Med denne pennen kan du skrible ned notater i rekordfart. Skjønner du ikke hva du selv har skrevet, er det bare å spille av lydfilen pennen tok opp mens du skrev.

Dagens Dings LiveScribe 3

Med denne pennen kan du skrible ned notater i rekordfart. Skjønner du ikke hva du selv har skrevet, er det bare å spille av lydfilen pennen tok opp mens du skrev. (Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Pennen studenter vil elske

Denne pennen til iPhone og iPad husker ikke bare notatene dine. Den kan også gjøre lydopptak mens du skriver.

Husker du at vi skrev om Livescribe Echo, som kunne ta opp lyd og overføre teksten til PC? Nå er oppfølgeren kommet, og med denne kan du ta notater med lyd direkte til iPad eller iPhone.

Tilpasset nettbrett

Den nye pennen heter Livescribe Smartpenn 3, og skiller seg fra den tidligere ved at den har fått en slankere utførelse. Samtidig er skjermen borte, og erstattet med en liten diode som lyser eller blinker i forskjellige farger for å angi pennens status.

Gummiputen i enden fungerer som skjermpenn. Pennen lades via USB-kontakten som er skjult under puten.
Gummiputen i enden fungerer som skjermpenn. Pennen lades via USB-kontakten som er skjult under puten.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den nye pennen har også fått en gummipute i enden, slik at du kan bruke den som skjermpenn på iPad-en. Gummiputen er avtakbar, og fungerer som beskyttelse for USB-kontakten i pennen.

Filmer et spesialpapir

Som tidligere dreier det seg om en penn med et kamera skjult under pennespissen. Kameraet leser ikke egentlig hva du skriver, men ser et mønster som er skjult i papiret du skriver på. Basert på dette kjenner pennen bevegelsen pennespissen har gjort på papiret, og gjenskaper streken på iPad-skjermen.

Dermed kan du tegne med det som tilsynelatende er en vanlig penn på det som tilsynelatende er et vanlig papir, mens alt du skriver lagres digitalt på mobilen eller nettbrettet.

Lydopptaker

Det er kult nok, men enda stiligere er det at også lyden pennen registrerer blir ført med over til notatet. Så kan du spille av det som ble sagt mens du noterte, og hoppe frem eller tilbake i opptaket ved å berøre notatene.

Foreløpig virker det bare med iPad tredje generasjon eller nyere, iPhone 4S eller nyere, alle versjoner av iPad mini, og iPod touch fra og med femte generasjon. I dokumentasjonen som følger pennen heter det at du senere vil kunne bruke pennen med andre produkter. Men noen Android- eller Windows-app finnes foreløpig ikke.

Pennen er stor, men ligger godt i hånden.
Pennen er stor, men ligger godt i hånden.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Ingen drivere til PC

Det finnes heller ingen drivere for pennen som gjør det mulig å hente ut lagret informasjon til en PC. Du må med andre ord gå veien om iPad eller iPhone for å kunne hente dokumentene opp på en PC-skjerm. Det gjør du ved å dele dokumentet fra iPad/iPhone, via tjenester som e-post, Messenger, Skydrive, Dropbox og andre apper som kan dele en PDF.

SLik dukker den opp som PDF på PC -en. Men du kan ikke hente PDF-en direkte. Den må du sende fra iPhone/iPad-en.
Slik dukker notatet opp som PDF på PC-en. Men du kan ikke hente PDF-en direkte fra penn til PC. Den må du sende fra iPhone/iPad-en.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi sendte vår skisse med tekst og lyd til en e-postadresse, og fikk meldingen opp på PC-skjermen. Men vil du høre opptaket må du enten bruke iPad/iPhone, eller åpne en avspiller på Livescribes nettside. Spilleren kan ikke lastes ned til PC-en.

Uten egen høyttaler

Sammenliknet med Livescribe Echo, fremstår Livescribe 3 som en litt enklere løsning. På Echo er det uttak for øreplugger, og du kan spille av opptak fra notater uten å ha en PC eller et nettbrett å spille det på.

Her fantes også flere tilleggsfunksjoner som ikke er på Livescribe 3, som for eksempel kalkulator. Uten display blir det jo vanskelig å vise svaret på regnestykket.

Opptak avbrytes ved anrop

Pennen har også en uvane når du bruker den med en mobiltelefon. Den stopper nemlig opptaket når telefonen ringer. Selv om du aviser samtalen, må du starte opptaket på nytt.

Med tanke på at pennen koster fra 1690 kroner, vil vi tro de fleste kan ha mer nytte av å kjøpe PC-versjonen Echo, som koster 1190 kroner og har flere funksjoner. Livescribe 3 kan nok også bli i dyreste laget for studenter, som unektelig kan ha stor nytte av muligheten til å høre gjennom forelesningene de har tatt notater til.

PEnnen virker som en vanlig penn også. Kameraet er skjult under pennespissen.
Pennen virker som en vanlig penn også. Kameraet er skjult under pennespissen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Pennen kan heller ikke brukes i kombinasjon med andre apper, og appen "Livescribe+" gjør ikke stort annet enn å samle på notatene dine og gjøre det mulig å dele dem eller spille dem av.

OCR, men ikke på norsk

Her er ikke noen norsk OCR (skriftgjenkjenning) men om du skriver pent kan teksten redigeres på engelsk, tysk, spansk, fransk, italiensk og enkelte asiatiske språk.

Ellers har appen ikke noen avanserte funksjoner, men du kan legge til bilder i notatene dine. Du kan også bokmerke ulike avsnitt for å finne raskere frem til dem. Men du kan ikke velge skriftfarge, pennetykkelse eller tilsvarende som er vanlig i tegne- og skriveapplikasjoner.

Krever spesialpapir

En ulempe med denne typen teknologi er at du er avhengig av et spesialpapir. Dette er dyrere enn vanlig notatpapir, og må kjøpes i utvalgte butikker eller på nettet.

Pennen er imidlertid meget god til det den er ment å gjøre. Lydkvaliteten er god (opptakskvaliteten kan du endre i innstillingene) og det er lett å finne frem til tidligere notater. Og det er kanskje det viktigste for den som kjøper en slik penn.

Om du vil skrive på skjermen med penn, er Samsungs Galaxy Note-produkter å foretrekke.

Les også: Test av Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

LiveScribe 3 Smartpen

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen