CERNs massive partikkelakselerator genererer enorme mengder data. (Foto: CERN)

Dårlig start for CERN

Oppstarten av det som kan kalles verdens største eksperiment den 10. september i år, gikk så feilfritt som det kunne la seg gjøre. Flere timer før fristen, lyktes forskerne i å sende en protonstråle begge veier igjennom den 27 km lange tunnelen på grensen mellom Sveits og Frankrike.

Det har nå gått 10 dager siden anlegget opplevde sin første test, og naturlig nok har det oppstått hindringer.

Strømmen gikk

For å skyte protonene rundt i banen, benyttes det enorme mengder av de heftigste superledende magnetene som er å oppdrive. Det hele er kjølt ned nesten til det absolutte nullpunkt, og er satt under vakum.

Alt dette krever enorme mengder strøm, og tre dager etter oppstarten tok en transformator på hele 12 MVA kvelden. Den var heldigvis lokalisert på bakkenivå og ble byttet ut i helgen. Det førte derimot til at forskerne måtte bruke tid på å kjøle ned igjen magnetene.

Datasikkerhet

Den samme helgen måtte noen greske "glupinger" vise seg frem. Crackerne, som går under navnet "group 2600", lyktes i å komme seg inn på en av webserververne til eksperimentet "CMS". Dette er en av de fire partikkeldetektorene, slik som Atlas (toppbildet). Angrepet hadde riktig nok ingen innvirkning på forskningen, men crackerne var ikke langt unna. Forskerne hos CERN rakk akkurat å stoppe angrepet før de fikk tilgang til sentrale kontrollsystemer, hvor de da ville hatt mulighet til å slå av sensoren.

Datasikkerheten er riktignok ikke det som har bekymret folk flest når det gjelder LHC, men fokuset har etter angrepet endret seg noe. Sikkerhetsgruppen hos CERN har ikke villet kommentere hendelsen ennå.

Negative medier

Hvis det er noen som ikke har vært spesielt snille mot eksperimentet, så er det tabloidavisene. Omtalen av prosjektet har i de fleste tilfeller vært vinklet mot dommedag fremfor et paradigmeskifte. Det er riktignok ikke fysikere, men journalister som skriver nyhetsartiklene. Allikevel ser vi tydelig trenden i at eventuelle sorte hull er viktigere enn Higgs Bosonet.

Til og med selveste Stephen Hawking har uttalt seg rundt saken. Til BBC Radio 4 forteller han: - Kollisjoner av typen som blir framprovosert ved LHC, skjer hele tida naturlig i atmosfæren, og skaper lite trolig slike svarte hull.

Teorien om at sorte hull vil oppstå er blåst opp til latterlige proporsjoner av media. -Problemet er hvis noen virkelig begynner å tro at akseleratoren faktisk er farlig, og blir urolige, forteller professor i fysikk Farid Ould-Saada ved universitet i Oslo til Forskning.no.

Det er kommet rapporter om at en indisk jente begikk selvmord, etter å ha sett en reportasje på TV som omhandlet LHC. Faren til den 16 år gamle jenta tror at frykten for dommedagen var så stor at hun ville komme den i forkjøpet.

Hektiske dager i kontrollrommet(Foto: CERN)
Hektiske dager i kontrollrommet (Foto: CERN)

Ett tonn helium på avveie

Det største problemet hittil oppstod sent fredag kveld. For å kjøle ned den 27 km lange tunnelen brukes det enorme mengder helium til de totalt 1000 magnetene. 100 av disse ble satt ut av drift da det oppstod en lekkasje ett sted mellom sensorene Alice og CMS.

Lekkasjen førte til at temperaturen i de 100 magnetene steg med like mange grader på kort tid. I tillegg mistet forskerne også vakumet i tunnelen.

Forskerne jobber nå på spreng for å fikse problemet. Planen var å kjøre den første partikkelkollisjonen neste uke. At tidsplanene nå blir overholdt er lite trolig. Lekkasjen kan nemlig sette hele prosjektet flere uker etter skjemaet. Så fort problemet er fikset, vil det ta noen dager før vakumet er opprettet og temperaturen har sunket til under 270 kuldegrader.

Som forventet?

Når man bygger noe som aldri før er bygget for å finne noe som aldri før er sett, er det nesten naturlig at det oppstår problemer.

Forskerne omtaler denne ukens hendelser som "not good news". Men, med tanke på at brorparten av verdens smarteste partikkelfysikere nå jobber iherdig med å fikse problemene, kan vi nok sove trygt enda en natt.

(Kilder: CERN, Wired, Hindustan Times, BBC )

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen