Dårlig koding av nettsider

En ny undersøkelse gjennomført av University of Southampton viser at mange nettsider i Storbritannia er for dårlig kodet. Over halvparten av nettsider til det offentlige har såpass mange feil i HTML-kodene at det skaper problemer for visning i enkelte nettlesere. Dette til tross for at det offenlige har lagt ut en egen nettside som gir gode råd om tilgjengelighet når det gjelder nettsider, se direct.gov.uk. Det er spesielt funksjonshemmede brukere som for problemet med tilgang til informasjonen på nettsidene.

Det er organisasjonen World Wide Web Consortium (W3C) som gir forslag til standarder (HTML og andre) for nettsider, men det viser seg at over 60% av offentlige nettsider i Storbritannia ikke følger disse anbefalingene. En konsekvens av dette er at nettsidene blir uklare, tekst for dårlig kontrast i forhold til bakgrunn, og navigasjon kan bli vanskelig. Dette kan få uheldige konsekvenser for enkelte brukere som sliter med en funksjonshemning. En annen konsekvens er at visning av enkelte nettsider kan varierere i forhold til hvilken nettleser man bruker.

Hensikten med standarder er at en nettside skal tilnærmet se likt ut uansett hvilken nettleser brukeren har - poenget er at alle skal ha lik tilgang til nettsidene. En nettside kan aldri se helt lik ut på alle datamaskiner fordi de har svært ulike spesifikasjoner, men det kan bli tilnærmet likhet. Derfor kommer det som en overraskelse at ikke det offentlige i Storbritannia følger standarder på sine nettsider.

Den viktigste forklaringen på hvorfor ikke nettsidene følger standarder er at mange av utviklingsverktøyene som blir brukt ikke lager standard HTML, eller lager rotete HTML-koder.

Kilde: bbc.co.uk

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen