AirBar skal kunne brukes med Chrome OS- og Windows-baserte maskiner. Foreløpig støtter den imidlertid kun skjermstørrelsen 15,6 tommer.
Dagens Dings
AirBar skal kunne brukes med Chrome OS- og Windows-baserte maskiner. Foreløpig støtter den imidlertid kun skjermstørrelsen 15,6 tommer. (Bilde: Neonode)

Bruk fingrene på en helt vanlig skjerm

Billig og enkel dings gir touchfunksjoner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Har du en vanlig PC-skjerm som mangler støtte for berøringsfunksjoner? Det kan svenske Neonode hjelpe deg med. Selskapet har nemlig lansert produktet AirBar – en liten pinne til å sette under dataskjermen. Ferdig montert skal den la deg trykke og sveipe på helt vanlige skjermer.

Om navnet Neonode klinger kjent er ikke det uten grunn. Svenskene forsøkte for noen år tilbake å slå gjennom med noen svært kompakte og spesielle mobiltelefoner. Det gikk ikke så bra, og Neonode driver i dag først og fremst med sensorteknologi.

Her kan du lese testen av mobiltelefonen Neonode N2 fra 2007 »

Oppfatter brudd i lysmønster

Det AirBar gjør er ikke så ulikt andre optiske løsninger så som Microsofts Kinect, bare i to dimensjoner i stedet for tre. Pinnen sender ut et rutemønster i form av usynlig lys. Sensorer i AirBar oppfatter når og hvor dette lysmønsteret brytes.

AirBar er en tynn liten pinne til å feste under skjermen. Den er magnetisk og skal sitte fast på egen hånd.
AirBar er en tynn liten pinne til å feste under skjermen. Den er magnetisk og skal sitte fast på egen hånd. Foto: Neonode

De fleste vanlige måter å bruke berøringsskjermer på skal være støttet. Både den vanlige klypezoomen og sveiping skal gå fint, i tillegg til helt ordinær menynavigasjon ved berøring.

I Neonodes introduksjonsvideo ser det svært enkelt ut å bruke produktet. Men selskapet viser også til at teknologien som driver AirBar heter zForce AIR, og i en detaljert video ser det ut til at fingre kanskje kan skygge for hverandre i AirBars lysfelt. Om dette er et faktisk problem vet vi ikke før vi har fått prøve produktet.

Fungerer fint med og uten hansker

En viktig fordel med AirBar er imidlertid at produktet ikke bryr seg om du har hansker på, eller bruker noe helt annet til å styre skjermen. Siden vanlige kapasitive løsninger oppfatter forstyrrelser i et strømførende rutenett er de også avhengige av at materialet som berører skjermen kan lede strøm. En optisk løsning som AirBar vil ikke ha slike begrensninger.

Slik viser Neonode frem teknologien som driver AirBar.

Den vesle dingsen vil i første omgang bli tilgjengelig for skjermer på 15,6 tommers størrelse. Dermed er nok nytteverdien i hovedsak begrenset til deg som har en bærbar PC med denne skjermstørrelsen. Den krever dessuten Windows eller Chrome OS for å virke. Mac og OS X er foreløpig ikke støttet.

Det er ikke behov for instruksjonsbøker eller drivere. Så lenge operativsystemet er støttet skal det holde å koble AirBar til en USB-port.

Forholdsvis rimelig å kjøpe

Touchjet Wave ble lansert som Indiegogo-prosjekt tidligere i år. Løsningen skal gjøre det samme som AirBar, bare for betydelig større skjermer.
Touchjet Wave ble lansert som Indiegogo-prosjekt tidligere i år. Løsningen skal gjøre det samme som AirBar, bare for betydelig større skjermer. Foto: Touchjet/YouTube

For deg som sikler etter berøringsstøtte til laptopen er kanskje den aller hyggeligste nyheten prisen. AirBar koster bare 49 dollar, eller 426 kroner, ved introduksjonen. Den skyter imidlertid noen kroner over norsk MVA-grense, og du må dermed påregne rett i overkant av 600 kroner etter fortolling og avgifter. Selskapet venter at de ferdige produktene er klare for utsending i løpet av første halvår 2016.

Svenskene i Neonode vil demonstrere AirBar under CES-messen i Las Vegas nå tidlig i januar. Tek er til stede under messen, og vil forsøke å få tatt en nærmere titt på konseptet.

Vi har tidligere skrevet om Indiegogo-prosjektet Touchjet Wave, som skal kunne gjøre det samme for store TV-skjermer. Les mer om prosjektet her »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen