REFLEKSJON: Dårlig sprit med god smak
Refleksjon

Dårlig sprit med god smak

Indisk mat er sterkt krydret. Det kan være noe jeg bare tar ut fra løse luften, men jeg tror jeg har hørt et sted at indisk mat historisk sett hadde svært dårlig kjøtt. Og at man derfor brukte sterkt krydder for å dekke over det. Hvor mange dårlige kebaber spises i Norge hver dag, dekket av skikkelig sterk dressing? Og vi skal ikke glemme at de fleste moderne drinkene oppsto under forbudstiden for å maskere den elendige smaken av dårlig hjemmebrent.

Fotograf Rune Johansen har knapt bytter blender, lukkertid eller ASA-verdi på mange år. Foto: Simon Aldra
Fotograf Rune Johansen har knapt bytter blender, lukkertid eller ASA-verdi på mange år. Foto: Simon Aldra

Her om dagen dekket jeg åpningen av en utstilling med fotografen Rune Johansen (OBS! side med musikk som ikke kan slås av). Det ga mersmak.

Rune Johansen har brukt samme kamera, samme film, samme blenderverdi og samme lukkertid i ganske mange år. Det er kanskje en del av det som gjør bildene hans så tiltalende? Bildene er svært lite oppstilt, bildene er ikke tungt bearbeidet i ettertid, de er flate, fargerike og herlige.

De er ekte.

Fotografen Kirk Tuck har en interessant innfallsvinkel. Et godt bilde er et bilde der du ikke merker teknikken. Fritt sitert fra min egen svært begrensede hukommelse. Det er en forfriskende enkel tanke. Om han har rett eller ikke kan man jo spørre seg om. Men at det er noe jordnært og underforstått sant i det tror jeg vi alle kan være enige om.

Fotografi - i alle fall fotografi av mennesker - handler tross alt om kontakt. Kontakt med motivet, å skape en emosjonell reaksjon hos mottakeren.

Noen ganger tror jeg at vi kompenserer med ekstremt lys, tynn dybdeskarphet, spesielle locations og spesiell etterbehandling fordi vi ikke klarte å få kontakt med mennesket, eller skape en stemning som skaper følelser hos mottakeren..

Så vi er ikke så flinke til å partere grisen, men vi klarer kanskje å redde det middelmådige kjøttstykket med litt provance-krydder og en dæsj piffi. Vi har kanskje bare dårlig sprit, men om vi blander ut med litt sitronjuice og selters kan det sikkert bli bra.

Dette portrettet er i beste fall middelmådig. Photoshop ga det mer punch - men ble det et bedre bilde? Foto: Simon Aldra
Dette portrettet er i beste fall gjennomsnittlig. Photoshop ga det mer punch - men ble det et bedre bilde? Foto: Simon Aldra

Babler jeg nå? Uten tvil. Men kan det være at jeg har litt rett? At jeg har rørt ved en ørliten flik av sannhet?

Ikke spør meg. I know nothing, I come from Sandnessjøen.

Simon.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen