen lar deg kopiere fra mobilen

Smarte nye minnepinner har både vanlig USB og Micro-USB.

Det fins haugevis av kompakte minnepinner på markedet. LGs variant lar deg velge riktig plugg med en skyvebryter.
Det fins haugevis av kompakte minnepinner på markedet. LGs variant lar deg velge riktig plugg med en skyvebryter.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Denne minnepinnen fra LG er ikke tilgjengelig her til lands, men det fins flere modeller som likner.
Denne minnepinnen fra LG er ikke tilgjengelig her til lands, men det fins flere modeller som likner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De fleste OTG-pinnene er utformet som en vanlig USB-kontakt, med et lokk på baksiden. Dette er Transcends variant.
De fleste OTG-pinnene er utformet som en vanlig USB-kontakt, med et lokk på baksiden. Dette er Transcends variant.Foto: Transcend
Slik ser OTG-pluggen ut i Sony-fabrikat. .
Slik ser OTG-pluggen ut i Sony-fabrikat. .Foto: Sony

Husker du den gangen vi koblet diskettstasjon og lydkort til en Sony Xperia Z? Den gangen brukte vi en overgang, kjent som USB-OTG, eller USB On-the-go. Men løse overganger har det med å bli borte. Derfor liker vi godt at mange nye minnepinner har Micro-USB-kontakt i ene enden.

USB-baserte minnepinner har vært i bruk siden tusenårsskiftet, og de fins i mange ulike varianter. Enten det er de med gigantiske mengder lagringsplass, voldsomme hastigheter, eller vern mot knall, fall og fukt. Det er likevel ganske sjelden selve bruksområdet til minnepinnene endres. Det kan man oppleve med den nye generasjonen USB-OTG-minnepinner.

Enkel kopiering

Mulighetene er mange. Har du dårlig dekning, og glemt USB-kabelen til telefonen din? Ta minnepinnen av nøkkelknippet, koble den til mobilen først, og så til PC-en. Glemmer du støtt å oppdatere USB-pinnen med musikk i bilen? Så lenge du husker å oppdatere mobiltelefonen din, kan du holde bilstereoen oppdatert ved å flytte minnepennen fra bilkontakten til mobilkontakten.

Du kan naturligvis også flytte den enorme 4K-videoen fra mobil til mobil. Det er aldri negativt med flere tilkoblingsmuligheter.

Det fins en rekke slike produkter på markedet i dag. Her er noen av dem:

Ikke dyrere enn konkurrentene

Søker du litt utenfor de vante stiene, finner du også ganske voksne minnepinner på over 100 gigabyte.

Den store fordelen med dette er altså at du slipper å kjøpe en overgang ved siden av, og du slipper å være redd for å miste nevnte overgang. I tillegg er heller ikke prisene så grusomme. Der du gjerne må betale ekstra for både de største, og de raskeste, minnepinnene, slipper du ganske rimelig unna her.

Kingston er den rimeligste av de store leverandørene vi har funnet frem til som har denne produkttypen, og der kan du forvente å betale mellom 40 kroner (8 gigabyte) og 230 kroner (64 gigabyte) for den nymotens minnedingsen. Det er omtrent det samme som du kan forvente å betale for en hvilken som helst helt vanlig USB-plugg.

De fleste av disse minnepinnene er fokusert tyngst mot portabilitet. De skal være lette å ta med, og ikke kreve så mye plass. De er derfor ikke overøst med andre egenskaper, og ikke er de lynraske heller. Det er ikke dermed sagt at de er skikkelige sinker, men tregere enn påkostede USB 3.0-pinner det er de.

Også Corsair har en løsning for deg som bruker minnepinner både i PC og i mobil.
Også Corsair har en løsning for deg som bruker minnepinner både i PC og i mobil.Foto: Corsair

Vi i redaksjonen har levd med både en Kingston DT MicroDuo, og en LG MU1. Sistnevnte er for tiden ikke å få tak i i Norge. Begge variantene har en mekanisme som skjuler kontaktene.

LGs variant har en skyvemekanisme. Helt åpnet i en retning viser USB-pluggen seg. Dytt knappen i motsatt retning, og Micro-USB-kontakten kommer ut i andre enden. Denne varianten har vi sett i enkelte andre minnepinner også.

Vanligst med luke

Kingstons løsning er langt enklere, og består enkelt og greit av en luke som vippes av. Dette er den vanligste løsningen på slike plugger. I motsetning til skyvevariantene er det her fysisk mulig å koble til en enhet på hver av pluggene samtidig. Vi tviler på at det er en lur ting å gjøre, og har ikke prøvd.

En viktig ting å være obs på med disse pinnene, er at de først og fremst er for Android-produkter. Det fins også varianter for iOS-dingser, med Apples Lightning-plugg i ene enden, men disse er ikke veldig utbredte. Det har vært mye snakk om at Windows Phone 8.1 ville støtte USB OTG-lagring, men vi har ikke fått pinnene til å virke med noen av Windows-telefonene i redaksjonen.

Dette er dermed et triks først og fremst for deg som har Android-telefon.

Les også: Genialt minnekort både for iPhone og Androider

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen