DAB sliter i finværet

DAB er standarden for digitale radiosendinger som skal innføres over hele landet. Mange byer har allerede hatt DAB-radio i lengre tid.

Nå rapporteres det at finværet i Danmark har slått ut DAB-radioen fullstendig. I Norge har vi også hatt problemer med DAB-radiosendingene, primært på kysten av Vestfold.

Årsaken til dette er at mye høytrykk og fint vær gjør at radiosignalene reflekteres i stratosfæren. Da kan signalene bli sendt for langt, og kan kollidere med andre lands sendinger. De to signalene summeres, og produktet blir uforståelig. Fenomenet kalles interferens.

- Alle er klar over at dette problemet forekommer i kortere perioder med høytrykk. Det er et fenomen som rammer alle radiobølger, men DAB-radio rammes hardere enn FM-båndet fordi DAB-radio sendes på høyere frekvens. I tillegg rammes DAB hardere av de atmosfæriske forstyrrelsene, siden DAB sendes på et singelfrekvenssystem, sier Finn Søndergaard Pedersen, formann for Teknisk Gruppe i DAB Danmark, til Forbruker.no.

Oddvar Kirkbakk, sendesjef i NRK, er ikke enig i danskenes vurdering.

- Vi har hatt større problemer med FM-båndet enn med DAB, men det har vært litt på DAB også. Men med DAB kan vi løse problemet ved å bytte frekvens. Dette vil skje allerede til høsten i Vestfold, Buskerud og Telemark, og vil forbedre problemet, sier sendesjefen til Forbruker.no.

Frekvenser skal også planlegges i høyere grad i fremtiden. Ved at vi ikke bruker samme frekvens i Norge som i de nærmeste naboland vil problemene bli betraktelig mindre.

(Kilder: Forbruker.no, Digi.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen