DAGENS DINGS: Denne gir nettbrettet en skikkelig joystick
Dagens Dings
(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Denne gir nettbrettet en skikkelig joystick

Vi har prøvd ScreenStick.

Det å spille spill på nettbrettet eller mobilen kan være morsomt tidsfordriv, men spillopplevelsen er ikke alltid like god som den du får når du spiller på PC eller konsoll. Det gjelder spesielt spill som krever at du bruker en finger på skjermen som en slags virtuell gamepad eller joystick. Hvor irriterende er det ikke at du midt i kampens hete bommer på skjermjoysticken?!

Kickstarter-finansierte ScreenStick skal være løsningen på dette problemet, og ifølge produsenten gi deg mer presis kontroll i spillene. Vi har prøvd den.

Det er snakk om en liten joystick som du fester på skjermen med to sugekopper. Selve joysticken har en myk pute på undersiden som går inntil skjermen. Overflaten til puten er ledende, slik at nettbrettet eller mobilen registrerer bevegelsene. 

Selve joysticken er laget i aluminium og virker solid. Du kan bytte mellom en kort og flat joystick som du betjener med tommelen, eller en lenger stikke som du betjener med to fingre. Sistnevnte er ment å brukes til for eksempel flysimulatorer – eller om du bruker en mobilapp for å styre en drone.

Med i pakken følger det to ulike håndtak, samt en liten bærepose.
Med i pakken følger det to ulike håndtak, samt en liten bærepose. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Mangler spill

Foto: ScreenStick

Ideen bak ScreenStick virket god, og vi var derfor spente på å prøve den på en iPad. Android-nettbrett fungerer selvfølgelig like bra, og litt store mobiltelefoner burde heller ikke være noe problem – selv om vi føler at dette først og fremst er et nettbrett-produkt.

Det skulle imidlertid vise seg at joysticken fungerte på langt færre spill en vi hadde trodd. Veldig mange nettbrett- og mobilspill baserer seg på at du bruker for eksempel gyroskopet til å styre ved å vippe brettet mot høyre eller venstre, eller det er andre former for kontroller hvor du bruker hele skjermen til å styre. For at ScreenStick skal fungere må du ha et spill som viser deg en virtuell gamepad på skjermen, slik at du kan plassere ScreenStick-puten rett over denne. 

Foto: ScreenStick

Produsenten har laget en oversikt over spill som fungerer, og etter at undertegnede hadde lett litt på sin egen iPad fant jeg enkelte spill som fungerte veldig godt. Blant annet har enkelte bilspill, som Real Racing, mulighet for å velge at du vil bruke skjermkontroller i stedet for gyroskopet for å styre bilen. 

Alt i alt er ScreenStick en god idé, selv om vi ikke føler at den er uunnværlig. Vi følte at vi fikk bedre kontroll i noen spill enn når vi brukte fingrene, men det kan ikke sammenlignes med å bruke en skikkelig spillkontroller til nettbrettet – som for eksempel denne fra SteelSeries.

Det følger med en liten tøypose til å oppbevare ScreenStick i når du ikke bruker den. Vi er for øvrig litt usikre på hvor lenge det elektrisk ledende belegget som berører skjermen vil vare hvis du spiller mye. 

ScreenStick har fått en skandinavisk distributør, men foreløpig er det kun Elefun.no som selger den her til lands for 259 kroner. Du kan også bestille den på nettet fra screenstick.com, til 19,90 dollar – altså rundt 160 kroner. I tillegg kommer 9,90 dollar i frakt om du bestiller fra utlandet.

På jakt etter morsomme spill til mobilen og nettbrettet?
Få med deg månedens beste mobilspill på Gamer.no »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen